Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Eurovolby jako zahřívací kolo. Ukážou, jak moc AfD ublížily skandály

Foto: Profimedia.cz

Lídr kandidátky AfD pro volby do Evropského parlamentu Maximilian Krah.

Německem před volbami do Evropského parlamentu podle Cornelia Helmerta rezonují klimatická politika, skandály AfD i nedávné případy násilí ve společnosti.

Článek

Rozhovor si také můžete poslechnout v audioverzi.

O celkem 96 europoslancích z Německa budou letos poprvé rozhodovat i mladí voliči starší 16 let.

Volby do Evropského parlamentu jsou v zemi vnímány jako zahřívací kolo před podzimem, kdy se bude rozhodovat o zemských sněmech v Braniborsku, Durynsku a Sasku, kde o získání moci usiluje Alternativa pro Německo (AfD).

Přestože se tato strana snažila profilovat jako nejsilnější politické uskupení, které v Bruselu zasedne, její popularita po nedávných skandálech významně klesla.

„Volby do Evropského parlamentu, ale i komunální volby budou důležitým mezníkem pro to, jak strany vstoupí do volební kampaně pro podzimní zemské volby. Nedělní volby budou rozhodující, zejména pokud jde o AfD, neboť se v nich poprvé ukáže, do jaké míry stranu poškodily skandály z posledního půl roku,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy politolog z Institutu pro demokracii a občanskou společnost v Jeně, Cornelius Helmert.

Foto: Twitter/Cornelius Helmert.

Cornelius Helmert, politolog z Institutu pro demokracii a občanskou společnost v Jeně.

Jaká je krátce před evropskými volbami v Německu atmosféra?

Rozporuplná. Veřejné debatě v uplynulém týdnu dominovala především dvě hlavní témata: na jedné straně povodně a zkáza v Bavorsku a Bádensku-Württembursku od minulého víkendu. Na druhé straně útok v Mannheimu z 31. května. Ten si pravicoví extremisté přivlastňují a snaží se využít strachu z islamistických útoků ve své předvolební kampani.

Například AfD svolala na pátek do Mannheimu shromáždění pod názvem „Stop islámu!“, krajně pravicová strana Freie Sachsen v pátek demonstruje v Saské Kamenici (Chemnitzu) proti „importovanému teroru“.

Zatím není jasné, zda tyto pokusy o přivlastnění budou fungovat a ovlivní výsledek voleb do EP v Německu ve prospěch AfD a komunální volby ve prospěch AfD a strany Freie Sachsen, která se uchází o hlasy jen v Sasku.

Rezonují podle vás volby do Evropského parlamentu?

Z mého pohledu více než v předchozích volebních obdobích. Skandály kolem údajného uplácení předních kandidátů AfD – Maximiliana Kraha a Petra Bystroně – se široce diskutovaly.

Trable AfD

Dva přední politici Alternativy pro Německo Petr Bystroň a Maximilian Krah v posledních měsících vysvětlují vazby na Rusko a Čínu.

Jak podle vás AfD poškodily právě nedávné skandály – podezření, že jsou lídři napojeni na rusko-čínskou vlivovou síť, ale také odkaz na nacismus?

Skandály hlasování některých voličů ovlivní. Nicméně mnoho lidí bude AfD volit z přesvědčení a proto, že je jim sympatický jejich obsah. Skandály si pak zařadí do příslušného světonázoru a odmítnou je jako inscenace nebo spiknutí.

Podle mého vnímání nicméně přitahují v Německu větší pozornost obvinění z úplatkářství. Skutečnost, že se politik AfD pozitivně vyjádřil o nacistických organizacích, je nyní v Německu sotva překvapivá. K podobným případům docházelo i v minulosti.

Vystrašil německou společnost nárůst politicky motivovaných násilných útoků? Mohou to politici vůbec ovlivnit?

V rámci veřejného prostoru se o tom v poslední době začalo mluvit. Nicméně organizace občanské společnosti a akademici již léta upozorňují, že pravicově extremistické násilí, výhrůžky a útoky jsou na vzestupu. Až po útoku na Matthiase Eckeho (SPD) v Drážďanech před několika týdny ale začala na toto téma větší veřejná debata.

Politici mají jen omezený prostor pro ovlivňování a využívají ho jen zřídka. Je ale úkolem celé společnosti vyjednávat politické spory a názorové rozdíly bez násilí, prostřednictvím demokratické diskuze a kompromisu. V budoucnu se o to musí více snažit nejen politici, ale všichni aktéři ve společnosti.

Jaká témata jsou podle vás v předvolebních kampaních ta hlavní?

Řekl bych, že především klimatická politika. Probíhají diskuze o obnovitelných zdrojích energie a údajném zákazu spalovacích aut. Tyto debaty probíhají v Německu již dva roky od zavedení sankcí proti Rusku v důsledku agrese proti Ukrajině. Jsou velmi vyhrocené a polarizované.

Reportáž z předvolebního Bavorska

„Chápu, že přecházíme na nové energie, udělat se to musí. Ale ne za dva roky, je to drahé,“ stěžuje si jeden z voličů v durynském Sonnebergu, baště krajně pravicové strany Alternativa pro Německo (AfD).

Když zmiňujete Ukrajinu, do jaké míry téma války ovlivnilo předvolení kampaň?

Dřív byla AfD jedinou velkou stranou v Německu, která odmítala dodávky zbraní na Ukrajinu a sankce proti Rusku obecně. Nová strana Aliance Sahry Wagenknechtové (BSW) je také proti této otázce, a dává tak lidem alternativu pro volbu. Kolik z nich bude pro koho hlasovat, uvidíme v neděli.

Budou mít podle vás výsledky dopad na domácí politiku?

Volby do Evropského parlamentu, ale i komunální volby budou důležitým mezníkem pro to, jak strany vstoupí do volební kampaně pro podzimní zemské volby. Nedělní volby budou rozhodující, zejména pokud jde o AfD, neboť se v nich poprvé ukáže, do jaké míry stranu poškodily skandály z posledního půl roku. Bude zajímavé sledovat, zda jí evropské volby poskytnou podporu pro další volby.

Ještě důležitější bude, že evropské volby ukážou, do jaké míry může nová strana BSW dosáhnout úspěchu a od koho získá hlasy. Dosavadní analýzy vedly k předpokladu, že BSW může získat značný podíl hlasů zejména od AfD. Nyní poprvé uvidíme, zda tyto odhady platí i ve skutečných celostátních volbách, nebo zda BSW hraje jen menší roli.

Doporučované