Hlavní obsah

Zkuste hlasování. Jste Vondra, nebo Konečná?

Foto: Adam Borový, Seznam Zprávy

Inventura hlasování ukazuje, jak se ve svých názorech shodujete se současnými europoslanci a europoslankyněmi.

Vyzkoušejte si skutečná hlasování v Evropském parlamentu. Odpovězte na 42 otázek a zjistíte, kteří z dosavadních českých europoslanců nebo europoslankyň nejvíce zastupovali vaše názory.

Článek

Evropské volby se budou konat již tento pátek a sobotu 7. a 8. června 2024. Řada současných politiků a političek se do Evropského parlamentu vrátí a vy si můžete nyní zkontrolovat, jak moc se jejich rozhodování shoduje s vašimi postoji.

Inventura pomáhá i v orientaci, jak se rozhodují konkrétní poslanci a poslankyně a kdo z nich nejlépe reprezentuje zrovna vás.

Vyplnění inventury hlasování je jednoduché, hlasujete, jako byste byli vy sami poslanci v Evropském parlamentu. U většiny návrhů hlasujete přímo o jejich podstatě, u malé části návrhů se jedná o jejich zamítnutí nebo podporu, aby se vůbec projednávaly.

Lze vybrat odpověď na otázku nebo otázku přeskočit. Na závěr se zobrazí seznam poslanců a poslankyň řazený sestupně podle shody, jaké s vámi dosahují. Získáte tedy výsledek, ke kterým současným zákonodárcům máte nejblíž.

Z necelých 20 tisíc hlasování v Evropském parlamentu jsme provedli výběr návrhů, o nichž poslanci a poslankyně skutečně hlasovali, a to na základě kvalitativních výzkumů u nejširší veřejnosti agentur STEM a CVVM a po konzultacích s experty, mimo jiné i z profesních organizací a neziskového sektoru, a také se samotnými zákonodárci. Klíčem bylo zachytit jak důležitost návrhů, tak šíři témat, o nichž se na půdě Evropského parlamentu rozhodovalo.

Co je inventura hlasování

Je to druh volební kalkulačky, která místo obecných otázek obsahuje skutečná hlasování, k nimž došlo za období v zastupitelském sboru (např. v parlamentu či v zastupitelstvu). Díky nim se uživatel/ka dozví, do jaké míry hlasovali jednotliví volení zástupci a zástupkyně stejně, jako by se při hlasováních rozhodoval on/a.

Autorem je sdružení KohoVolit.eu, které tradičně připravuje předvolební inventury hlasování (za celé uplynulé období orgánu) i každoroční inventury hlasování (obsahují důležitá hlasování uplynulého roku).

Jak zjistit, zda kalkulačka funguje

Uživatelé kalkulaček někdy tvrdí, že nevědí, zda jejich výsledky nejsou zkreslené algoritmem použitým k výpočtu. Nebo že výsledky jsou předem nastavené a zvýhodňují vybrané kandidáty. Funkčnost kalkulačky si může vyzkoušet každý:

Co se stane, když na všechny otázky nejprve odpovíte ano a pak na všechny otázky odpovíte ne? Získáte dva seznamy stran, jejichž pořadí bude přesně opačné. Pokud by algoritmus někoho zvýhodňoval, dotyčná strana by samozřejmě byla vždy na prvním místě.

Volby do Evropského parlamentu 2024

Volby do Evropského parlamentu se konají každých pět let, první Česko zažilo po vstupu do Evropské unie v roce 2004. Letošní eurovolby se konaly 7.–8. června 2024. Dění v Česku jsme sledovali ONLINE.

Vyhrálo hnutí ANO, získalo 26,14 % hlasů a 7 mandátů. Druhá byla koalice Spolu s 22,27 % a 6 mandáty, třetí Přísaha a Motoristé s 10,26 % a 2 mandáty. Do EP se dostali také Stačilo!, STAN, Piráti, SPD a Trikolora.

Doporučované