Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Komentář: Co čekat od druhého kola senátních voleb?

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Výsledky krajských a prvního kola senátních voleb byly pro hnutí ANO důvodem k oslavě.

Ve 22 obvodech postoupilo do druhého kola senátních voleb hned 19 kandidátů či kandidátek hnutí ANO. Druhé kolo má však jinou dynamiku, voliči se rozhodují jen mezi dvěma konkrétními osobnostmi. A stranická značka ANO nestačí.

Článek

Krajské volby jasně vyhrálo ANO Andreje Babiše. Senátní volby však pravděpodobně napíšou jiný příběh.

Jak to? Vždyť z pěti senátorů zvolených už v prvním kole kandidovali za ANO nebo s jeho podporou hned tři. Ale především – ve zbývajících 22 obvodech postoupil kandidát či kandidátka Babišova hnutí do druhého kola hned v 19 případech. Teoreticky je tedy možné, že ANO získá 22 z 27 senátorských mandátů, o něž se bojuje.

Takový zisk křesel v horní komoře by znamenal další velké vítězství ANO. Hnutí Andreje Babiše by téměř vyrovnalo majstrštyk ČSSD z roku 2008, kdy se tehdy rovněž opozičním sociálním demokratům podařilo na úkor tehdy rovněž nepopulární středopravé vlády získat dokonce 23 z 27 možných mandátů.

Úspěch dnešní SOCDEM v Senátu i krajích byl tehdy označován jako oranžová tsunami. V kontextu povodní, jež před pár dny zasáhly naši zemi, to zní nepatřičně až morbidně. Jak ale naznačuje předpověď počasí, další průtrže mračen se snad Česko bát nemusí. A stejně tak se dle mého názoru nemusí ani voliči současných vládních stran obávat obdobného úspěchu kandidátů ANO v druhém kole letošních senátních voleb.

Z oněch zmíněných 19 kandidátů ANO, kteří postoupili do druhého kola, jich deset postoupilo z druhého místa. A překvapivé by bylo, kdyby z těchto deseti vyhrálo ANO ve více než jednom senátním obvodě. Proč? Protože ve své většině brali voliči hnutí Andreje Babiše víkendové volby jako referendum o vládě. Volili ANO do kraje a do urny pro senátní volby hodili lístek s kandidátem téhož hnutí.

Druhé kolo voleb do horní komory má ale jinou dynamiku. Voliči se rozhodují jen mezi dvěma konkrétními osobnostmi. Stranická značka ANO nestačí. A to se projeví tím, že lidé, kteří o víkendu volili právě kandidáty ANO, přijdou teď v pátek a sobotu k volbám v o poznání nižším počtu. Profitovat z toho budou jejich protikandidáti, kteří jsou ve většině případů výraznějšími osobnostmi v daných regionech.

Obdobnou situaci jsme do různé míry mohli vidět i v paterých předešlých volbách do Senátu. Do druhého kola postoupilo nemálo kandidátů ANO. Vznikla velká očekávání, nakonec ale moc senátorů za ANO nebylo zvoleno. Podle mě to nebude zásadně odlišné ani letos. Mandátů sice ANO získá víc než v minulosti, celkově by ale bylo překvapením, kdyby to z možných 22 byla více než polovina, tedy 11. Za ANO totiž nejsou do Senátu ochotny kandidovat tak výrazné osobnosti, jak tomu bylo u zmiňovaných sociálních demokratů. A to se promítne i ve výsledcích voleb do horní komory už tento pátek a sobotu.

Doporučované