Hlavní obsah

Jak to celé dopadne? Sledujte volební predikci Seznam Zpráv

Foto: Pixabay

Ilustrační foto.

Ani eurovolby se neobejdou bez užitečných analýz z dílny Mahdalová-Škop. Jak fungují vyhlášené predikce výsledků voleb? A jak najít svého ideálního kandidáta? Nejen to se dozvíte v rozhovoru s Kateřinou Mahdalovou.

Článek

Jaké analýzy a další vaši tvorbu k eurovolbám už čtenáři na Seznam Zprávách mohou najít?

Je jich víc. Máme tradiční Volební kalkulačku, kde si uživatelé a uživatelky porovnávají své postoje se všemi kandidáty. Dále jsme připravili tzv. inventuru hlasování, kde je možné si vyzkoušet roli poslanců a pak si porovnat, jak koho vlastně reprezentovali.

Třetí věc, kterou jsme připravili, je velká analýza hlasování úplně všech poslanců a poslankyň, kde se mohou čtenáři podívat, kdo má ke komu názorově blízko. Pro zajímavost mohu zmínit, že taková KSČM je sice tradičně označovaná jako levicová strana, přitom se dlouhodobě svými činy profiluje jako národně konzervativní.

Kalkulačka pro eurovolby

Kalkulačku si můžete zkusit právě teď. Odpovězte na 42 otázek a zjistěte, který z kandidátů by mohl být ten „váš“.

Pomohou vaše texty nerozhodnutým voličům najít svého kandidáta?

Pomohou. Nejen kalkulačka, ale i inventura a analýza docházky a hlavně pak blízkosti hlasování samozřejmě dílčím způsobem pomáhají v rozhodování. A dlužno zmínit, že příprava otázek není úplně banální záležitost, spousta kandidujících osobností totiž ani nemá volební program, vybírají si jen několik kontroverzních témat, na kterých točí svou veřejnou komunikaci. Lidé pak mají pocit, že se s nimi shodují, ale je to jen maličká výseč toho, co se v europarlamentu skutečně projednává.

Proto s kolegou Michalem Škopem mnoho měsíců dopředu připravujeme témata, abychom zachytili realitu co nejpřesněji. Aktuálnost a relevanci témat konzultujeme s experty z výzkumných agentur, profesních a neziskových organizací.

Vaše predikce voleb jsou vyhlášené. Chystáte ji i tentokrát? Naznačíte, jak to dopadne?

Děkujeme za uznání. Predikci chystáme, ale v tuto chvíli výsledky nemůžeme ani naznačovat. A teď konec vtipkování: my výsledky predikce nyní sami neznáme, na to jsou třeba data o tom, jak lidé volili.

Díky čemu jsou vaše predikce tak přesné?

Díky hluboké znalosti specifik voleb a také díky matematickému modelu, ze kterého odhad výsledku vychází. Ten při každých volbách modifikujeme, přizpůsobujeme ho tomu, zda jde o volby sněmovní, prezidentské nebo evropské, případně zda se konají v Česku, na Slovensku, v Polsku nebo v jiné zemi. Každá země má svá specifika, mimo jiné i různě strukturovaná data. V Česku máme luxus v podobě dat za jednotlivé okrsky, na Slovensku jsou průběžná data jen za okresy, tedy mnohem méně přesná, s čímž náš model musí umět pracovat.

Co dalšího chystáte?

Chystáme toho hodně: kromě predikce i samotné oficiální výsledky, opět se čtenáři mohou těšit na mapy až na úroveň okrsků (znáte je pod názvem Jak volili vaši sousedé, takhle pro zajímavost vypadala naše mapa po druhém kole prezidentských voleb). Dále budeme analyzovat volební účast, samozřejmě získané mandáty a rozhodně se podíváme na to, jak se oproti minulým volbám změnila přízeň voličů. Tohle všechno budeme zveřejňovat od neděle až po celé pondělí.

Doporučované