Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

„Je terčem, stojíme za ní.“ Nerudová je členkou STAN

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Lídryně kandidátky STAN do eurovoleb Danuše Nerudová.

Jednička kandidátky STAN do eurovoleb Danuše Nerudová je nově i členkou hnutí. Stala se prý terčem populistů a extremistů, členství je tedy i symbolické – hnutí dává najevo, že za ní stojí i v době, kdy čelí útokům protivníků.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Předseda hnutí STAN Vít Rakušan představil v pondělí dopoledne Danuši Nerudovou jako novou členku hnutí. Zmínil, že schopnost spojovat zajímavé osobnosti na jednu kandidátku je strategie, která podle něj může do budoucna Česku pomoci.

„Doufám, že naše spolupráce bude dlouhodobá, za Starosty jsem poctěn, stojíme za ní,“ řekl Rakušan. Vedení hnutí o tom rozhodlo v neděli.

Volby do Evropského parlamentu 2024

Volby do Evropského parlamentu se konají každých pět let, první Česko zažilo po vstupu do Evropské unie v roce 2004. Zatím poslední eurovolby se konaly 7.–8. června 2024. Dění v Česku jsme sledovali ONLINE.

Vyhrálo hnutí ANO, získalo 26,14 % hlasů a 7 mandátů. Druhá byla koalice Spolu s 22,27 % a 6 mandáty, třetí Přísaha a Motoristé s 10,26 % a 2 mandáty. Do EP se dostali také Stačilo!, STAN, Piráti, SPD a Trikolora.

Rakušan: Nerudová je terčem extremistů

K členství Nerudové řekl, že se jednička kandidátky do eurovoleb stala terčem populistů a extremistů, členství v hnutí je tedy i symbolické – hnutí dává najevo, že za Nerudovou stojí v době, kdy na kandidátku útočí její soupeři.

Jedním z nich je prý i Filip Turek, s nímž se má v pondělí večer Nerudová utkat v debatě, kterou avizovala na svých sociálních sítích.

„Chtěla bych poděkovat, že jste mě přijali do svých řad,“ řekla Nerudová. Následně prohlásila, že do Evropského parlamentu nekandiduje proto, aby porazila konkrétní kandidáty nebo uskupení, se kterými má v posledních týdnech neshody. „Kandiduji proto, aby i ten člověk, co žije v nejodlehlejším regionu v Česku, pocítil výhody členství v Evropské unii,“ shrnula.

Co se postu eurokomisařky týče, Rakušan uvedl, že oficiálně se téma bude řešit až po eurovolbách. „Danuše Nerudová dokazuje, že je osobností, která by to zvládla. Zatím je jednání otevřené, bude se to řešit po volbách. Bavíme se o tom, ale téma otevřeme až po volbách,“ sdělil předseda hnutí.

Doporučované