Hlavní obsah

Našli jsme Šojdrové 139 hlasů. K návratu do europarlamentu jí teď chybí 477

Foto: sojdrova.cz

Vrátí se Michaela Šojdrová do Evropského parlamentu? Jisté šance tu jsou.

Napínavý souboj o návrat do europarlamentu vede lidovecká politička Michaela Šojdrová, která se vydala po stopě ztracených hlasů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Volby do Evropského parlamentu skončily, jedno drama ale pokračuje. Michaela Šojdrová z KDU-ČSL, zkušená politička a bývalá europoslankyně, se ocitla v situaci, která připomíná detektivní příběh. Chybí jí pouhých 616 hlasů k tomu, aby se vrátila do bruselských lavic. A nelze vyloučit, že tyto hlasy ve skutečnosti dostala a že se najdou.

Kam se vypařily hlasy?

Představte si, že jdete volit svou oblíbenou političku a pak zjistíte, že se váš hlas vypařil. Přesně to se stalo některým voličům ve Zlínském kraji, na něž se Šojdrová odvolává. Tito voliči tvrdí, že jí dali přednostní hlas, ale oficiální výsledky tomu neodpovídají a ukazují nulu.

Analýza volebních výsledků Seznam Zpráv ukazuje, že mají pravdu. Zatímco Michaela Šojdrová upozorňuje na tři obce, my jsme největší nesrovnalosti odhalili už v šesti moravských okrscích. V nich Šojdrová na devátém místě kandidátky podle oficiálně vykázaných výsledků nezískala ani hlas, zatímco její kolega Filip Benda, pražský nominant ODS kandidující z osmého místa, zde slavil nečekaný úspěch. Celkem jsme takto vypátrali 139 hlasů, které velmi pravděpodobně patřily Šojdrové, ale byly omylem připsány druhému kandidátovi.

Okrsky, kde nejspíš došlo ke špatnému započtení hlasů pro Michaelu Šojdrovou
OkrsekPočet hlasů
Horní Lideč34
Uherský Brod, okrsek 14 (Újezdec)34
Lhota (okr. Zlín)28
Rozseč nad Kunštátem19
Bílovice nad Svitavou, okrsek 216
Kudlovice8

Návrat do europarlamentu není bez šance

I když 139 hlasů zní jako malé číslo, v kontextu evropských voleb nízké není. Navíc Šojdrová je známá politička a je možné, že další přednostní hlasy nasbírala i mimo svou tradiční voličskou základnu, kde k různým chybám došlo také.

Stačilo by najít dalších 477 „ztracených“ hlasů a situace by se dramaticky změnila. Šojdrová by překročila potřebnou pětiprocentní hranici preferenčních hlasů pro koalici Spolu, které musí ze zákona dosáhnout, aby dosáhla na mandát, a z devátého místa kandidátky by se katapultovala přímo do Evropského parlamentu.

Proto se Šojdrová obrátila na Nejvyšší správní soud. Ten teď musí rozhodnout, zda se budou hlasy přepočítávat a v jakém rozsahu.

Jak se to počítá?

Koalice Spolu v evropských volbách získala 661 250 preferenčních hlasů, z toho pět procent činí 33 063 hlasů (před zaokrouhlením 33 062,5). Michaela Šojdrová získala 32 447 hlasů, chybí jí tedy najít 616 pro návrat do europarlamentu. Z toho 139 hlasů už prakticky s jistotou má.

Přednostní hlasy pro koalici Spolu661 250
Z toho 5 % potřebných pro získání mandátu33 063
Michaela Šojdrová získala ve volbách32 447
Do zisku mandátu chybí616
Nalezené (nejspíš) chybně vykázané hlasy139
Zbývá najít477

Pro zachycení okrsků, kde bývalá europoslankyně nejspíš chybami při vykazování výsledků přišla o hlasy, je možné použít více způsobů.

V této analýze je využit důraz na přednostní hlasy pro sousedící kandidáty na společné kandidátce koalice Spolu.

Rozdíly se ukazují i v dalších místech Česka, ovšem v obcích na Zlínsku existuje silné logické vysvětlení: Pražský kandidát ODS by v tradiční lidovecké baště nesbíral preferenční hlasy, zatímco Michaela Šojdrová, která zde mívá dlouhodobou voličskou podporu, by těžko získala nulu.

Doporučované