Hlavní obsah

Krajské volby

Průběžné výsledky voleb v ČR
Sečteno 99,97 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 578
ODS
139 615
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 113

Volby do Senátu

Průběžné výsledky 1. kola voleb
Sečteno 99,92 %
Výsledky voleb

Šťastný propadl hned v prvním kole. „Skvělé druhé místo,“ raduje se

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Boris Šťastný.

V senátním obvodu Praha 12 postoupil hned z prvního kola Pavel Fischer. Neuspěl proti němu Boris Šťastný, který kandidoval s programem proti vládě a proti ODS. „Jeho“ Motoristé se spojili s ANO, ale pohořeli.

Článek

Rozhovor si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ve volebním štábu Borise Šťastného na pražské Malé Straně se žádný jásot nekoná. Boris Šťastný získal zhruba 25 % hlasů a neuspěl. Přesto se představitelé Motoristů i Přísahy navzájem utěšovali, že to je dobrý výsledek. Do štábu ale nedorazil nikdo z hnutí ANO ani Filip Turek z Přísahy.

Podle Šťastného je důležité, že smetli SPD a Piráty.

Krajské a senátní volby 2024

Volby do zastupitelstev krajů a první kolo voleb do Senátu skončily v sobotu 21. září 2024 ve 14 hodin. Jaká byla volební účast? Druhé kolo senátních voleb se koná o týden později, tedy v pátek 27. září (14:00 - 22:00) a v sobotu 28. září (8:00 - 14:00).

Jsou výsledky neúspěch?

Výsledek pokládám za skvělé druhé místo. Obstáli jsme porovnání s evropskými volbami. Percentuální součet pro Motoristy sobě, Přísahu a ANO vychází v Praze o 4 % více než doposud. Podařilo se nám vygumovat v Praze SPD, porazit progresivistické Piráty a skončili jsme druzí.

Hráli jsme derby, nehráli jsme okresní přebor. My jsme si záměrně vybrali obvod, který patří k nejtěžším v této republice, proti dvojnásobnému prezidentskému kandidátovi, proti obhajujícímu senátorovi. Čili v tomto ohledu já ten výsledek nepokládám za překvapivý. A těšíme se na další utkání za rok ve sněmovních volbách. Rozdíly v tom volebním obvodu jsou markantní.

Byly tyto volby námluvami mezi hnutím ANO a Motoristy?

My jsme jako Motoristé sobě a ANO našli mnoho průniků ve volebním programu, který jsme spolu sestavili a který byl základem koaliční smlouvy. Spolupráce byla velice dobrá. Ukázali jsme možnost budoucí spolupráce do sněmovních voleb.

Je taková spolupráce pravděpodobná? Přeci jenom do štábu nepřišel nikdo z hnutí ANO…

Lidé s ANO jsou ve volebním štábu ANO. Byla to koalice pro tento volební obvod. Do budoucna samozřejmě lze předpokládat, že Motoristé budou kandidovat samostatně, popřípadě lze očekávat naše jednání s Přísahou, což je náš nejbližší koaliční partnery z minulých voleb.

Koaliční spolupráci ale vidím až po parlamentních volbách. A to, že se my Motoristé sobě, tak i Přísaha nabízíme jako rozumný, přijatelný koaliční partner pro ANO je logické.

Budete kandidovat znovu za rok?

Máme ještě spoustu úkolů před sebou. Musíme do konce roku postavit jednotlivé organizace Motoristů v celé republice, v prosinci chceme uspořádat první velký sněm a teprve potom se budeme rozhodovat, kdo kam bude kandidovat. Pro mě toto byly osmé volby v mém životě. V těch prvních v roce 2002 do Poslanecké sněmovny jsem byl na nevolitelném šestnáctém místě, takže tam jsem neuspěl, v těch šesti dalších ano. A teď to za neúspěch určitě neberu, být druhý na pásce v takto silném obvodě. Podařilo se nám vlastně stát se lídrem opozice v tomto volebním obvodě.

V posledních evropských volbách před několika měsíci se nám podařilo prakticky vymazat hnutí SPD, z čehož mám velkou radost. Podařilo se nám ukázat, že progresivističtí Piráti a Zelení v Praze také nemají šanci. Pro mě to byl průzkum bojem a jsem přesvědčený, že jsme obstáli a ukázalo nám to, že rosteme a můžeme jít takhle dál.

Nečekal jste, že postoupíte do druhého kola?

Tak vždycky si člověk přeje, aby výsledek byl co nejlepší. Na druhou stranu my od začátku věděli, že ten boj bude velice těžký a že taháme za kratší konec.

Ale význam zůstává, nebo to poselství z těchto voleb zůstává. Obstáli jsme, dokázali jsme, že jsme nejsilnějším opozičním uskupením, to znamená, že jsme na druhém místě po vládní koalici. A to v Praze, a naším úkolem samozřejmě bude nadále lidem vysvětlovat, že tato vláda Petra Fialy by měla odejít a měla by přijít vláda nová, která bude daleko lépe hájit zájmy občanů této země.

Je pro vás SPD soupeřem?

SPD si z nás udělala soupeře sama. SPD útočila na všechny ostatní v uplynulých měsících. Napravo od politického středu i nalevo, místo toho, aby se nabízela jako seriózní koaliční partner. Na všechny z nás naprosto zbytečně útočili a ukázali, že se nechtějí domluvit.Vedou agresivní extrémní kampaň, kterou já zásadním způsobem odmítám a v tomto ohledu hnutí SPD pro nás není a nebude žádným partnerem.

Doporučované