Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Glosa: Legrace s hranatým Turkem skončila. Definitivně

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Filip Turek hovoří při zahájení eurovolební kampaně Přísahy a Motoristů.

Sotva Filip Turek do politiky vstoupil, mohl by ji stejně rychle zase opustit.

Článek

Glosu si také můžete poslechnout v audioverzi.

Když sebevědomý Filip Turek sedí se svými kámoši v pozlacených křeslech, kouří velké doutníky a vede chlapácké řeči o ženskejch a pořádnejch kárách, je na své domovské půdě. Z ní volá po starém dobrém světě, který ohrožuje Brusel se svými třetími a kdovíjakými dalšími pohlavími a samozřejmě všemi možnými -ismy.

Svou image chlápka z devadesátek podporuje vlastní knihou „Hranatá legenda“, kde odkazuje na fyzickou podobnost s akčním hrdinou Dolphem Lundgrenem. Lídr kandidátky Přísahy a Motoristů se chce stát překvapením evropských voleb. Kromě mladých kluků, kteří by také chtěli být bohatí, mít rychlé auto a v něm vozit hezké holky, dokázal zaujmout i exprezidenta Václava Klause, který ho ve volbách podpořil.

Volby do Evropského parlamentu 2024

Volby do Evropského parlamentu se konají každých pět let, první Česko zažilo po vstupu do Evropské unie v roce 2004. Zatím poslední eurovolby se konaly 7.–8. června 2024. Dění v Česku jsme sledovali ONLINE.

Vyhrálo hnutí ANO, získalo 26,14 % hlasů a 7 mandátů. Druhá byla koalice Spolu s 22,27 % a 6 mandáty, třetí Přísaha a Motoristé s 10,26 % a 2 mandáty. Do EP se dostali také Stačilo!, STAN, Piráti, SPD a Trikolora.

Jak se eurovolby blíží, zjišťujeme toho o fenoménu skoro dvoumetrového blonďáka čím dál víc. Dokud si budoval image znalce a sběratele historických a luxusních aut, jedni ho obdivovali jako úspěšného muže, kdežto druzí se mu vysmívali jako trapnému boomerovi.

Turek využil ohlášený budoucí zákaz spalovacích aut jako silné politické téma. Kritici si libovali v zesměšňování názvu jeho koalice. Jednou Motoristé a traktoristé, podruhé Motoristé a odposlechy, jindy Dízl a Fízl coby narážka na partnera z Přísahy, někdejšího zapáleného detektiva Roberta Šlachtu.

Legrace nicméně skončila, když vyšlo najevo, čím vším se Filip Turek kromě aut v minulosti zabýval. Třeba vydáním šarlatánské knihy Paraziti v nás, kde se na autismus u dětí doporučuje pít naředěné savo. Nebo založením firmy, jež prodávala zázračné ozařovače, jež z vás vyženou rakovinu.

Když lídryně STAN Danuše Nerudová nazvala v televizním duelu tohle podnikání „šmejdstvím postaveném na zoufalství lidí“, dršnák Turek se nečekaně proměnil v malého kluka: To já nic, to jsem zdědil, to zemřelá matka a taky sestra, ony byly ezo.

A nakonec jsme se dozvěděli to nejhorší. Muž, který sám sebe označuje za „bytostného demokrata s černým smyslem pro humor“, se v minulosti zapletl se symboly nacismu. Což je ještě milosrdně řečeno.

Starších indicií o Turkově vztahu ke krajně pravicové totalitě se našlo několik. Nejprve fotografie, na nichž je zachycen se svícnem, na němž je hákový kříž a také s dýkou SS po otci. Pak se na sociálních sítích objevila fotografie z roku 2013, na které Turek přijíždí k hotelu v Karlových Varech a z auta zvedá pravou ruku v gestu připomínajícím hajlování.

Na dalším snímku sedí Filip Turek v závodním autě na hlavě s pozlacenou helmou, které vévodí logo řecké neofašistické strany Zlatý úsvit. Ta byla řeckými soudy prohlášena za zločineckou organizaci a několik desítek členů skončilo ve vězení, mimo jiné za vraždu rappera Pavlose Fysasse.

Takže už snad ani nemůže překvapit, že Turek u fotografií na sociálních sítích, které zveřejnil jeho známý, olajkoval komentář pod fotkou Adolfa Hitlera s nápisem „ty draku“.

Případy možné Turkovy náklonnosti k nacismu se podle Deníku N zabývá policie.

Turkovi skalní „motorističtí“ příznivci jsou asi zklamaní. Jejich guru asi není takový hrdina. Nejdřív se vymlouval, že doma má jen sběratelské předměty. A pak se úplně odmlčel a poněkud zbaběle zrušil svou účast v posledních předvolebních debatách.

Sotva Filip Turek do politiky vstoupil, mohl by ji stejně rychle zase opustit. Možná by si teď Robert Šlachta, lídr Přísahy, měl vzpomenout na své motto „Čas na odvahu“.

Doporučované