Hlavní obsah

Data ukazují, jak křehké spojenectví budují „patrioti“ Babiš, Orbán a Kickl

Foto: X Andereje Babiše

Členy nově vznikající frakce pojí momentální euroskeptické postoje –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ať už skutečné, či účelové. Ale je to opravdu dostatečný tmel pro dlouhodobou spolupráci?

ANALÝZA. Blokovali vstup Česka do EU, chtěli zavřít Temelín, žádali zrušení Benešových dekretů –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ přesto se s nimi Andrej Babiš spojil. Data odhalují, jak rozdílné jsou postoje i hlasování členů nové frakce v europarlamentu.

Článek

Analýzu si také můžete poslechnout v audioverzi.

V evropské politice se formuje překvapivé spojenectví. Strany, které dosud stály na různých stranách barikády, se spojují pod hlavičkou Patrioti pro Evropu.

V čele nového uskupení stojí známé tváře evropské politiky. Maďarský Fidesz Viktora Orbána, české hnutí ANO Andreje Babiše, rakouští Svobodní (FPÖ) Herberta Kickla a portugalská Chega.

Zejména Kicklova FPÖ v minulosti často šla přímo a ostře proti zájmům České republiky. Ať už se jednalo přímo o vstup souseda do EU, jeho jadernou energetiku nebo dlouhodobé snahy o zrušení Benešových dekretů.

V klíčových tématech se Patrioti neshodují

Momentálně se každá ze stran staví skepticky k další evropské integraci, takže na první pohled by se mohlo zdát, že jde o podobně smýšlející strany. Jenže politicky i ideologicky stojí zcela jinde.

Podrobnější zkoumání dat pak odhaluje zajímavý příběh plný paradoxů. Nově vznikající aliance totiž sdružuje politické subjekty, u nichž lze těžko hledat shody.

Kliknutím na vybraný bod v grafu se zobrazí detaily.

Vezměme si například ekonomické postoje: zatímco Fidesz a ANO se kloní spíše doleva, FPÖ stojí mírně napravo. Portugalská Chega je dokonce výrazně pravicová. Jak se tyto strany shodnou na ekonomické politice Evropské unie, není vůbec jisté.

Ještě zajímavější je pohled na zahraniční politiku.

Fidesz a FPÖ jsou známé svými vazbami na Kreml, zatímco ANO a Chega zaujímají neutrální postoj. V otázce podpory Ukrajiny se pak rozcházejí ještě výrazněji. Fidesz a FPÖ jsou proti dodávkám zbraní, ANO je spíše proti, ale Chega je překvapivě spíše pro. Těžko si představit, jak budou Patrioti pro Evropu vystupovat jednotně v tak klíčové otázce současné evropské politiky.

Spory jsou už teď i v oblasti energetiky: Evropská komise letos na jaře rozhodla, za jakých podmínek může Česká republika postavit pátý reaktor v Dukovanech, jenže rakouští Svobodní dlouhodobě kritizují EU, že měla dostavbě Dukovan úplně zabránit. A jak již bylo zmíněno, Svobodní také usilovali o odstavení Temelína.

Srovnávací data pocházejí z dlouhodobého projektu Chapel Hill Expert Surveys, na němž více 25 let pracují skoro tři stovky akademiků z celého světa. Zkoumají pozice různých stran v kontextu klíčových témat, jako je válka, kterou rozpoutalo Rusko na Ukrajině, nebo koronavirová pandemie, evropská integrace atd.

Velmi rozdílné postoje i hlasování

Minulost navíc ukazuje, že tyto strany měly často problém najít společnou řeč. V předchozím Evropském parlamentu byli jejich poslanci členy různých frakcí a hlasovali často odlišně.

Analyzovali jsme téměř dvacet tisíc hlasování a srovnávali postoje stran i jednotlivých europoslanců a europoslankyň v tzv. inventuře hlasování.

ANO bylo součástí liberální skupiny Renew, FPÖ patřila do frakce Identita a demokracie a Fidesz byl původně u lidovců (EPP). Pro zajímavost: Fidesz opustil poslanecký klub Evropské lidové strany (EPP) v březnu 2021 kvůli dlouhodobým sporům ve frakci o směřování Maďarska pod vedením Viktora Orbána.

Kliknutím na vybraný bod v grafu se zobrazí detaily.

Analýza hlasování europoslanců

Z oficiálních dat Evropského parlamentu jsme připravili detailní analýzu hlasování, která ukazuje zásadní roli politických skupin a odhaluje nečekané vzorce při rozhodování českých europoslanců a europoslankyň.

Z necelých 20 tisíc hlasování v Evropském parlamentu jsme provedli výběr návrhů, o nichž poslanci a poslankyně skutečně hlasovali, a to na základě kvalitativních výzkumů u nejširší veřejnosti.

Podle politologa Juraje Medzihorského z Durham University, jenž se jako jeden z expertů podílí na zkoumání pozic stran (jak zmiňujeme výše), není tato situace v evropské politice ničím výjimečným.

„Koordinaci euroskeptiků v Evropském parlamentu dlouhodobě komplikuje jejich programová a ideologická pestrost,“ vysvětluje Juraj Medzihorský. Dodává, že zatímco v západní Evropě se euroskeptické strany vyskytují spíše na okrajích politického spektra, ve střední Evropě často patří k hlavním politickým silám.

Co tedy Patrioty pro Evropu spojuje? Především odpor k další evropské integraci a konzervativní hodnoty. Otázkou zůstává, zda to bude stačit k překonání značných rozdílů v jiných oblastech.

Politický experiment

Vytvoření této aliance je o to zajímavější, že některé strany tím mohou ztratit určité výhody –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ konkrétně zástupci menších zemí mají silnější slovo v rámci většinových frakcí. Proto je odchod ANO z liberální frakce Renew dost překvapivý krok.

Jiné menší země jsou v tomto směru o dost zdrženlivější a o svůj vliv přijít nechtějí, proto se spekuluje, že některé další strany, například slovenský Směr či slovinská SDS, o vstup do nové aliance příliš nestojí.

Patrioti pro Evropu představují politický experiment, aniž by bylo jasné, zda dokážou překonat vzájemné rozdíly a vytvořit silnou opozici vůči současnému směřování EU. Může se ukázat, že jejich rozdíly jsou příliš velké. Další vývoj však může mít významný vliv na budoucí podobu evropské politiky.

Doporučované