Hlavní obsah
Velký znak České republiky

Volby do Senátu

Výsledky 2. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Volby do Senátu 2024: Systém, výsledky a kdy proběhne druhé kolo

Foto: Profimedia.cz

Voliči při letošních volbách vyberou třetinu nových senátorů.

Volební místnosti se uzavřely a máme za sebou první kolo senátních voleb 2024. V jakých obvodech se volilo, kde sledovat výsledky a kdy bude druhé kolo?

Článek

Volby do Senátu se v České republice konají od roku 1996 každé dva roky, kdy se mění vždy třetina senátorů, kterých je celkem 81. S prvním kolem senátních voleb letos paralelně probíhaly také krajské volby.

Výsledky 1. kola voleb do Senátu 2024

Volební místnosti se uzavřely v sobotu 21. září ve 14 hodin a začalo sčítání výsledků prvního kola senátních voleb. VÝSLEDKY 1. kola voleb do Senátu 2024.

Krajské a senátní volby ONLINE a volební štáb

Povolební dění voleb do krajských zastupitelstev a třetiny Senátu Seznam Zprávy sledují v online reportáži.

Volební štáb Seznam Zpráv: komentování výsledků voleb s politiky, odborníky, autory a komentátory.

2. kolo voleb do Senátu 2024

První kolo senátních voleb se uskutečnilo v termínu od pátku 20. do soboty 21. září. Případné druhé kolo je naplánováno o týden později, tedy na pátek 27. a sobotu 28. září 2024.

Kdy jsou otevřeny volební místnosti

Druhé kolo senátních voleb:

  • Pátek 27. září: 14:00 až 22:00
  • Sobota 28. září: 8:00 až 14:00

Volební obvody pro senátní volby 2024

Podívejte se, ve kterých volebních obvodech se letos volí.

Sokolov (2)Chomutov (5)Rokycany (8)
Domažlice (11)České Budějovice (14)Praha 12 (17)
Praha 4 (20)Praha 8 (23)Praha 2 (26)
Litoměřice (29)Teplice (32)Jablonec nad Nisou (35)
Mladá Boleslav (38)Benešov (41)Chrudim (44)
Náchod (47)Svitavy (50)Třebíč (53)
Břeclav (56)Brno-město (59)Prostějov (62)
Šumperk (65)Opava (68)Ostrava-město (71)
Karviná (74)Vsetín (77)Zlín (80)
V závorce jsou uvedena čísla obvodů.

Kandidáti do Senátu 2024

Podívejte se na kandidáty senátních voleb 2024 ze kterých vzejde 27 nových senátorů.

Koho volit: volební kalkulačka

Kteří kandidáti a kandidátky budou nejlépe reprezentovat vaše názory a postoje? Odpovězte na otázky a zjistěte, který z kandidátů nebo kandidátek by mohl být tím „vaším“.

Systém voleb a jak volit

Každé dva roky se konají volby ve třetině obvodů a vymění se 27 senátorů. Senátor je tak volen na šest let. Voliči, kterým musí být minimálně 18 let, vybírají z kandidátů, které jim představí politické strany, nebo mohou vybírat z kandidátů nezávislých.

Volebních obvodů je 81 a v každém z nich musí vzejít jen jeden vítěz. V případě, že v prvním kole v daném obvodu nezíská žádný kandidát nadpoloviční většinu, proběhne o týden později kolo druhé. Tam postupují dva kandidáti s nejvíce získanými hlasy z kola prvního.

Volba v senátních volbách je velmi jednoduchá, každý z kandidátů má svůj hlasovací lístek, proto není potřeba kroužkování nebo jiné označování. Sadu volebních lístků obdržíte na adresu svého trvalého bydliště nejpozději tři dny před konáním voleb. V případném druhém kole lístky obdržíte až od volební komise ve volební místnosti. Hlasovací lístek kandidáta, kterému chcete dát svůj hlas, vložíte do úřední obálky a před zraky volební komise jej vhodíte do volební urny.

Kdo může kandidovat

Na post senátora může kandidovat občan České republiky, kterému je nejméně 40 let. Znovu usilovat o zvolení může i stávající senátor, pokud mu občané v jeho obvodu důvěřují a znovu ho zvolí, může pokračovat ve své práci na půdě Senátu více období.

Voličský průkaz

Každý volič, který nemůže volit v okrsku, kde je zapsán na seznam voličů, má ze zákona právo požádat o vydání voličského průkazu. Za vydání průkazu se nic neplatí, je zdarma. Žádost musí být podána:

  • Písemně – opatřená úředně ověřeným podpisem a podaná nejpozději sedm dnů před konáním voleb, tedy do pátku 13. září 2024 do 16 hodin.
  • Osobně – nejpozději dva dny před dnem voleb, tedy do středy 18. září 2024 do 16 hodin.
  • Elektronicky – pomocí datové schránky nejpozději sedm dnů před konáním voleb, tedy do pátku 13. září 2024 do 16 hodin.

Zánik mandátu

V případě zániku mandátu senátora v průběhu jeho volebního období vyhlašuje prezident republiky doplňovací volby v daném volebním obvodu. Konají se nejpozději 90 dnů po zániku mandátu předešlého senátora. V doplňovacích volbách je senátor volen pouze na zbylé volební období. V případě, že mandát zanikne rok před jeho uplynutím, se doplňovací volby nekonají.

Doporučované