Hlavní obsah

„Chci vysvětlení.“ Babišovi vadí jeho vlastní kandidát do Senátu

Foto: Jan Stránský, Seznam Zprávy

Bývalý primátor Jablonce nad Nisou Milan Kroupa (vpravo) znovu v barvách ANO zaskočil šéfa hnutí Babiše.

Odchod severočeského politika Milana Kroupy z hnutí ANO před několika lety si Andrej Babiš pochvaloval. Řekl dokonce, že lidi, jako je Kroupa, nechce. Teď je však zaskočen, protože se ukázalo, že za něj Kroupa kandiduje do Senátu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Správná otázka. To je správná otázka,“ vrtí hlavou Andrej Babiš na dotaz, proč za jeho hnutí ANO na Jablonecku a Semilsku kandiduje do Senátu Milan Kroupa. Politik, který z Babišovy strany už jednou odešel, a teď se zase vrátil, kazí předsedovi jinak slunné podzimní zahájení kampaně.

Kroupa před lety skončil jako jablonecký primátor kvůli střetu zájmů. Jeho firma provozující bez smlouvy kamerový systém chtěla po městě miliony korun, a když jednání nespěla k dohodě, primátor nechal systém coby výhružku vypnout.

„Takové lidi nechceme,“ hřímal tehdy Andrej Babiš a byl rád, že Kroupa odešel jak z radnice, tak z hnutí.

Jenže teď ke svému překvapení zjistil, že Kroupa za něj kandiduje do Senátu.

„Krajský předseda to musí vysvětlit“

„Řešil jsem to s vedením hnutí, chci o tom vědět víc. Ještě je to k nějaké debatě, krajský předseda to musí vysvětlit. Nejsme schopni všechno uhlídat, je to odpovědnost krajské organizace,“ řekl Seznam Zprávám Babiš.

Že Babiš začal jeho angažmá v barvách ANO v posledních dnech řešit, potvrzuje i samotný Milan Kroupa a šéfka ANO v Libereckém kraji Jitka Volfová. Šéf hnutí si podle nich vyžádal podrobnější informace.

„Já jsem podával vysvětlení na kraji ještě před nominací. Pan Babiš to začal řešit v posledních dnech, obdržel k tomu materiál a nějak to řeší,“ řekl Kroupa Seznam Zprávám.

Není ale podle něj ve hře, že by za ANO nekandidoval. „Myslím si, že tam není jediný důvod. Všechno se vysvětlilo a já nespatřuji žádné pochybení ze své strany. Byl to jeden velký komplot. Byl jsem nepohodlný, a tak se mě zbavili,“ tvrdí Kroupa.

Podle Volfové Kroupa vše dostatečně vysvětlil, a proto také prošel hlasováním na krajském sněmu i schvalováním v Praze. „Jeho kandidaturu za hnutí ANO jsme pečlivě zvažovali. Ctíme presumpci neviny, nebyl z ničeho obviněn ani obžalován, případ prošetřoval i NKÚ, který nenašel pochybení. Za hnutí ANO odvádí Milan Kroupa dobrou práci stále jako jablonecký zastupitel. To všechno je pro nás směrodatné,“ uvedla Volfová.

Podle 1. místopředsedy hnutí Karla Havlíčka zatím Babiš věc řešil se špičkami hnutí ANO pouze neformálně. „Tu kauzu podrobně neznám. Neumím teď říct, jaký bude mít vývoj,“ řekl Havlíček.

Spory o kamery

Společnost Grepa Networks, kterou Kroupa vlastní, poskytovala Jablonci od roku 2016 datové služby pro provoz městského kamerového a dohlížecího systému. A to bez jakékoli smlouvy. Když se stal Kroupa primátorem, svou firmu neopustil, naopak začal po městu požadovat nejdřív šest milionů korun za dodané služby, poté částky snižoval.

V roce 2019 nechal krátce systém vypnout. Podle policie se tím mohl dopustit trestného činu poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení. Věc se nakonec odložila, protože Kroupa systém zase nechal zapnout a projevil takzvanou účinnou lítost.

Foto: Jan Stránský, Seznam Zprávy

Milan Kroupa (uprostřed) si nemyslí, že by jeho kandidatura byla v ohrožení.

Výsledkem ovšem bylo, že se mu rozpadla koalice - za daných okolností v ní nechtěli pokračovat Piráti. A Kroupa skončil ve funkci primátora. Dnes se hájí tím, že v dané věci nebyl ani obviněn a nespatřuje ani střet zájmů.

„To sice můžete takto tvrdit, že je to střet zájmů. Ale já jsem do toho jako primátor šel s tím, že jsem o tom informoval koalici. A jako primátor jsem sám neměl možnost nic změnit bez souhlasu rady a zastupitelstva. Takže sice jsem mohl být ve střetu zájmů, ale nemohl jsem ho vykonávat,“ vysvětluje Kroupa.

Miliony Kroupa dostal

Stejně tak Kroupa odmítá, že by se pokoušel vypnutím kamerového systému město, jemuž současně šéfoval, vydírat.

„Nemohl jsem tím nikoho vydírat, to byla otázka zastupitelstva, a já jsem ho nevydíral. Že to 2,5 hodiny nešlo, bylo pouze proto, aby místní digitální mistři alias Piráti pochopili, že ta firma opravdu provozuje celý místní kamerový systém,“ říká kandidát do Senátu.

Po rozpadu koalice pirátská místa obsadili lidé z ODS. A ti následně spolu se zbylými zastupiteli ANO společně obratem odsouhlasili, že Kroupově firmě pošlou dva miliony korun. Podle Kroupy je to důkaz toho, že požadavky jeho firmy byly oprávněné. Opozice naopak proti vyplacení peněz protestovala a chtěla, aby se věc vyřešila soudně.

Volby do Senátu probíhají každé dva roky, kdy se volí třetina z 81 senátorů. Volby jsou zpravidla dvoukolové. Příští senátní volby proběhnou společně s krajskými volbami v termínu 20. a 21. září 2024. Jací jsou kandidáti?

Doporučované