Hlavní obsah

Je to veliký zdvižený prst, říká jediná pirátská europoslankyně

Foto: Renata Matějková , Seznam Zprávy

Za Pirátskou stranu do europarlamentu zasedne Markéta Gregorová.

Výsledky eurovoleb jsou pro Pirátskou stranu zklamáním. Ze tří mandátů se jim podařilo obhájit pouze jeden, který vybojovala stávající europoslankyně Markéta Gregorová. „Je to pro nás zdvižený prst,“ komentuje pro Seznam Zprávy

Článek

Rozhovor si také můžete poslechnout v audioverzi.

Hlasy jsou sečteny a zatímco jiné partaje slaví, Pirátské straně výsledky dělají spíše vrásky na čele. Přestože její členové ještě před sečtením hlasů doufali v obhájení stávajících tří mandátů a kupříkladu čtyřka kandidátky Mikuláš Peksa si přál minimálně čtyři, očekávání se nakonec nenaplnila.

Pirátská strana v letošních eurovolbách výrazně propadla a ze tří mandátů dokázala obhájit pouze jeden. V Bruselu bude stranu reprezentovat stávající europoslankyně Markéta Gregorová, která sice byla na kandidátce až druhá za lídrem Marcelem Kolajou, nicméně díky preferenčním hlasům se jí podařilo probojovat se na první místo.

Jaké jsou vaše první dojmy z volebních výsledků?

Já jsem sice extrémně vděčná všem voličkám a voličům za preferenční hlasy, moc si jich vážím, nicméně pro tu stranu je to bohužel obrovské zklamání a budeme to muset reflektovat.

Na kandidátce jste byla na druhém místě. Díky preferenčním hlasům jste ale „přeskočila“ lídra kandidátky Marcela Kolaju. Čím si tento osobní úspěch vysvětlujete?

Vzhledem k tomu, že já jsem celou tu kampaň, ale i posledních pět let primárně pracovala na tématech bezpečnosti, a tedy i poslední dva roky na tématu války na Ukrajině, tak se domnívám, že pro voliče Pirátů a politickou scénu v Česku je to téma bezpečnosti důležité. A proto chtěli, abych na něm i nadále na pracovala a prosazovala jej.

Zklamání z výsledků nicméně nepanuje jen mezi Piráty, ale i v dalších stranách vládní koalice, které si také pomýšlely na lepší výsledky…

Já to vnímám optikou celé Evropy, protože Česká republika není jediná, kde jsou konzervativní nebo dokonce ultrakonzervativní a pravicové strany na vzestupu. Samozřejmě jsem ovlivněná tím, že primárně pracuji na oblasti bezpečnosti, ale domnívám se, že to mělo do velké míry svůj vliv, že lidé v dobách krize či obav o svou budoucnost chtějí spíše něco konzervativnějšího.

Protože to není právě pouze propad Pirátů, ale obecně můžeme na scéně pozorovat odchod mnoha liberálních hlasů. Kam šly? To je otázka, kterou si teď budeme muset klást. A budou si ji nejspíš klást všichni politologové i komentátoři ještě následující týdny.

Eurovolby jako zdvižený prst

Když to vztáhneme zpět k Pirátské straně, vidíte už v tuto chvíli nějaké chyby, kterým bude dobré se v příštích volbách vyvarovat?

To budeme teprve analyzovat, teď je to samozřejmě těžké říct. My jsme se domnívali, že ta kampaň je svěží a řekněme i rebelská, zajímavá… Nicméně je vidět, že voliče nepřesvědčila. Já se domnívám, že budeme muset začít lépe komunikovat určitá témata, která mohla být pro některé lidi rozdělující nebo kontroverzní.

Je to například Green Deal, jenž je velkou výzvou, ale bohužel zjevně vyhrávají hlasy, které říkají, že to je hrozba. A já se domnívám, že budeme muset prostě lépe se naučit voličům vysvětlovat, proč se domníváme, že to naše řešení té výzvy jim zajistí lepší budoucnost než to, co jim slibují ostatní strany.

K vaší předvolební kampani nicméně zaznívaly i hlasy kritizující to, že není příliš ucelená nebo koncepční. Zároveň jsme viděli, že někteří vaši straničtí kolegové v ní najeli na poměrně individualistickou linku. Vy osobně v tom problém nevidíte?

Já se nedomnívám, že by naše kampaň byla přímo neucelená. Měli jsme strategii a tu jsme naplňovali. Nicméně i tím, že jsem místopředsedkyní strany, tak mohu říci, že již několik týdnů v rámci předsednictva strany řešíme, jak se budeme připravovat na sněmovní volby a že potřebujeme mnohem užší koncepci a začít se skutečně připravovat již nyní a budeme pravděpodobně už teď tvořit kampaňový tým a snažit se změnit určité věci.

Takže si z těchto voleb odnášíte ponaučení?

Je to pro nás velký varovný zdvižený prst a signál, že musíme něco změnit, ať už v té komunikaci nebo v tom, jak přistupujeme k těm volbám.

Máte už nějaké prvotní informace o tom, jak ztrátu mandátu nesou dva vaši straničtí kolegové, Marcel Kolaja a Mikuláš Peksa?

My jsme se spolu viděli asi tři minuty poté, co byly vyhlášeny výsledky, protože potom jsme šli dolů na tiskovku, nicméně pogratulovali mi, mně to bylo za ně líto, protože tam dělali opravdu neuvěřitelné množství práce, což jsem jim také řekla, a i proto je mi to velice líto. Zítra už ale s Marcelem Kolajou, naším lídrem, letíme do Bruselu a pomůže mi vyjednávat. Takže určitá forma spolupráce nekončí a oni zůstanou samozřejmě přesvědčenými Piráty. A pro Marcela Kolaju ještě nekončí ani snaha získat pozici eurokomisaře, o což bude Ivan Bartoš i Marcel usilovat v jednáních s pětikoalicí.

Ve hře je frakce Renew Europe

Jak očekáváte, že se po těchto volbách promění vaše pracovní náplň, když budete jedinou pirátskou europoslankyní?

To je pro mě momentálně hodně těžká otázka. Bude velice záležet na tom, jaké pozice si vyjednám v rámci frakce, do níž půjdu. Pokusím se ale vynahradit právě těmi pozicemi to, že tam již nebudeme mít takové kvantitativní zastoupení.

Já jsem ale posledních pět let viděla kolegy, kteří tam přišli sami za svou stranu jako i úplně noví europoslanci, tedy v těžší pozici, než jsem teď já, a dokázali se vypracovat na neuvěřitelnou úroveň a získat respekt napříč celým evropským spektrem. Takže nepropadám pesimismu a panice, domnívám se, že i toho budu schopná.

A v otázce frakcí, chcete i nadále zůstat v té současné, nebo uvažujete nad změnou?

My jsme v Zelených (ESA) už 15 let. Pokud se bavím o tom, že potřebuji silové pozice, tak tato frakce je pro nás nejlogičtější. Nicméně pokud by hnutí ANO nemířilo do frakce Renew, kde vzhledem k jejich rétorice podle mě nemají co dělat, tak by to určitě byla jedna z možností.

Doporučované