Hlavní obsah
Velký znak České republiky

Volby do Senátu

Čekáme na první výsledky
Výsledky voleb

Druhé kolo senátních voleb. ANO může vyhrát jako nikdy, zůstane Jurečka?

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

ANO má nakročeno k nebývalému úspěchu: skórovat v senátních volbách.

Prolomí ANO prokletí druhého kola senátních voleb, ve kterém se mu nedařilo mobilizovat voliče? Jak volby ovlivní vedení lidovců? Zvítězí egyptolog, nebo strana Marek Hilšer do Senátu?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Senát se nám nedaří, zoufal si dlouhodobě Andrej Babiš. Když v roce 2012 poprvé kandidovalo hnutí ANO do Senátu, ze sedmi kandidátů jich sedm neuspělo.

Nejlepším výsledkem v roce 2012 bylo 8,35 % neboli 2859 hlasů Václavy Domšové na Náchodsku. O rok později přitom hnutí 18,65 % hlasů ve sněmovních volbách katapultovalo z druhého místa rovnou do vlády.

Volby do Senátu 2024 - 2. kolo

Druhé kolo senátních voleb 2024 probíhá v pátek 27. září (14:00 - 22:00) a v sobotu 28. září (8:00 - 14:00). Z prvního kola, kde byla volební účast 30,47 %, vzešlo celkem pět senátorů - Pavel Fischer, Jiří Čunek, Petr Vícha, Martin Bednář, Jana Mračková Vildumetzová. Jaké dvojice bojují o mandát ve 2. kole?

Průběh 2. kola sledujeme v online reportáži

Jenže v Senátu ne a ne uspět. V letošních volbách ANO obhajovalo pouze jedno křeslo z pěti.

Střih. Volební štáb hnutí ANO. Z repráku hraje hit roku 1981 Sarà perché ti amo. „Jestli skoná svět, tak protože tě miluji,“ zní italsky. Babiš s postupující do druhého kola senátních voleb Helenou Válkovou juchá mezi židlemi a do mobilů novinářů vzkazuje: „Protože tě miluju.“

Ano, hnutí i Babiše potěšily zejména krajské výsledky, ale senátní se k tomu přidaly jako příjemný bonus. „Nám se dlouhodobě v Senátu nedařilo, ale teď z našich 25 kandidátů postupuje 21. Takže máme obrovskou radost,“ řekl Babiš.

Rekordní postup

Už v prvním kole získali přes 50 procent hlasů - a tím se rovnou stali senátory - dva nominanti hnutí ANO. Pro hnutí nevídaná věc. Sice to není poprvé, v roce 2022 obhajoval své křeslo senátor Ladislav Václavec a v prvním kole získal rovnou 58,85 % hlasů, ale takový úspěch v senátních volbách ještě Andrej Babiš neochutnal.

Postoupila sběratelka funkcí Jana Mračková Vildumetzová (na senátorku kandidovala jako poslankyně, sedí v zastupitelstvu Karlovarského kraje, krajské volby vedla z prvního místa jako kandidátka na hejtmanku a vyhrála) a komunální ostravský politik Martin Bednář.

Jenže druhé kolo běžně hnutí ANO nejde. Je otázkou, jestli i v druhém kole ANO zazáří. Má solidní šanci dokonce ztrojnásobit počet svých zástupců v horní komoře. Jenže hnutí se v minulosti nedařilo mobilizovat voliče před druhým kolem.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

„Nám se dlouhodobě v Senátu nedařilo, ale teď z našich 25 kandidátů postupuje 21. Takže máme obrovskou radost,“ řekl Babiš.

Úspěch by byl pro Babiše o to chutnější, kdyby se mu podařilo vyšoupnout senátory některé ze stran koalice Spolu. Skoro v polovině krajů totiž proti sobě stojí právě ANO a ODS / TOP 09 / KDU-ČSL.

Své křeslo letos obhajuje šéf senátorského klubu ANO Miroslav Adámek. Proti němu stojí politolog a děkan Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně Stanislav Balík (nestr.). Souboj z prvního kola vychází v poměru 48 ku 44 ve prospěch Adámka.

Kontaktní bude počítání hlasů na Břeclavsku. V prvním kole trochu překvapivě neprošel „strážce nulového zdanění tichého vína“ a známý senátor Rostislav Koštial z ODS. Proti sobě bude poslanec Miloslav Janulík z ANO a šéf Přísahy Robert Šlachta. První kolo si těsně uhájil Šlachta (25 % vs. 23 %).

Kdo zachrání lidovce?

Druhé kolo senátních voleb může také ovlivnit dění u lidovců. Stávající předseda Marian Jurečka totiž stále veřejně neřekl, zda bude usilovat o znovuzvolení. Po vánočním večírku na jeho ministerstvu, který byl v době střelby na Filozofické fakultě, ho chtěla část lidovců odvolat. Jurečka nakonec zůstal, ale svou kandidaturu spojil se třemi podmínkami.

Zisk dvou mandátů v eurovolbách (nezískali), pět procent v celostátních preferencích (nemají) a úspěchem v krajských a senátních volbách.

V krajských lidovci lehce propadli. V senátních obhajují dvě křesla. Jedno už mají. Podařilo se jim už z prvního kola poslat do Senátu obhajujícího Jiřího Čunka, což je ale více úspěch Čunka jako známého lokálního politika než strany jako takové.

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Jiří Čunek (KDU-ČSL) vyhrál už v prvním kole se ziskem 56,67 % hlasů.

V druhém kole mají dva kandidáty. Teoreticky by tak mohl Jurečka stavět svou kandidaturu alespoň na „úspěchu“ v senátních volbách.

Nicméně o víkendu bychom měli vědět, jakým směrem se udávají skomírající lidovci. Uvnitř strany se hraje o spíše liberálnější, nebo konzervativnější kurz. Prvně jmenovaný představuje úspěšný jihomoravský hejtman Jan Grolich (uvažuje o kandidatuře, ale neumí si představit skloubení celostátní a krajské politiky), druhý směr pak senátor Jiří Čunek (uvažuje, ale nečekal takové zisky hnutí ANO, takže se stále rozhoduje).

Senát jaký?

Zároveň můžeme sledovat liberálně-konzervativní pnutí v samotném Senátu. Někteří liberální kandidáti už pohořeli. Třeba velmi liberální Lukáš Wagenknecht (Piráti) nepostoupil do druhého kola o 78 hlasů a už tak zbídačení Piráti dostali i v senátních volbách tvrdou ránu, čímž také přišli o 900 tisíc ročně za senátora/senátorku.

Drobný vhled do rozložení liberálních a konzervativních sil v druhém kole může nabídnout anketa Jsme fér mezi kandidáty, zda by podpořili manželství pro všechny. 11 z nich ano, 9 ne, 6 neví. Ale 16 z nich se nevyjádřilo.

Na liberálním spektru je třeba Zbyněk Sýkora (ODS), který k stejnopohlavním sňatkům napsal: „Bojuji proti předsudkům… proti všem předsudkům. Snažím se o vyrovnávání příležitostí pro všechny znevýhodněné.“

Pro je i egyptolog Miroslav Bárta (podpora STAN). „Všichni máme mít stejná a rovná práva a nevidím důvod, proč by z toho měl být někdo vyloučen,“ uvedl.

Mezi konzervativní kandidáty patří třeba Zdeněk Hraba (podpora ODS): „Rozhodně nepodpořím změnu názvu partnerství na manželství, neboť zrovnoprávnění žen a mužů také neznamená, že se ženám musí říkat muži.“

Semknutí a prosperující za normalizace

Proti je i kandidát SPD na Prostějovsku Pavel Dopita. Mezi queer lidmi má „mnoho známých“, tvrdí, a nikdo z nich o manželství nestojí, tvrdí. „Podle mne se jedná jen o manipulaci s veřejným míněním,“ napsal.

Pavla Dopitu samozřejmě do Prostějova přijel podpořit i šéf SPD Tomio Okamura a lídr Pro Jindřich Rajchl. Ale zajímavějším hostem, kterého Dopita sliboval, je „aktivistka stíhaná za svobodu slova“ Marie Šabinská.

Demokracie u nás podle ní „neexistuje“, za zprávy o covidu v médiích by „všechny nechala pozavírat, hovada“. Ano, ještě to není všechno, tušíte správně.

Diktatura komunistické strany v Československu, absence základních svobod, bití studentů, postupně degradující až kolabující ekonomika tržního plánování v jejím podání, jak upozornila Hanácká drbna:

„Nikdy jsme nepocítili strach z války a tyranie ze strany SSSR. Nikdo nám nezavíral a nelikvidoval průmysl.“

„Do r. 89  jsme byli semknutí ,vzájemně jsme si ve všem pomáhali, bezplatně a lidsky.“

„Rostl a vzkvétal nejvíce prosperující stát v celé Evropě.“

Radikalita = nevýhoda

Toliko krátký vhled k jedinému kandidátovi SPD ve druhém kole. Jen pro připomenutí: přímí demokraté, kteří by rádi Senát zrušili, se do Senátu ještě nedokázali dostat.

Důvodem je zejména fakt, že Senát prostřednictvím dvoukolového většinového volebního systému odolává radikálním silám. „Když se podíváte na historické výsledky, tak radikální strany, nejenom SPD, byly minimálně úspěšné. Občas se dostal nějaký komunista, výjimečně volby vyhrála třeba Jana Zwyrtek Hamplová, která má za sebou zase hodně radikální síly, ale ten volební systém sám o sobě minimalizuje pravděpodobnost, že by uspěl radikální kandidát,“ vysvětluje politolog Lubomír Kopeček z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity.

Kdo kde?

A teď už jen krátce. Jaké souboje se vyplatí sledovat? Na Benešovsku se utká už zmíněná tancující Helena Válková (ANO), která bude chtít pokořit přísloví „první vítězství z kapsy vyhání“, anebo „neříkej hop, dokud jsi nepřeskočil“.

Proti sobě má silného a siláckého konzervativce Zdeňka Hrabu (podpora ODS). Milovník zbraní, sportu a starých časů první kolo vyhrál a do druhého vstupuje jako favorit.

V Brně bude zajímavé sledovat, jestli vyhraje známý dokumentarista Břetislav Rychlík, za kterým se sešikovala nevídaná podpora TOP 09, ODS, Pirátů i Zelených. Musí ale porazit Karin Podivinskou (ANO). Rychlík sice první kolo vyhrál o asi 1200 hlasů, jenže klíčové bude, kdo dokáže posbírat spíše konzervativní hlasy voličů lidovců.

V Praze 2 se o hlasy hlásí známý egyptolog Miroslav Bárta a za stranu Marek Hilšer do Senátu člen strany Marek Hilšer do Senátu Marek Hilšer. Jejich epický souboj před prvním kolem si připomeňte zde.

Kromě už zmíněného kandidáta SPD se vyplatí sledovat, jestli dokáže uspět Robert Šlachta. První kolo vyhrál o 700 hlasů.

Uspěje Červíček?

V Opavě usiluje o Senát tamní primátor Tomáš Navrátil (ANO). Pokud nebylo před prvním kolem jasné, jaký vliv budou mít povodně na hlasování lidí (vládní koalice vs. opozice), tak primátorovi nijak neuškodily, spíše naopak. Ke zvolení v prvním kole mu chybělo jen 168 hlasů. Je tak dost možné, že uspěje i v druhém kole.

Na Náchodsku usiluje o znovuzvolení dosluhující hejtman Královéhradeckého kraje a obhajující senátor Martin Červíček (ODS). Tomu se nepodařilo vyhrát krajské volby, skončil druhý a tento týden se nesl v duchu vyjednávání s hnutím ANO. Hejtmanem už Červíček s největší pravděpodobností nebude, třeba si spraví chuť v Senátu. Pokud ho ANO neporazí znovu.

Pokud nehledáte drama každého hlasu, pak se určitě nalaďte na Prahu 4. Obhajující senátor a kandidát s nejvíce tituly - prof. Ing. Jiří Drahoš, DrSc., dr. h. c. mult. – těsně neprošel hned v prvním kole. Chybělo mu 448 hlasů. Uvidíme, ale překvapení se v tomto obvodu úplně nechystá.

Když jsme u těch titulů, tak poslední kandidát stojící za pozornost. Zlínsko v prvním kole ovládl Oldřich Hájek, který musel vyvracet podezření, že podporu od ANO má díky rozdávání titulů poslancům ANO. Psalo Aktuálně. Závěrečné práce ale veřejně neexistují. Jestli tuto náhodu vysvětlili zúčastnění dostatečně, posuďte sami.

Pokud jste dočetli až sem, a nejste editorem tohoto textu, pak jste opravdu zarytí fanoušci senátních voleb a české politiky. Bude vás proto určitě bavit i tato vizualizace Seznam Zpráv, kde můžete zjistit, jak obhajující senátoři a senátorky vlastně pracují. Drobný spoiler: nejhorší jsou Kortyš, Hraba a Vilímec (všichni z klubu ODS a TOP 09).

Doporučované