Hlavní obsah

Macronovo rozhodnutí poslalo dolů euro a francouzské akcie

Foto: Iva Špačková, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Trhy reagovaly na výsledky voleb do Evropského parlamentu s jistou nervozitou, což se projevilo poklesem hodnoty eura na měsíční minimum vůči dolaru. Oslaboval také hlavní index francouzských akcií.

Článek

Výsledky voleb do Evropského parlamentu přinesly značné politické překvapení, které se odráží i na finančních trzích. Ve Francii získalo Národní shromáždění několikrát neúspěšné prezidentské kandidátky Marine Le Penové třetinu hlasů, na což francouzský prezident Emmanuel Macron reagoval záměrem vyhlásit předčasné parlamentní volby ve Francii.

Euro po oznámení výsledků voleb v reakci oslabilo, když se investoři po překvapivém Macronově oznámení vylekali zvýšené nejistoty. Euro oslabilo zejména vůči americkému dolaru, k němuž kolem osmé hodiny ranní ztrácelo přibližně půl procenta na 1,0750 dolaru za euro. Jednotná evropská měna oslabila také vůči britské libře, ke koruně žádný významnější pohyb nezaznamenala.

Oslabují také akcie ve Francii. Hlavní index francouzské burzy CAC 40 v úvodu pondělního obchodování ztrácel kolem dvou procent. O více než jedno procento pak oslaboval širší evropský index Euro Stoxx 50.

I když výsledky voleb do Evropského parlamentu obvykle nemají přímý a dlouhodobý dopad na trhy, tentokrát mohou být důsledky výraznější. Posílení krajně pravicových stran může vést k větší politické fragmentaci a nejistotě, což by mohlo ovlivnit investiční rozhodování a ekonomickou důvěru v Evropě.

Macron uvedl, že první kolo voleb vypíše na 30. června, druhé na 7. července. Pokud by v těchto volbách získalo většinu v parlamentu Národní sdružení Marine Le Penové, které s velkým náskokem zvítězilo v eurovolbách, ztratil by Macron vliv na domácí záležitosti, napsala agentura Reuters.

„To je pro trhy pravděpodobně poněkud špatná zpráva. Přináší to nečekaný prvek nejistoty,“ uvedl hlavní ekonom bankovní společnosti Berenberg Holger Schmieding.

„Předčasné volby ve Francii jsou zjevně novým zdrojem nejistoty, který by měl mít určitý negativní dopad na ekonomickou důvěru, přinejmenším ve Francii,“ dodal analytik Jan von Gerich ze společnosti Nordea.

Tlak na předčasné volby je i v Německu, kde Sociálnědemokratická strana Německa (SPD) získala jen 14 procent hlasů.

Doporučované