Hlavní obsah
Online

Online: Babiš jede do Bruselu, Bartoš je zklamaný, Turek chystá boj za naftu

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Předseda hnutí ANO ve volebním štábu.

aktualizováno •

Online reportáž z voleb v České republice do Evropského parlamentu.

Článek

Jak v Česku dopadly eurovolby

  • Volby do Evropského parlamentu vyhrálo Babišovo ANO se ziskem 26,14 % a 7 mandátů, druhá je koalice Spolu (22%) a třetí Motoristé s Přísahou.
  • Dále jsou výsledky následující: Stačilo!, STAN, Piráti a SPD s Trikolorou.
  • Volební účast rekordní: 36, 45%, dvojnásobek oproti účasti před deseti lety. Nejvyšší 42,58% byla v Praze.
  • Situaci v celé Evropě sledujeme v online reportáži ZDE.

Nejvíc preferenčních hlasů získali Dostálová, Turek a Vondra

Nejvíc preferenčních hlasů v letošních evropských volbách v Česku získala lídryně kandidátky ANO Klára Dostálová, na volebním lístku ji zakroužkovalo víc než 171 000 voličů. Následují lídři koalic Přísaha a Motoristé Filip Turek a Spolu Alexandr Vondra (ODS).

Dostálovou zakroužkovalo 171 142 voličů, Turka 152 196 lidí a Vondru zvýraznilo 118 492 z lidí, kteří přišli k volbám. Předsedkyně komunistů Kateřina Konečná, která vedla kandidátku koalice Stačilo!, dostala 115 386 preferenčních hlasů.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Klára Dostálová se ve štábu raduje z úspěchu.

Kolik a kdo v Česku dostane za hlasy v eurovolbách

Stát zaplatí volebním uskupením za hlasy voličů celkem zhruba 85,7 milionu korun, asi o 20 milionů korun víc než před pěti lety. Nárok na příspěvek bude mít 11 uskupení, protože získala nejméně jedno procento hlasů.

  • Hnutí ANO by měl stát poslat za hlasy přes 23 milionů korun.
  • Koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) by za hlasy měla získat skoro 20 milionů korun.
  • Koalice hnutí SPD a Trikolory získá od státu přes pět milionů korun.
  • Starostům hlasy přinesou patrně přes 7,7 milionu korun.
  • Piráti by měli od státu obdržet kolem 5,5 milionu korun.
  • Koalice Stačilo! v čele s KSČM za hlasy obdrží pravděpodobně 8,5 milionu korun.
  • Koalice Přísahy a Motoristů získá zhruba devět milionů.
Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

V hnutí STAN jsou zklamaní a ani finančně to není žádná výhra. Jejich koalice uváděla náklady kampaně kolem 15 milionů korun, hlasy jí přinesou patrně přes 7,7 milionu korun. Prodělek dělá zhruba sedm milionů.

Okamura pohořel, chystá schůzku s Marine Le Penovou

Za neúspěch označil předseda Svobody a přímé demokracie (SPD) Tomio Okamura výsledek koalice SPD a Trikolory v nynějších volbách do Evropského parlamentu. Dodal, že ve středu bude mít setkání s francouzskou političkou Marine Le Penovou, jejíž krajně pravicové Národní sdružení vyhrálo eurovolby ve Francii ziskem 32 procent hlasů.

Zelené mrzí neúspěch liberálů, podle nich je to špatný výsledek pro Evropu

Zelení, kteří získali v eurovolbách 1,55 procenta hlasů, chtějí dál pracovat na vizi svobodné Evropy. Mrzí je neúspěch dalších liberálních stran, vnímají ho jako špatný výsledek pro celou EU. „Liberální hlasy evidentně slábnou a musíme toho zkrátka dělat ještě víc a nepřestávat pracovat na naší vizi svobodné Evropy, která urgentně řeší největší výzvu dneška – klimatickou změnu. A Evropy, která bude dál místem lidských práv a svobod. Je před námi ještě hodně práce,“ komentovala hlasování jednička kandidátky Zelených, aktivistka Johanna Nejedlová.

Foto: Lenka Kabrhelová, Seznam Zprávy

Johanna Nejedlová.

Konkurence mezi opozičními stranami sebrala hlasy ANO

Vzájemná konkurence mezi opozičními stranami ubrala podle politologa Lubomíra Kopečka z Masarykovy univerzity v Brně hlasy ANO. „Zjevně se o řadu voličů ANO přetahovalo s menšími radikálními subjekty a úspěch Přísahy a Motoristů a Stačilo!, kteří měli v čele někoho, kdo byl mediálně hodně viditelný, zjevně ovlivnil menší úspěch ANO. Podobně jako u ANO to platí u SPD, opět fungovala velká personální a tematická konkurence euroskeptických stran, která málem poslala tuto stranu mimo Evropský parlament,“ sdělil.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Jaroslava Pokorná Jermanová z hnutí ANO se navzdory opozičním bojům do europarlamentu dostala. Ve štábu neskrývala dojetí.

Nejvyšší volební účast opět měla Čilá na Rokycansku, nejnižší Semněvice

Nejvyšší účast ve volbách do Evropského parlamentu měla stejně jako před pěti lety obec Čilá na Rokycansku. K urnám tam přišlo 96 procent voličů. Naopak nejmenší volební účast byla v obci Semněvice na Domažlicku, kde do volebních místností přišlo 13,75 procenta voličů.

Vítězný Babiš: Předčasné volby nechci, ať si to voliči „vypijou“

V Evropském parlamentu chce ANO bojovat za zabránění zákazu spalovacích motorů u automobilů či emisním povolenkám placeným za nemovitosti. Hlavním cílem ANO je podle Andreje Babiše zvítězit příští rok ve volbách do Sněmovny. K předčasným volbám nyní nemá smysl vyzývat, míní. „Ať si to voliči vypijou do konce, když zvolili tuhle vládu, která neplní program,“ uvedl.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Babiš ve volebním štábu.

Rozhovor s Babišem čtěte zde:

Vládní strany by podle přepočtu eurovoleb ve Sněmovně výrazně ztratily většinu

Vládní strany by podle přepočtu výsledků v letošních evropských volbách ve Sněmovně výrazně ztratily dosavadní většinu, místo 108 by měly 84 českých poslanců. Ubylo by i poslanců hnutí ANO a SPD kvůli tomu, že se v eurovolbách prosadily koalice hnutí Přísaha s Motoristy sobě a koalice Stačilo! v čele s KSČM. ANO by mělo místo 72 poslanců zvolených před třemi lety 63. SPD, která má 20 poslanců, by jich s Trikolorou měla 11.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Koalice Spolu by při přepočtu víkendových eurohlasů na sněmovní poměrně výrazně ztratila.

Turkovi přišel poblahopřát Klaus

Foto: Seznam Zprávy

Exprezident Václav Klaus se dostavil do štábu lídra Filipa Turka.

Téma míru u nás velmi rezonovalo, prohlásila komunistka Konečná

Zisk dvou mandátů v Evropském parlamentu je podle znovuzvolené europoslankyně Kateřiny Konečné (KSČM) výsledkem víry voličů, že jejich hlas pro koalici Stačilo! nepropadne. Do EP se za Stačilo! dostal také někdejší zdravotnický expert Pirátů Ondřej Dostál, který kandidoval jako nestraník za SD–SN na druhém místě kandidátky. Koalice Stačilo! tvoří KSČM, Spojení demokraté – Sdružení nezávislých a ČSNS.

„Určitě rozhodla i naše témata, protože téma míru u nás velmi rezonovalo,“ řekla Konečná.

Voliče neznechutila dehonestační kampaň proti mně, říká Turek

Lídr kandidátky Přísahy a Motoristů Filip Turek je spokojený se ziskem dvou mandátů v evropských volbách. Výsledek odpovídá jeho očekávání, řekl. Voliči se podle něj nenechali znechutit kampaní konkurence, kterou Turek označil za dehonestační. V Evropském parlamentu by považoval za nejlogičtější zapojit se do frakce Evropských konzervativců a reformistů (ECR), čeká ale ještě budoucí jednání. V ECR nyní působí ODS.

„Naši voliči se nenechali zastrašit ani znechutit, já jim za to strašně moc děkuju,“ řekl Turek.

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Filip Turek slavící úspěch.

Turek? Podle Farského nebyla chyba se na něj zaměřit

Podle dvojky kandidátky Jana Farského nebyla chyba, že se STAN v posledních týdnech před volbami zaměřil na Filipa Turka, kterého podle něj „demaskoval“. Turek, u nějž média upozornila na několik jeho snímků s nacistickou symbolikou či gesty, se za hnutí Přísaha a Motoristé, které ve volbách skončilo třetí, stal se europoslancem, zvolena byla i druhá Nikola Bartůšek. „Kdybych se znovu rozhodoval, udělal bych to stejně,“ řekl Farský. Doufal v to, že se ke STAN připojí i další. Rakušan doplnil, že Turek si vybral k útokům STAN jako první a zaútočil na Nerudovou jako na ženu.

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Filip Turek slaví svůj úspěch ve štábu.

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Jan Farský ve štábu STAN.

Politologové: Bylo to hlasování proti vládě, SPD už lidi unavuje

Volby do Evropského parlamentu se staly v Česku hlasováním proti vládě a kabinet Petra Fialy (ODS) prohrál, tak hodnotí výsledky evropských voleb politologové. Třetím místem za vítězným opozičním hnutím ANO a koalicí vládních stran Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) překvapilo hnutí Přísaha kandidující spolu s Motoristy. Opoziční sněmovní Svoboda a přímá demokracie (SPD) měla naopak překvapivě slabý výsledek, podle politologů jsou možná lidé už touto stranou unaveni.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Petr Fiala ve štábu Spolu.

Větší podpora protivládních stran souvisí podle politologa Ladislava Mrklase z pražské Vysoké školy CEVRO s rekordně vysokou volební účastí. K letošním volbám do Evropského parlamentu přišlo v Česku 36,45 procenta oprávněných voličů, což byla nejvyšší účast od vstupu Česka do Evropské unie. „Čím vyšší volební účast bude, tím více bude nabírat opozice, ať už jakéhokoli typu,“ uvedl Mrklas.

Ke kritice zatím Bartoš mlčí

Podle předsedy pirátů Ivana Bartoše není prostor na smutky, protože Evropa čelí řadě výzev a strana se podle něj okamžitě pustí do práce. „Pracovně to pro nás znamená, že prostě budeme muset zabrat třikrát tolik než doposud,“ řekl. Ke kritice z vnitra strany se nevyjádřil.

Foto: Renata Matějková , Seznam Zprávy

Ivan Bartoš při příchodu do štábu.

Nerudová: Nebereme na lehkou váhu posílení neonacistů

Danuše Nerudová z hnutí STAN: „Ano, výsledek je trochu za naše očekávání. Bylo velmi těžké potenciál, které nám výzkumy dávaly, naplnit. Protože ta soutěž se v podstatě odehrávala jako souboj ANO a Spolu, bylo těžké pro nás najít ten prostor. Nebereme na lehkou váhu posílení komunistů a posílení pravicových extremistů a neonacistů. To je věc, na které budeme muset zapracovat v dalších volbách, které nás čekají.“

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Danuše Nerudová ve volebním sídle STAN.

Výsledek voleb je pro nás velkým zklamáním, přiznal Bartoš

Předseda Pirátů Ivan Bartoš na tiskové konferenci pogratuloval Markétě Gregorové, která je jedinou zvolenou europoslankyní. Současně ale uvedl, že ztráta dvou mandátů je pro Piráty smutnou zprávou.

„Nezastírám, že výsledek voleb je pro nás velkým zklamáním, a budeme tak určitě analyzovat důvody, proč k tomu došlo. Od občanů to bereme jako důležitou zpětnou vazbu, pracovně to pro nás znamená, že budeme muset zabrat třikrát tolik než doposud,“ komentoval volební výsledky Bartoš.

Foto: Renata Matějková , Seznam Zprávy

Ivan Bartoš.

Jak dopadly evropské volby v Česku

Foto: ČSÚ

Výsledky voleb v ČR.

Koho si lidé zvolili do EU

Foto: ČSÚ

Zvolení europoslanci.

NačítámNačíst starší příspěvky

Hlavní zprávy