Hlavní obsah

Duel: Babiš jako trhovec, Fiala i přes pár šťouchanců držel tvář, říká politolog

Foto: Renata Matějková , Seznam Zprávy

Petr Fiala a Andrej Babiš při předvolebním duelu.

Green Deal, nelegální migrace, pomoc Ukrajině i ceny potravin. Nad těmito tématy se střetli v duelu před televizními kamerami předsedové nejsilnějších českých stran - premiér Petr Fiala (ODS) a šéf opozičního ANO Andrej Babiš.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Oba politici při půl druhé hodiny trvající moderované debatě na soukromé televizní stanici Prima CNN de facto opakovali své názory známé z již předchozích veřejných vystoupení. Oba se během debaty také pravidelně dopouštěli osobních útoků a dohadování.

Podle politologa brněnské Masarykovy univerzity Otto Eibla předvedli politici svůj očekávaný standard. „Andrej Babiš předvedl neustálé napadání druhé strany, obviňování ze lži, skákání z tématu na téma. Petr Fiala se více soustředil na argumenty, dopustil se i nějakých šťouchanců, ale ty byly většinou vyprovokované,“ uvedl Eibl, podle nějž debata jen jasně ukázala, jak je politická scéna v Česku nesmiřitelně rozdělená.

Toho si všiml i politolog z FSV Univerzity Karlovy Aleš Michal, a to především u tématu nelegální migrace. „Je to téma, kde se nutně nemusejí rozcházet. Ale přesto se každý snažil najít svoji polohu, aby se vzájemně vymezili, což sklouzávalo k osobním útokům,“ povšiml si Michal.

Babiš měl podle něj v debatě pomalejší rozjezd, při kterém se, hlavně v části o Green Dealu, dostával chvílemi do defenzivy. „Premiér byl překvapivě dobře připraven. Dokázal Babišovy útoky dobře odrážet,“ uvedl. Dodal, že šlo však o klasický střet obou politiků, který formou ani informačně nijak nevybočoval.

Andrej Babiš si k řečnickému stolku přinesl celý štos hustě popsaných dokumentů a poznámek. Několika málo materiály se vybavil i premiér Fiala.

+5

Jak už bývá na komerčních televizích zvykem, diskuze lídrů byla vedená jako show i pro příznivce obou politiků, kteří za zády moderátorky hlasitě podporovali svého favorita. V první řadě za moderátorkou se posadili především kandidáti do Evropského parlamentu.

Třeba lídryně kandidátky ANO Klára Dostálová v černém tričku s heslem ANO pro tyto volby: Česko, pro tebe všecko. Téměř vedle ní pak v modrém tričku Jedině spolu můžeme vyhrát podporovala Fialu dvojka kandidátky Spolu Veronika Vrecionová (ODS).

Co do argumentů a informací, které oba politici řekli, nepřinesla debata žádnou novinku. Andrej Babiš pravidelně opakoval své oblíbené obraty známé z diskuzí v uplynulých dvou letech - „nejprolhanější premiér Fiala, zelený šílenec Timmermans, Hubáčková, která se ani nedomluvila, získal jsem 42 miliard pro Českou republiku navíc“ a další.

Premiér Fiala naskočil na uvolněnější formát a šťouchance vůči Andreji Babišovi pronášel s doširoka rozpřaženýma rukama. Když Andrej Babiš začal kritizovat současnou vládu za Green Deal, Fiala s úsměvem vytáhl papír s vytištěným titulkem jednoho ze starších článků: „Zeman ani Fiala tomu nerozumí. Babiš vysvětluje, proč odsouhlasil Green Deal.“

Babiš se do Fialy naopak pouštěl při debatě o podpoře Ukrajiny. „Čína má nějaký program na mír. Místo, aby se pan premiér angažoval a mluvil o míru, tak stále honí tu munici, která nepřichází, je stará a plesnivá,“ rozohnil se Babiš na dotaz, zda by vynucené jednání o míru nepostavilo Ukrajinu do pozice Československa na mnichovské konferenci v roce 1938.

Ani přes zopakování otázky moderátorkou Babiš na tento dotaz neodpověděl. „Asi budu zaujatý, ale ukazuje se, že Andrej Babiš neumí odpovídat na otázky, následně útočí s útoky ad hominem a působí jako trhovec, který jen kydá další lži. Na Petru Fialovi bylo vidět, že je mu to nepříjemné a rád by reagoval ostřeji, ale udržel tvář premiéra,“ všiml si Eibl.

Fiala Babišovu rétoriku týkající se zpochybňování české muniční iniciativy označil za nebezpečnou. Zároveň ale neuvedl jasnou částku, kterou čeští daňoví poplatníci za muniční pomoc Ukrajině platí. „Dozvědí se to, až to bude možné. Jsou to vyšší stovky milionů korun. Veřejnost se dozví konkrétní věci, ale ta věc není úplně jednoduchá ani bezpečná. Není bezpečná ani pro lidi, kteří tu munici dodávají,“ uvedl premiér.

Zároveň dodal, že není možné, aby byly známy ceny. „Mohlo by se s nimi pak na světovém trhu manipulovat,“ dodal.

Volby do Evropského parlamentu 2024

Volby do Evropského parlamentu se konají každých pět let, první Česko zažilo po vstupu do Evropské unie v roce 2004. Letošní eurovolby se konaly 7.–8. června 2024. Dění v Česku jsme sledovali ONLINE.

Vyhrálo hnutí ANO, získalo 26,14 % hlasů a 7 mandátů. Druhá byla koalice Spolu s 22,27 % a 6 mandáty, třetí Přísaha a Motoristé s 10,26 % a 2 mandáty. Do EP se dostali také Stačilo!, STAN, Piráti, SPD a Trikolora.

Doporučované