Hlavní obsah

ANO použilo obrázek s migranty, který minulý týden stáhlo

Foto: Renata Matějková , Seznam Zprávy

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

I přes zrušení mimořádné schůze k migračnímu paktu si Andrej Babiš neodpustil rýpance do vlády zveřejněním videa s migranty na nafukovacím člunu. Původně tento obrázek minulý týden nechtělo ANO ani vydávat, aby nevyvolávalo obavy.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Skupina poslanců hnutí ANO dnes stáhla svoji žádost na svolání mimořádné schůze Poslanecké sněmovny, na které si chtěli, den před volbami do Evropského parlamentu, s vládou vysvětlovat postoje k migračnímu paktu. Nelegální migrace je jedním z hlavních témat, se kterými hnutí ANO do evropských voleb jde.

Původně ANO na tiskové konferenci své stínové vlády oznámilo, že na schůzi nechá vystoupit jen svého předsedu Andreje Babiše a poté poslanci klubu opustí sál. Nakonec se schůze neuskutečnila vůbec. Stalo se tak kvůli tragické železniční nehodě, k níž došlo v noci ze středy na čtvrtek v Pardubicích. Vyžádala si čtyři lidské životy.

Andrej Babiš si i přesto kritiku vlády v souvislosti s migračním paktem neodpustil. Po poledni na svých sociálních sítích zveřejnil další video s obrázky Afričanů na nafukovacím člunu, které doprovodil svým komentářem.

„40 tisíc měsíčně za každého ilegálního migranta. To je výsledek práce Rakušana a Fialy. A kolik dají našim lidem? Nenechte si to líbit,“ vyzývá ve videu Babiš k tomu, aby lidé volili jeho hnutí.

Příběh inzerátu s migranty

O tom, jak měl inzerát s migranty vypadat a proč ho minulý týden hnutí ANO stoplo, jsme již psali. Přečtěte si text od Lucie Stuchlíkové.

Inzerát s migranty na člunu hnutí ANO, na který minulý týden upozornily Seznam Zprávy, původně chtělo vydat v regionálních denících, hnutí se ale minulý týden rozhodlo inzeráty vyměnit za novou verzi bez Afričanů. Podle mluvčího ANO Martina Vodičky původní inzerát odpovídal realitě, mohl by ale ve voličích vyvolat přílišné obavy.

„Ano, takový vizuál jsme si nechali vyrobit, ale rozhodli jsme se ho v kampani nepoužít. Přestože ukazuje pouze realitu, která se dnes a denně na hranicích Evropy odehrává, vnímali jsme, že by to některé občany mohlo vyděsit, a to nebylo naším cílem,“ uvedl Vodička. I přesto nyní Babiš tento obrázek ve svém videu použil.

Na dotaz, jestli považuje za vhodné po zrušení schůze publikovat takové video, se předseda ANO ohradil. „Vážně chcete srovnávat schůzi Sněmovny s videem na sítích? Schůzi jsme se rozhodli zrušit, aby v tento den nemuseli lidé poslouchat, jak se politici hádají ve Sněmovně. To by bylo v kontextu té tragické události naprosto malicherné,“ napsal Seznam Zprávám Babiš.

Zároveň dodal, že samotný „zrádný“ migrační pakt podle něj malicherný není. „Lidé by o něm měli znát pravdu, a proto schůzi svoláme v jiném termínu,“ dodal předseda ANO.

Pro svolání mimořádné schůze je potřeba podpis minimálně 40 poslanců. Hnutí ANO jich má 71. Na kdy by chtěli novou schůzi svolat, zatím opoziční politici neinformovali. Organizační výbor, který o tomto rozhoduje, se sejde v příštím týdnu.

Doporučované