Hlavní obsah
Velký znak České republiky

Volby do Senátu

Výsledky 2. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Krize kolem Pirátů mohla vládě pomoct, míní politolog

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

ANO poprvé zvítězilo ve volbách do Senátu.

Senátní volby vyhráli tak trochu všichni. Pro ANO to žádné drtivé vítězství není. Vládní koalici mohla nakonec pomoct krize kolem odchodu Pirátů, míní politolog Lubomír Kopeček.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Hnutí ANO poprvé ve své historii zvítězilo v senátních volbách. Získalo osm mandátů a další křeslo sdílí se SOCDEM. „Máme velkou radost. Každý, kdo umí počítat, ví, že jsme vyhráli,“ komentoval výsledky Andrej Babiš.

Za vítěze se ale prohlásily i strany vládní koalice. „Cíl byl jasný, abychom ubránili Senát jako klíčovou pojistku demokracie před levicovými populisty. To se podařilo,“ uvedl premiér Petr Fiala. Jeho ODS přitom obhájila pouze pět z deseti křesel.

Seznam Zprávy výsledky voleb probraly s politologem Lubomírem Kopečkem z Masarykovy univerzity.

ODS tvrdí, že druhé kolo senátních voleb je vítězstvím vládní koalice, Andrej Babiš zase mluví o vítězství ANO. Kdo tedy podle vás vyhrál?

Tak trochu všichni. Na počet mandátů je to ANO Andreje Babiše. Jenže je to, jak já říkám, takový uměřený úspěch, žádné drtivé vítězství to není. Ze sedmadvaceti mandátů mají devět křesel, tedy třetinu. Strany vládní koalice, a to má předseda ODS Petr Fiala pravdu, mají většinu z křesel, která se obsazovaly. Jiná věc samozřejmě je, že ODS měla v horní komoře poměrně dost křesel, a teď o některá přišla. Ale je obvyklé, že vládní strany senátní volby ztrácejí, to je historická zkušenost.

ODS ztratila pět křesel, neschovává se přece jen předseda ODS Petr Fiala při té interpretaci za celkově dobré výsledky vládní koalice, která stále drží v Senátu většinu?

Výsledky druhého kola opravdu umožňují vyložit je tak, že to pro ODS není porážka. Senátní volby nepřinesly nic přelomového. V Senátu ODS a TOP 09 zůstaly největším klubem s velkým náskokem před hnutím STAN, které získalo jeden mandát navíc. ANO, a to je ještě nejisté, se posunulo do pozice třetího největšího senátorského klubu. Reálně nic moc neovlivní, vládní většina zůstává a je stále hodně výrazná.

Foto: Archiv Lubomíra Kopečka, Seznam Zprávy

Politolog Lubomír Kopeček.

ANO získalo devět křesel. Jak velký je to úspěch pro hnutí Andreje Babiše? Úsilí, které vložilo do kampaně, bylo obrovské a neuspěli například Miloslav Janulík, Helena Válková.

Jak říkáte, vzhledem k množství investované energie je to s otazníkem. Když bychom si vzali jednotlivé obvody, došli bychom k závěru, že uspěli v druhém kole tam, kde měl jejich kandidát opravdu velký náskok už v prvním kole. Bylo to spojené často s tím, že šlo o primátora klíčového města v daném obvodu, například v Opavě a Prostějově. V Břeclavi, kde neuspěl Janulík, se ukázalo, že intenzivní kampaň nestačila. Tam to ještě bylo specifické tím, že nešlo o protikandidáta z vládní koalice, ale o Róberta Šlachtu. Ten převedl takovou performanci, které se kampaň ANO nemohla vyrovnat. Jižní Morava byla celá polepená Róbertem Šlachtou, jeho nasazení bylo obrovské.

Přitom styl jeho kampaně byl velmi podobný, jakou mělo ANO.

On určitě působil jako někdo, kdo je proti všem, oběť kdečeho a v zásadě někdo, kdo zajistí, že se všichni domohou toho, na co mají právo a nárok. Profilem je to ještě tvrdší a populističtější než ANO.

Do jaké míry ovlivnila vládní krize výsledek druhého kola senátních voleb?

Nějaký vliv to určitě mít mohlo, možná to paradoxně vládním stranám spíš pomohlo, než by jim to uškodilo. Vyznělo to jako reakce na prohru v krajských volbách a premiér Petr Fiala tím připustil problémy, které vláda má. A když jsme mluvili o kampaních, vládní krize dost přebila kampaně do senátních voleb, včetně kampaně ANO. Řešila se digitalizace, jestli Piráti odcházejí z vlády, nebo ne, nikoli senátní volby.

Jaký výsledek je podle vás překvapením druhého kola voleb?

Zajímavý je výsledek Stanislava Balíka na Šumpersku. To je obvod, kde měl jeho protikandidát z ANO všechny výhody na své straně. Byl starostou a obhajujícím senátorem a jde o obvod s tradičně vysokou podporou ANO: Ale přesto nevyhrál, to je hodně překvapivé.

Volby do Senátu 2024 - 2. kolo

Druhé kolo senátních voleb 2024 proběhlo v pátek 27. září (14:00 - 22:00) a v sobotu 28. září (8:00 - 14:00). Volební účast byla v prvním kole 30,47 %, ve druhém 17,54 %.

Povolební dění jsme sledovali v online reportáži

Doporučované