Hlavní obsah

Expert: Bude zajímavé sledovat, zda Ficovi europoslanci půjdou s krajní pravicí

Slovenský premiér Robert Fico.Video: facebook/robertficosk

Zatímco před pěti lety se ve slovenské kampani před evropskými volbami hodně řešila ekologická témata, letos byly tyto otázky potlačené, řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy politolog Pavol Baboš.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Polarizace slovenské společnosti je taková, že na tamní politickou scénu nemůže mít výsledek evropských voleb příliš velký vliv, ať už bude jakýkoliv.

„Nemyslím, že by výsledky mohly překvapit,“ řekl Seznam Zprávám odborník na voličské chování a polarizaci společnosti Pavol Baboš z Univerzity Komenského v Bratislavě.

Je také přesvědčen, že středeční projev „Odpouštím a varuji“, s nímž se premiér Robert Fico ukázal veřejnosti poprvé od atentátu v půli května, měl potenciál mobilizovat voliče vládní koalice.

V rozhovoru mluví také o straně Republika, která na své kandidátky zařadila hned několik postav takzvané dezinfoscény. A mohlo by jí to přinést úspěch.

Jak byste zhodnotil předvolební vystoupení premiéra Roberta Fica? Mohlo ještě na poslední chvíli ovlivnit voliče?

Myslím, že mělo potenciál je mobilizovat, i když Robert Fico přímo k účasti ve volbách nevyzval. Je jasné, že mluvil hlavně k příznivcům vládní koalice a připomněl důležitost toho, aby politicky dominovala, ať už to znamená cokoliv. Jeden z těch významů může být i vítězství v eurovolbách.

Byla slovenská kampaň spíše o domácích, nebo o evropských tématech?

Spíše o těch domácích. Když to porovnám s kampaní před pěti lety, kdy se prosazovala environmentální, zelená témata, tak to letos bylo potlačené a dominovaly otázky právního státu a otázky geopolitické, hlavně válka na Ukrajině. To jsou témata, která dominují i v domácí politice.

Rozhovory z klíčových zemí

Seznam Zprávy vám v průběhu celých voleb do Evropského parlamentu budou přinášet rozhovory s novináři a experty z vybraných zemí EU. Ze zemí, které jsou vzhledem k hlasování důležité, volby tam budou něčím výjimečné, nebo zkrátka zajímavé.

  • Maďarsko: Nejzajímavější volby jsou příležitostí postrašit Orbána
  • Španělsko: Farmářské protesty využívá krajní pravice, ale je to téma i pro levici
  • Finsko: Zelená témata šla stranou, mluví se o obraně
  • Itálie: Vliv premiérky Meloniové vzroste, s tím i Itálie
  • Slovensko: Bude zajímavé sledovat, za Ficovi poslanci půjdou s krajní pravicí

Připravujeme pro vás například pohled z Německa nebo Polska. Přečíst si můžete také již vydané reportáže z Francie, Německa, Maďarska a Nizozemska.

Očekáváte nějaké překvapení, úspěch ať už nějaké nové strany, nebo nečekaného kandidáta?

Ani ne. Nemyslím, že by výsledky mohly překvapit a něco nás zaskočilo. Když to ale vezmu z pohledu vývoje za posledních pět let, je celkem zajímavé sledovat, jak vysoko je v preferencích strana Republika, která se v národních volbách ani nedostala do parlamentu. Nyní zvolila taktiku podobnou té, kterou měla Slovenská národní strana (SNS) před parlamentními volbami.

Na jejich kandidátce je mnoho postav z takzvané dezinfoscény. Jedno jméno za všechny – je tam Tibor Rostas, šéfredaktor magazínu Zem & vek, který je označován za konspirační časopis. Když jsem se ze zvědavosti podíval na jejich web, tak s přimhouřenýma očima byl každý druhý článek na tom webu propagací šéfredaktora. Tam vzniká podhoubí voličské základny.

Reportáž z Ficova mítinku

Strana slovenského premiéra Fica odstartovala sérii oslav Mezinárodního dne žen. Seznam Zprávy se vypravily na akci do Prešova na východě země. V tamním divadle zaznívaly košilaté vtipy i vyznání vůči Rusku.

Myslíte, že se výsledek evropských voleb může nějak promítnout do domácí slovenské politiky?

Nemyslím si to, protože výsledek bude do velké míry kopírovat rozložení politických sil dané výsledkem voleb. To, co je jiné, například předpokládaný úspěch Republiky, velký vliv na politickou scénu mít nebude.

Spíš bude zajímavé sledovat, kam se zařadí europoslanci zvolení za Směr, protože z frakce evropských socialistů je vyloučili: Zda zvolí nějakou krajně pravicovou frakci, anebo zůstanou nezařazení. To by mohlo na Slovensku rozvířit veřejnou debatu.

Jinak je ale naše politická scéna tak hluboce a těžce polarizovaná a konflikt se točí kolem Roberta Fica a nenávistné rétoriky, že výsledek evropských voleb nemá ani zdaleka takovou sílu a potenciál tyto skutečnosti přebít.

Doporučované