Hlavní obsah

Koho si Síkela vezme do Bruselu? Nejbližší nechtějí, Prouza má zájem

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Jozef Síkela.

Šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza by mohl v Bruselu řídit Síkelův kabinet.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jozef Síkela, který se těšil na přislíbený obchod, aby nakonec dostal na starost portfolio s názvem „mezinárodní partnerství“, musí rychle skousnout zklamání a začít stavět tým. Každý člen Evropské komise má k dispozici šestičlenný kabinet, do něhož si podle pravidel smí přivést maximálně tři lidi ze své země.

„V první řadě musíme počkat na pravidla toho, jak se budou jednotlivé kabinety skládat. Určitě mě ale čeká práce v mezinárodním prostředí, na což jsem zvyklý, a zároveň nám to dává možnost prosadit Čechy do jiných kabinetů, a v tom chci být opravdu aktivní,“ říká Síkela.

Upozorňuje na bruselskou praxi, kdy komisaři a státy „obchodují“ s vysokými úředníky. Když třeba Síkela vezme do svého nejužšího týmu Itala, oplátkou požaduje, aby italský komisař vzal k sobě nějakého Čecha. Musejí se dohodnout a samozřejmě oba na tom musejí mít nějaký zájem.

„Co se týče mě osobně, myslím, že o mně je známo, že rád pracuji s lidmi, které znám a mám je ověřené. Vůbec nic konkrétního ale nyní na stole není,“ dodal ministr průmyslu.

Koho z Čechů si tedy s sebou vezme do Bruselu? Síkela by stál o pokračování spolupráce s Evou Hanákovou, svou současnou šéfporadkyní na Ministerstvu průmyslu a také se Štěpánem Hofmanem, nynějším vedoucím kabinetu ministra. Ani jednomu se však do centrály EU zatím moc nechce.

Srnka a Prouza se hlásí

Naopak o angažmá v Bruselu po boku Síkely stojí Vojtěch Srnka, současný šéf komunikace Ministerstva průmyslu. A pak také Tomáš Prouza, šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu, který je zároveň už dlouho Síkelovým poradcem. Nejvíc mu pomáhal v době předsednictví Česka v EU, kde Prouza využil své předchozí zkušenosti vládního tajemníka pro evropské záležitosti.

Právě Prouza označil získané portfolio „mezinárodní partnerství“, jemuž se mnozí posmívají, za překvapivě silný výsledek a dobrou pozici. Argumentuje tučným rozpočtem a také velkým generálním ředitelstvím, které bude mít Síkela pod sebou. A také tím, že ve funkci bude otevírat nové trhy mimo EU, což je pro exportní českou ekonomiku příležitost k růstu.

„Velkou částí práce Jozefa Síkely bude zajišťování přístupu ke kritickým a energetickým surovinám. V programu je 300 miliard eur na rozvoj infrastruktury v rozvíjejících se ekonomikách, což je silná protiváha čínských a ruských aktivit,“ argumentuje Prouza.

Jestli si ho Síkela vezme do nejužšího týmu nebo dokonce jako šéfa kabinetu, však zatím není jasné. Kandidát na eurokomisaře, jehož musí ještě schválit Evropský parlament, se teď ještě snaží najít pozitiva na získaném křesle.

„Jde o portfolio průřezové, které má primárně zajistit ekonomickou bezpečnost pro Evropu a do určité míry prosazování evropských ekonomických zájmů na třetích trzích,“ říká Jozef Síkela.

V tom bude trochu dohánět Čínu, která agresivní politikou už dávno získala přístup ke klíčovým surovinám dneška, jako je třeba lithium v Africe nebo v Jižní Americe.

Mezinárodní partnerství

Komisař pro mezinárodní partnerství má mít na starosti dohled nad evropskou mezinárodní spoluprací a rozvojovou politikou, podporu koordinace mezi Evropskou unií a jejími členskými státy v oblasti rozvojové spolupráce a rovněž spolupráci s partnery při prosazování hodnot EU, včetně demokracie, právního státu a dodržování lidských práv.

Bude také zaštiťovat investiční iniciativu EU Globální brána (Global Gateway), kterou chce Unie konkurovat čínskému projektu nové Hedvábné stezky. Plán EU počítá v příštích letech s investicemi ve výši až 300 miliard eur (7,5 bilionu korun) do infrastruktury v rozvíjejících se zemích, zejména v Africe, Indii, Latinské Americe a Pacifiku.

Doporučované