Hlavní obsah

Dehonestační kampaň byla brutální, nedokázal jsem ji analyzovat, říká Turek

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Filip Turek po ohlášení výsledků eurovoleb.

Hnutí Přísaha a Motoristé sobě jsou bezpochyby největšími skokany a překvapením letošních eurovoleb. „Odedřeli jsme si to,“ říká Filip Turek, nový europoslanec.

Článek

Rozhovor si také můžete poslechnout v audioverzi.

Když na televizní obrazovce naskočil graf s výsledkem voleb, ve štábu Přísahy a Motoristů to zahučelo. Pak následoval potlesk a v pavilonu Bohemia na pražském Výstavišti propukl jásot a ohromné nadšení. Získali 10 procent a dva mandáty.

„Ty kráso. To je borec. Neuvěřitelný výsledek. To snad není možné,“ ozývalo se mezi členy a podporovateli hnutí Přísaha a Motoristé sobě.

V centru dění stál Filip Turek. Za ním trochu upozaděná Nikola Bartůšek. O dvou mandátech se tu ve volebním štábu mluvilo, ale hodně opatrně. Včetně lídra Filipa Turka, který do štábu přišel těsně před vyhlášením výsledků. Seznam Zprávám pak poskytl krátký rozhovor.

Foto: Seznam Zprávy

Výsledky českých eurovoleb.

Čekal jste takový výsledek?

Čekal jsem plus minus, že v nejlepším případě by to mohl být takový výsledek. Ta dehonestační kampaň poslední týden začala být ale tak brutální, že jsem ten poslední den nedokázal sám analyzovat, jestli nám ještě pomáhá, nebo je to poškozující.

Co se teď ve vás odehrává?

Radost, nadšení, ale i obrovský kus pokory a zodpovědnosti vůči tomu, co mě čeká. Já si do EU nejdu sednout. Vím, že mě čeká tvrdá práce, možná i nepříjemná a možná i ne úplně komfortních pár let života, ale je to obrovská výzva. Něco náročného.

My jsme tu kampaň dělali tak intenzivně, že jsem ještě ve tři čtvrtě na dvě odepisoval lidem na dotazy. My jsme to dělali úplně všichni, že jsme si to oddřeli. Naše pozice jsou správné a naši voliči jsou úplně úžasní. Nenechali se zmanipulovat nějakou negativní kampaní.

Já se přiznám, že ta podpora v desítkách měst byla úžasná. Kampaň byla nejhezčí část mého života.

Máte druhý největší počet preferenčních hlasů, vaše koalice je překvapením voleb. Není vám líto, že nekandidujete až za rok?

My chceme opravdu měnit věci na evropské úrovni. Vadí mám Green Deal, migrace a rozhodně chceme bojovat za zrušení zákazu výroby a prodeje aut se spalovacími motory. Hlavně pryč s těmi nesmysly.

Do jaké evropské frakce zamíříte?

Pro nás nejlogičtější ECR (Evropští konzervativci a reformisté). Ale i ty frakce se budou hodně měnit, volby všude dopadly různorodě, takže počkejme na nějaká vyjednávání.

Eurovolby 2024 rozcestník

Doporučované