Hlavní obsah

ANO zakládá novou frakci v Evropském parlamentu, oznámil Babiš

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Andrej Babiš po vítězství ve volbách do Evropského parlamentu.

Šéf opozičního hnutí ANO potvrdil několikadenní spekulace. Jeho sedm europoslanců by se mělo stát součástí nové frakce v Evropském parlamentu. S kým přesně se chce spojit, zatím není jasné.

Článek

„V Evropském parlamentu založíme novou frakci proti migraci a pro změnu Green Dealu,“ oznámil ve čtvrtek dopoledne na sociální síti Instagram předseda hnutí ANO Andrej Babiš. „Brzy se dozvíte víc,“ dodal tajemně. Kdo budou jeho spojenci, tak zatím není jasné.

Hnutí ANO minulý týden oznámilo, že opouští liberální frakci Renew, které dominovala strana francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Babiš tvrdil, že by tam hnutí nadále nemohlo plnit svůj program.

Podle informací například serveru Financial Times se ale frakce chystala ANO vyloučit kvůli dlouhodobým názorovým neshodám. To v rozhovoru pro Seznam Zprávy řekl i bývalý europoslanec českého hnutí Pavel Telička, který se v minulosti s Babišem názorově rozešel.

Založení nové politické frakce v Evropském parlamentu, do které se sdružují spřízněné strany z jednotlivých zemí, je poměrně složité. Je k tomu potřeba alespoň 23 poslanců zvolených v sedmi členských státech.

Už v době oznámení konce ANO v Renew evropská média spekulovala, že by se Babiš v Bruselu a Štrasburku mohl spojit se stranou Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána. Jeho partaj původně usilovala o spojenectví s Bratry Itálie premiérky Giorgie Meloniové, kteří jsou součástí konzervativní frakce ECR, kam patří i česká ODS.

O evropské budoucnosti ANO

Andrej Babiš se po letech rozhodl přiznat barvu –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ a oznámil odchod svého hnutí ANO z liberální frakce Renew Europe v Evropském parlamentu. Tím dokonale zaskočil i některé své spolustraníky.

Podle informací Seznam Zpráv Babiš jednal také se stranou Směr slovenského premiéra Roberta Fica, již ze svého středu vyloučili evropští socialisté.

„Ačkoli tyto strany nemají moc společného, pokud jde o ekonomickou politiku, sdílejí nacionalistickou agendu a jsou považovány za populistické, co se týče politických metod,“ komentoval jejich možné spojení evropský server Euronews.

ANO by si pravděpodobně přálo i spolupráci s francouzským Národním sdružením Marine Le Penové nebo s nizozemskou Stranou pro svobodu Geerta Wilderse. To je podle zdrojů Euronews preferovaná varianta i pro Orbána. Obě strany jsou dosud součástí nacionalistické frakce Identita a demokracie.

Podmínku účasti europoslanců ze sedmi zemí by pak novému bloku mohli pomoci splnit nezařazení jednotliví zákonodárci zvolení napříč Unií.

Mluvilo se také o možnosti zapojení polské opoziční strany Právo a spravedlnost (PiS), vedené Jarosławem Kaczyńským. Její zástupci ve středu zablokovali ustavující schůzi zmíněné frakce ECR, kam dosud patří. Jednání muselo být nakonec úplně odloženo.

Je ale otázkou, jestli by výrazně protiruské PiS chtělo spolupracovat s Orbánem, který v Evropské unii platí za politika nakloněného Moskvě.

Doporučované