Hlavní obsah

„Už jsem se na to nemohl dívat.“ Exposlanec ODS vytáhl do Senátu za Motoristy

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Boriš Šťastný zahájil kampaň do Senátu.

„Vláda pod vedením ODS ztěžuje a zdražuje život seniorům,“ vymezil se proti kabinetu Petra Fialy v úvodu kampaně do Senátu Boris Šťastný. Někdejší politik ODS do horní komory kandiduje v barvách koalice Motoristů a ANO.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Sušenky a náplasti s heslem „vezmeme si Senát zpátky“, letáčky slibující analýzu složení těla zdarma a tvrdá rétorika proti ODS, která prý „ustoupila od svých hodnot a paktuje se s neomarxisty“. S takovým drajvem v pátek dopoledne zahájil svoji kampaň do Senátu někdejší člen ODS, přítel Václava Klause a nový „motorista“ Boris Šťastný.

Nejvíc na dračku hned u dveří jdou balíčky náplastí polepené samolepkami slibujícími „koalici proti vládě“.

Volby do Senátu probíhají každé dva roky, kdy se volí třetina z 81 senátorů. Volby jsou zpravidla dvoukolové. Příští senátní volby proběhnou společně s krajskými volbami v termínu 20. a 21. září 2024. Jací jsou kandidáti?

Jednoho z novinářů pak zaujmou podobně označené sušenky a u Šťastného, který slibuje, že bude v kampani lidem radit i se zdravím, se dotazuje na jejich kalorickou hodnotu, která se mu nezdá. „Ty sušenky jsou cereální. Různé daně z cukru jsou jen nesmysly, které chce vymýšlet tato vláda,“ využije Šťastný i takto nevinnou otázku na útok proti své bývalé straně, za níž byl v letech 2006 až 2013 poslancem.

Mezi novináři od začátku pobíhá mluvčí a manželka v jedné osobě a svým švitořením se snaží ještě před začátkem tiskové konference dělat v sále dobrou náladu. Nevypadá, že by jí chybělo hnutí SPD, u kterého donedávna působila několik let právě jako tisková mluvčí.

Vizuál kampaně s bílou košilí a silnou retuší výrazně připomíná úspěšné volební kampaně hnutí ANO, které kandidaturu Šťastného podporuje.

Dál jsem se na to nemohl dívat, vymezuje se vůči vládě

„Byl jsem mimo politiku 10 let a už jsem se na to dále nemohl dívat,“ řekl ke své kandidatuře bývalý poslanec, který byl před lety hlavním autorem protikuřáckého zákona, který vyhnal kuřáky zevnitř restaurací.

Hned si postěžuje na to, že vláda pod vedením ODS ztěžuje a zdražuje život seniorům. „Zvedají se ceny vodného a stočného, energií, zvyšují daně,“ postěžuje si Šťastný obutý do mokasín luxusní francouzské značky, jehož firmě Pražský hrad za roční péči o exprezidenta Miloše Zemana zaplatil bezmála 2,5 milionu korun. Péče vycházela v průměru na 162 tisíc korun měsíčně.

Heslo „vezmeme si Senát zpátky“ vysvětluje tím, že chce, aby se krůček po krůčku dostávali do horní komory Parlamentu lidé, kteří se postaví vládě.

+1

„V Senátu už není korekce. Vládní koalice má většinu v Poslanecké sněmovně i v Senátu. Takhle to nikdy nebylo a tak to nemá být,“ rozčiluje se pražský poslanec Patrik Nacher (ANO) nad složením obou komor Parlamentu, jak o něm v uplynulých volbách rozhodli voliči. Dodal, že ANO Šťastného v kandidatuře podporuje protože ví, že hnutí dlouhodobě v Praze senátní volby neumí.

Lékař a bývalý poslanec vyráží do voleb za kometu posledních evropských voleb –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Motoristy, kteří se sami označují za pravou a konzervativní pravici, což hned na úvod tiskové konference několikrát expresivně zmíní jejich předseda Petr Macinka.

V obvodu Prahy 12 Šťastný, který se podle svých slov stal sedmičkou ve straně –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ je jejich předsedou. Kandiduje v koalici s hnutím ANO, které v posledních letech svojí politikou a sliby doslova vyluxovalo všechny strany na levicové straně spektra.

Sbližování Motoristů a ANO

„Dlouhodobě kritizuji, že ODS si nebyla schopná najít cestu k hnutí ANO a raději si najde cestu k marxistům. Myslím, že chytřejší pravicový volič by měl ocenit, že se snažíme najít cestu k hnutí ANO, kterému tím zavíráme dveře ke spolupráci s levicí,“ vysvětloval toto spojení Macinka, který během celé akce de facto hnutí ANO chválil horem dolem. Zkritizoval i kampaň „antibabiš“ vládních stran, kterou označil za „nejhloupější kampaň, kterou tady kdo udělal“.

Šťastný chce nyní vyrazit za Pražany na kontaktní kampaň. Na září slibuje několik debat, na kterých chce lákat i na Macinku a novopečeného europoslance za Motoristy Filipa Turka. Ten na tiskové konferenci hovořil spíš úsporně, voličům ale vzkázal, že „on jako europoslanec má dobrý přístup k tomu, co se na nás žene z evropských institucí“. Co konkrétního se žene, však nezmínil.

Kontaktní kampaň by se prý měla konat i vždy v šest ráno na autobusových zastávkách Prahy 12, kde bude Šťastný nejen rozdávat své cereální sušenky, ale zároveň možným voličům měřit i jejich tělesné hodnoty.

„Sám se zvážím jako první a doufám, že při kampani něco shodím,“ dodal.

Doporučované