Hlavní obsah

Portfolio pro Síkelu mě překvapilo. Čechy neosloví, říká bývalý eurokomisař

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Bývalý evropský komisař Pavel Telička.

„Rozvojová spolupráce s vazbou na lidská práva pro Českou republiku, to jsem nečekal. U nás tomu nepřikládáme větší význam,“ říká někdejší eurokomisař za Česko Pavel Telička.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ani obchod, ani energetika. Navzdory spekulacím nakonec míří Jozef Síkela na post eurokomisaře pro Mezinárodní partnerství.

Vláda Petra Fialy (ODS) dlouhodobě prohlašuje, že chce získat silné ekonomické portfolio - a nyní tvrdí, že se jí to povedlo.

„Asi to není úplně to, co jsme čekali. (…) To portfolio je ekonomické částečně. Není nevýznamné a dá se s ním pracovat,“ říká bývalý eurokomisař Pavel Telička.

Jste překvapený výběrem portfolia pro nového českého eurokomisaře?

Myslím si, že to překvapilo mnohé, a přiznám se, že i mě. Já jsem nečekal, že by České republice připadla zrovna rozvojová politika ještě ve vazbě na lidská práva. Nevyčníváme jako země, která by rozvojové politice přisuzovala nějaký větší význam. Co mě naopak nepřekvapilo, že to není obchod nebo energetika, protože když někde něco takto uteče, mluví se o tom a bohužel se to ještě v Česku komentuje, tak to tak s největší pravděpodobností nedopadne. Ale leckdo v Česku už se tam viděl.

Dá se říct, že to portfolio nenaplnilo očekávání?

Asi to není úplně to, co jsme čekali. A není to nic, v čem se budou vidět Češi. Čechy to neoslovuje, bude složitější jim to portfolio vysvětlit. Ale určitě je to portfolio, které není nevýznamné a dá se s ním pracovat. Když si v něm bude komisař počínat dobře, vybaví se kvalitním týmem a bude vstupovat do dalších agend, tak dává slušný prostor.

„Není to úplně ono“

Vláda řekla, že chce silné ekonomické portfolio. O síle se dá debatovat, ale je to ekonomické portfolio?

To je dobrá otázka, nad kterou se sám musím zamyslet. To portfolio je ekonomické částečně. Je tam hodně programů, miliardy eur, takže když se vynaloží dobře, může to mít ekonomický efekt. Ale má to i politickou dimenzi. Unie musí čelit konkurenci jiných velmocí, které dávají do obchodu, rozvoje a přiznejme si, že i korupce, obrovské prostředky. Konkurovat jim není jednoduché, takže pro postavení Unie jako celku je to důležité.

Opozice už návrh na portfolio zkritizovala…

Jak říkám, není to úplně ono. Na druhou stranu, co teď říká opozice, která to bagatelizuje, ironizuje – z těch komentářů je jasné, že úplně nevědí, co to portfolio obnáší. Je to hloupé. Na druhou stranu obhajovat to způsobem, že je to největší generální ředitelství a co to přinese českým firmám, je podobně nechytré. Politici už by se měli naučit, že jenom proto, že jsou krajské volby, tak se nemusí tlachat nesmysly - ať už z jedné, nebo z druhé strany.

Mezinárodní partnerství

Komisař pro mezinárodní partnerství má mít na starosti dohled nad evropskou mezinárodní spoluprací a rozvojovou politikou, podporu koordinace mezi Evropskou unií a jejími členskými státy v oblasti rozvojové spolupráce a rovněž spolupráci s partnery při prosazování hodnot EU, včetně demokracie, právního státu a dodržování lidských práv.

Bude také zaštiťovat investiční iniciativu EU Globální brána (Global Gateway), kterou chce Unie konkurovat čínskému projektu nové Hedvábné stezky. Plán EU počítá v příštích letech s investicemi ve výši až 300 miliard eur (7,5 bilionu korun) do infrastruktury v rozvíjejících se zemích, zejména v Africe, Indii, Latinské Americe a Pacifiku.

Nedalo se to přece jen vyjednat lépe?

Teď bude samozřejmě spousta generálů. Je otázka, jestli jsme si vždy počínali prozíravě - jestli v momentě, kdy byla von der Leyenová pod tlakem, protože měla málo žen, jestli tam nebyl prostor se zabývat dvěma kandidáty. Já nevím, jak se to hrálo. Trošku mi přišlo, že jsme moc spoléhali na předsednictví a to, že tam za nás byla žena 10 let. Ale když se podíváme třeba na Slovensko, tak Maroš Ševčovič na tom rozhodně není hůř.

Možná je potřeba umět teď von der Leyenové říct: čekali jsme trošku více. Můžou ještě být nějaká škatulata po slyšení v europarlamentu, někdo může v průběhu mandátu rezignovat, může se už přemýšlet o tom, kdo bude eurokomisař za pět let. A pokud to úplně nenaplňuje naše očekávání, tak je potřeba s tím diplomaticky pracovat do budoucna.

V čem je podle vás to portfolium významné? Hodně se mluví o vztazích s Afrikou, kde si Unie nechala trochu ujet vlak, nebo o závodě s Čínou…

Je tam několik momentů - je to významná agenda pro západní Evropu. Pro Francouze, Belgičany nebo Španěly to bude zajímavý eurokomisař. Také je tam výrazný rozpočet, hodně programů, kde můžete řadě zemí pomoci a sklízet za to politické body. Pokud chce mít Unie svoji politickou a ekonomickou váhu v konkurenci - někdy i nekalé - třeba s Čínou a dalšími zeměmi, tak je to dost podstatná agenda.

Pavel Telička

Pavel Telička je bývalý diplomat a politik. Vedl český tým vyjednávající vstup do Unie, v roce 2004 byl krátce českým eurokomisařem. Jako nestraník hnutí ANO byl v roce 2014 zvolen do Evropského parlamentu. Později se ovšem názorově rozešel s šéfem hnutí Andrejem Babišem a založil vlastní hnutí Hlas. Do Evropského parlamentu už znovu zvolen nebyl, v roce 2021 oznámil konec v politice.

Doporučované