Hlavní obsah
Velký znak České republiky

Volby do Senátu

Výsledky 2. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
Online

Online: Šlachta uspěl, Hilšer končí

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Senát.

aktualizováno •

Seznam Zprávy v online reportáži sledují druhé kolo senátních voleb.

Článek

Vše podstatné

  • V pátek ve 14 hodin začalo druhé kolo senátních voleb. Volit se bude podobně jako před týdnem od 14:00 do 22:00 a v sobotu od 08:00 do 14:00.
  • Hlasovací lístky lidé dostanou ve volebních místnostech, do nichž by si stejně jako před týdnem měli vzít průkaz totožnosti.
  • Poprvé v historii v nich má reálnou šanci zvítězit opoziční hnutí ANO.
  • ANO rovněž historicky poprvé dva senátory získalo už před týdnem na Sokolovsku a Ostravsku a ve finále má 19 kandidátů.
  • Volby se uskuteční ve 22 obvodech z 27, neboť i na Karvinsku, Vsetínsku a v Praze 12 si lidé svého senátora vybrali už v prvním kole.
  • Hlasovat může 2,24 milionu voličů, kteří si letos nezvolili senátora v prvním kole. V něm přišlo hlasovat 30,47 procenta voličů.
Načíst novější příspěvky

V Třebíči zůstává Žáková

Senátorkou ve volebním obvodu Třebíč zůstává Hana Žáková (STAN), zatím má 56,12 procenta hlasů. Vyplývá to z prognózy ČTK na základě sčítání hlasů na www.volby.cz. Druhý Drahoslav Ryba (ANO) dostal zatím 43,87 procenta hlasů.

V Chrudimi zůstává Tecl

Senátorem ve volebním obvodu Chrudim zůstane občanský demokrat Jan Tecl, zatím má 52,03 procenta hlasů. Vyplývá to z prognózy ČTK na základě sčítání hlasů na www.volby.cz. Jeho soupeř Vladimír Slávka (ANO) dostal zatím 47,96 procenta hlasů.

V Jablonci Mlejnková

Senátorkou ve volebním obvodu Jablonec nad Nisou bude Lena Mlejnková (SLK), zatím má 61,76 procenta hlasů. Vyplývá to z prognózy ČTK na základě sčítání hlasů na www.volby.cz.

V Teplicích Schiller

Senátorem ve volebním obvodu Teplice bude Jan Schiller (ANO), zatím má 58,9 procenta hlasů. Vyplývá to z prognózy ČTK na základě sčítání hlasů na www.volby.cz. Dosavadní senátor Hynek Hanza (ODS) zatím dostal 41,09 procenta hlasů.

Šlachta uspěl

Senátorem ve volebním obvodu Břeclav bude Róbert Šlachta z hnutí Přísaha, zatím získal 59,38 procenta hlasů. Vyplývá to z prognózy ČTK na základě sčítání hlasů na www.volby.cz.

Rokycany pro Kroce

Podle propočtu ČTK bude senátorem ve volebním obvodu Rokycany zvolen Miroslav Kroc (STAN), zatím má 55,65 pct. Hlasovalo 16,33 pct voličů.

Zlín pro Hájka

Podle propočtu ČTK bude senátorem ve volebním obvodu Zlín zvolen Oldřich Hájek (ANO), zatím má 52,82 pct. Hlasovalo 17,98 pct voličů.

Hraba bude v Benešově pokračovat

Senátorem ve volebním obvodu Benešov zůstane Zdeněk Hraba (ODS), zatím má 67,36 procenta hlasů. Vyplývá to z prognózy ČTK na základě sčítání hlasů na www.volby.cz. Druhá Helena Válková (ANO) dostala zatím 32,63 procenta hlasů.

SPD vyjde naprázdno

Hnutí SPD ani letos nezíská křeslo v Senátu. Jeho jediný finalista Dopita podle propočtu ČTK na Prostějovsku prohrál s místním primátorem Jurou (ANO).

V Praze 8 Ludková

Senátorkou ve volebním obvodu Praha 8 bude Vladimíra Ludková (ODS), zatím má 69,27 procenta hlasů. Vyplývá to z prognózy ČTK na základě sčítání hlasů na www.volby.cz. její soupeř Zdeněk Kučera z ANO dostal zatím 30,72 procenta hlasů.

Litoměřice pro Štěrbu

Podle propočtu ČTK bude senátorem ve volebním obvodu Litoměřice zvolen Ondřej Štěrba (ANO), zatím má 64,74 pct. Hlasovalo 16,46 pct voličů.

V Náchodě bude senátorem Červíček

Podle propočtu ČTK bude senátorem ve volebním obvodu Náchod zvolen Martin Červíček (ODS), zatím má 61,3 pct. Hlasovalo 21,65 pct voličů.

Jura v Prostějově to má téměř jisté

Podle propočtu ČTK bude senátorem ve volebním obvodu Prostějov zvolen František Jura (ANO), zatím má 70,8 pct. Hlasovalo 11,66 pct voličů.

Nejrychlejší byli na Chrudimsku

První výsledky letošního senátního finále byly známy ve 14:15 z jednoho okrsku v Heřmanově Městci na Chrudimsku, podobně jako při předchozím senátním finále před šesti lety. Tehdy se na volebním webu se objevily rovněž čtvrt hodiny po uzavření volebních místností ze tří okrsků - v Hronově na Náchodsku, v Železném Brodu na Jablonecku a v Jesenci na Prostějovsku. Český statistický úřad na síti X uvedl, že data z letošního nejrychleji spočteného okrsku převzal ve 14:14.

V Olomouckém kraji povládne ANO s SPD

Vítězné ANO se v Olomouckém kraji dohodlo na koalici s uskupením SPD, Trikolory, PRO a Svobodných. V 55členném zastupitelstvu budou mít 31 hlasů.

Hnutí ANO, které v předchozích čtyřech letech bylo v krajském zastupitelstvu v opozici, zahájilo povolební jednání hned minulou sobotu po uzavření volebních místností. Sešlo se se všemi subjekty, jejichž zástupci usednou v zastupitelstvu. Lídři STAN, Spojenců24 a ODS ale postupně oznámili odchod do opozice. Naposledy tak v pátek učinila ODS, která odmítla nabídku ANO na trojkoalici s uskupením SPD, Trikolory, PRO a Svobodných.

Volební místnosti se zavřely

Úderem 14. hodiny skončilo v Česku druhé kolo voleb do Senátu. Začíná sčítání hlasů.

Pavel: Kdo nechce nadávat, ať jde volit

Pokud lidé nechtějí jen nadávat doma, pak by měli podle prezidenta Petra Pavla chodit k volbám a starat se o to, co kandidáti nabízejí. Prezident to řekl poté, co dnes dopoledne odvolil v Černoučku na Litoměřicku ve druhém kole senátních voleb.

Do budoucna by podle hlavy státu mohly být volby pouze jednodenní a mělo by být možné hlasovat i elektronicky. Své budoucí zástupce v horní komoře Parlamentu si dnes vybírají voliči z 22 senátních obvodů. Volební účast se dopoledne většinou pohybovala mezi deseti až 15 procenty.

Lidem je podle prezidenta potřeba systematicky vysvětlovat, že volby mají smysl. „Jestli si jenom nechceme stěžovat doma a nadávat na to, co se nám všechno nelíbí, pak bychom měli chodit k volbám a starat se o to, kdo k těm volbám jde, kdo kandiduje, co nabízí,“ uvedl Pavel. Lidé by podle něj měli zvažovat, zda to, co kandidáti nabízejí, je reálné. „Bez toho budeme neustále jenom hříčkou těch, kdo tu práci chtějí dělat třeba jenom pro sebe,“ dodala hlava státu.

Slabší účast

Účast voličů u druhého kola senátních voleb se dnes dopoledne většinou pohybovala mezi 10 až 15 pct. Bylo to méně než při prvním kole před týdnem.

ANO chce křeslo ve vedení Senátu

Opoziční ANO si podle předsedy hnutí Andreje Babiše bude nárokovat funkci jednoho z místopředsedů Senátu, pokud v nynějším finále senátních voleb dostatečně posílí. Babiš to dnes řekl novinářům poté, co v senátních volbách hlasoval pro poslankyni ANO Helenu Válkovou, která je vyzývatelkou stávajícího senátora Zdeňka Hraby z klubu ODS a TOP 09.

„Pokud číselně nebo podle nějaké tradice v tom Senátu máme mít na to nárok, tak určitě naši o to požádají,“ uvedl Babiš. Vedení Senátu je nyní pětičlenné, křeslo předsedy obsazuje nejsilnější frakce. Šanci zůstat v čele má Miloš Vystrčil (ODS), místopředsedy jsou zástupci Starostů, KDU-ČSL, ODS a TOP 09.

Začal druhý den voleb

V Česku začal o svatováclavském státním svátku druhý den závěrečného kola letošních senátních voleb. Volební místnosti se otevřely dnes v 08:00. Hlasování skončí o šest hodin později. Jeho výsledky včetně jmen 22 nových či staronových senátorů by mohly být známy ještě během odpoledne.

NačítámNačíst starší příspěvky
Související témata:

Hlavní zprávy