Hlavní obsah

Nerudová: Čelila jsem neuvěřitelnému hejtu. Turka jsme měli odhalit dřív

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Danuše Nerudová při příchodu do volebního štábu hnutí STAN.

Novou europoslankyní za hnutí STAN bude Danuše Nerudová. I přes zisk dvou mandátů však Starostové nejsou příliš spokojení. Nerudová chce začít bojovat proti extremistům.

Článek

Rozhovor si také můžete poslechnout v audioverzi.

Představitelé hnutí STAN na tiskové konferenci po představení výsledků voleb do Evropského parlamentu neskrývali zklamání. Ze tří očekávaných křesel získali jen dvě.

V europarlamentu zasedne i lídryně jejich kandidátky Danuše Nerudová. V rozhovoru, který novinářům krátce po zveřejnění výsledků poskytla, hovoří o kampani, o tom, kam se ztratil potenciál Starostů v těchto volbách, i o šikaně od fanoušků Filipa Turka, které čelila.

„Tři čtvrtě roku na sociálních sítích jsem čelila neuvěřitelnému hejtu, nájezdu jeho zfanatizovaných fanoušků, kteří byli skutečně sprostí, hulvátští, vyhrožovali,“ řekla.

Bolí to hodně skončit za Přísahou s Motoristy a za komunisty?

No, tak mě to mrzí samozřejmě hodnotově. Je pro mě naprosto děsivé, že 35 let po sametové revoluci jsou komunisti čtvrtí a před nimi jsou pravicoví extremisté. Musíme s touto věcí začít něco dělat, nazývat věci správnými jmény. Máme rok a půl do parlamentních voleb, abychom tady na těchto věcech zapracovali.

Motoristé, kteří se hodně vymezovali proti omezení spalovacích motorů a Green Dealu, skončili třetí…

Problém zákazu spalovacích motorů si vyrobili ti, kteří v České republice Green Deal prezentovali v té omezené formě, že jediné, co je z toho důležité, je zákaz spalovacích motorů. Není to tak, všichni to víme, a myslím si, že to tisíckrát vyplynulo z diskuzí, že to je jeden z problémů, ale že tam je i celá řada dalších věcí, které jsou pro kvalitu života dobré.

Podívejte se, jak vypadala volební noc:

+19

Nemáte teď zpětně pocit, že svojí kampaní proti Filipu Turkovi jste mu mohli nějaká procenta nahrát? Kdybyste jeho útoky nechali být, tak to nemuselo takto dopadnout?

Naopak. Já vám k tomu řeknu něco osobního. Tři čtvrtě roku na sociálních sítích jsem čelila neuvěřitelnému hejtu, nájezdu jeho zfanatizovaných fanoušků, kteří byli skutečně sprostí, hulvátští, vyhrožovali. A my jsme v číslech viděli, jak to vypadá. Sociální sítě jsou nějakým obrázkem a já vlastně lituju toho, že jsme to udělali tak pozdě. My jsme měli daleko dřív odhalit, kdo on je skutečně zač a jakou má minulost.

V posledních týdnech se hovořilo, že má v oblibě neonacistické symboly, ale nezdá se, že by to s jeho preferencemi zahýbalo. Myslíte, že kdybyste o tom začali mluvit dřív, že by to pomohlo?

Každopádně jsme byli jediní, kteří měli odvahu tady toto udělat a nasvítit ten problém. Nikdo další se k nám nepřidal, všichni strkali hlavu do písku. A to je vlastně úplná analogie s SPD. Když vznikalo SPD, tak všichni také strkali hlavu do písku a najednou to byla parlamentní strana.

Už na tiskové konferenci jste hovořili, že vás i koalice Spolu trochu odstínila tím, že vedla kampaň ve stylu „buď my, nebo ANO“. Stala se podle vás chyba i někde na vaší straně?

My si to určitě budeme teď v následujících dnech rozebírat. Takhle rychle po vyhlášení výsledku to určitě nemůžeme analyzovat. To zásadní samozřejmě však bylo, že ten boj byl koncipován jako boj mezi koalicí Spolu a hnutím ANO.

Výsledek vás i Pirátů dopadl pod očekávání. Je podle vás v Česku vůbec dostatek voličů, kteří slyší na ta liberální témata, která jste zvedali?

Ten výsledek je obdobný i v jiných evropských státech, ale prostě my nemůžeme ze svých hodnot, které máme, ustupovat. Jsme jediná ryze proevropská strana a tou ryze proevropskou stranou zůstaneme, protože pro nás je to ta základní hodnota.

Sčítání výsledků jsme sledovali online:

Když vidíte zveřejněné exit polly, obáváte se, že v tomto složení bude práce v europarlamentu těžší?

Ono to ukazuje, že nakonec změny ve složení nebudou až tak drastické, jak jsme si mysleli. Ale samozřejmě, že nějaká změna pozic tam bude a my budeme maximálně napínat úsilí k tomu, abychom liberální hodnoty, které máme, prosazovali.

Měli jste před volbami dost vysoký potenciál. Kam se ti lidé, kteří vás zvažovali, poděli? Proč jste je nedokázali přesvědčit?

Hnutí STAN má dlouhodobě velmi nízké volební jádro, nejnižší ze všech vládních stran, a ten potenciál samozřejmě byl i pro Spolu, tak ten boj byl rámován, že jako jediní porazí ANO. To je ten nevyužitý potenciál.

Jak váš výsledek promluví do jednání o eurokomisaři?

Máme půlnoc a já znovu říkám: My si potřebujeme všechno prodiskutovat. Teď jsem byla zvolená do Evropského parlamentu, zítra zasedá předsednictvo. Takže já věřím, jak říkal Vít Rakušan, že se teď v následujícím týdnu tyto věci budou řešit. Nechci teď v tuto chvíli spekulovat.

Eurovolby 2024 rozcestník

Doporučované