Hlavní obsah
Velký znak České republiky

Volby do Senátu

Výsledky 2. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Komentář: Babiš chce objektivní Senát. Něco jako kulatý čtverec

Jan Lipold
šéfkomentátor
Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

ANO vyhrálo letošní senátní volby. „Důležité je, abychom v Senátu konečně slyšeli nějaký objektivní hlas,“ komentoval výsledky předseda hnutí.

Senát je pomalý a komplikuje změny. Za x let bude pro nějaké jiné politiky nepohodlný z nějakého jiného důvodu, o kterém teď nic nevíme. Tak to má být.

Článek

Komentář si také můžete poslechnout v audioverzi.

Hnutí ANO poprvé vyhrálo volby do třetiny Senátu, když z 27 křesel získalo osm, a deváté v koalici se sociálnědemokratickým veteránem Petrem Víchou v obvodu Bohumín.

Vítězství ANO není suverénní jako před týdnem v krajských volbách. Kandidáti STAN zvítězili šestkrát, ODS pětkrát, vládní strany mají dohromady 15 nových nebo staronových senátorů. Ale tentokrát poprvé neplatilo, že „Senát nám nejde“, jak se vyjádřil Andrej Babiš v dobách, kdy mluvil o jeho zrušení (2016).

Senát Babišovu hnutí už alespoň částečně „jde“. Ale co mu nejde pořád, je pochopení jeho role v ústavním a politickém systému. ANO není samo, kdo v tomhle ohledu plave, ale první povolební ohlasy nedorozumění podtrhly.

Karel Havlíček přispěchal s předsevzetím, že ANO udělá všechno pro to, aby horní komora přestala být „automatem na zvrhlé vládní návrhy“. Andrej Babiš pak výsledky komentoval: „Důležité je, abychom v Senátu konečně slyšeli nějaký objektivní hlas. Senát by se měl chovat nějak objektivně vůči zákonům. Když jsme byli v menšinové vládě, Senát často vracel zákony, kdežto ten stávající vůbec nějakým způsobem nebyl kritický vůči zákonům, které vždycky protlačila 108,“ s narážkou na 108 koaličních poslanců ve Sněmovně.

Jestli napřesrok ANO vyhraje sněmovní volby a sestaví vládu, pak Senát - s většinou ODS, STAN, lidovců aj. - „automatem na zvrhlé vládní návrhy“ určitě nebude. A Havlíčkovi se jeho přání vyplní. Jen trochu dřív a jiným způsobem, než má na mysli teď.

A Babišovo volání po „objektivním chování vůči zákonům“ je bizarní. Volený zákonodárný sbor, plný jedinců ve stranických dresech, kteří prošli ohni svých vlastních volebních kampaní, prostě rozhoduje politicky, to je celé. Babiš snad v politice usuzuje a jedná objektivně? Jeho parlamentní projevy jsou objektivní? ANO hlasuje objektivně? Obraťme list…

Jádro pudla je v tom, že Senát nemá v popisu práce správu země zjednodušovat, aby všechno hladce klouzalo kupředu. Ale má ji naopak „hlídat“, až dokonce „brzdit“, ano, řeč je o legendárním systému brzd a protivah, což je vyzkoušený vehikl všech demokraticky zorganizovaných státních mocí.

Ani ANO to výslovně nepopírá - jen si přeje, aby tahle protiváha fungovala vždycky tak, aby to usnadňovalo jeho záměry.

Z pohledu ANO je teď Senát neobjektivní, protože hlasuje příliš často stejně jako (Fialova) vládní většina v dolní komoře (ještě aby ne). Cca za dva roky může hlasovat příliš často jinak než (Babišova) vládní většina. Za x let bude Senát pro nějaké jiné politiky nepohodlný z nějakého jiného důvodu, o kterém teď nevíme. Tak to má být.

Senát se volí jiným způsobem, jindy a na jinou dobu než Poslanecká sněmovna. Jeho složení se mění mnohem pomaleji. I letošní volby, přes posílení ANO, se na celkovém poměru sil projevily jen málo. Kdyby se Senát volil stejně jako Sněmovna, nejspíš by kopíroval její složení a ztratil by význam. Který spočívá v potenciálu komplikovat, aby cokoli ve státě šlo změnit hladce a bryskně podle not momentální vládní většiny, ať už je jakákoli. Mimochodem, na Slovensku Senát nemají, parlament je jednokomorový.

Pojetí Senátu jako „brzdy“ s politickými geny hnutí ANO vůbec neladí. Správný Senát by přece měl objektivně nezdržovat na cestě ražené šéfujícím Babišem a naklonovaným Havlíčkem.

„Senát je de facto zbytečný, zpomaluje legislativní proces, stojí 600 milionů korun ročně, a navíc ztratil kompetenci volit prezidenta,“ pravil Andrej Babiš po volbách před osmi lety, když byl vicepremiérem. Teď si Babiš a Havlíček zase stěžují, že Senát nic nezpomaluje a je naopak nekritickým legislativním automatem.

Jestli to chce ANO opravit, nezbývá mu než vyhrávat volby a získat většinu - ale pozor, vždycky jen v jedné komoře, ne v obou najednou! Jinak hrozí, že Senát nekritickým legislativním automatem zůstane a chudáci politici ANO s ním budou mít mrzení do soudného dne.

Doporučované