Hlavní obsah
Velký znak České republiky

Volby do Senátu

Výsledky 2. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
Online

Online: Šlachta uspěl, Hilšer končí

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Senát.

aktualizováno •

Seznam Zprávy v online reportáži sledují druhé kolo senátních voleb.

Článek

Vše podstatné

  • V pátek ve 14 hodin začalo druhé kolo senátních voleb. Volit se bude podobně jako před týdnem od 14:00 do 22:00 a v sobotu od 08:00 do 14:00.
  • Hlasovací lístky lidé dostanou ve volebních místnostech, do nichž by si stejně jako před týdnem měli vzít průkaz totožnosti.
  • Poprvé v historii v nich má reálnou šanci zvítězit opoziční hnutí ANO.
  • ANO rovněž historicky poprvé dva senátory získalo už před týdnem na Sokolovsku a Ostravsku a ve finále má 19 kandidátů.
  • Volby se uskuteční ve 22 obvodech z 27, neboť i na Karvinsku, Vsetínsku a v Praze 12 si lidé svého senátora vybrali už v prvním kole.
  • Hlasovat může 2,24 milionu voličů, kteří si letos nezvolili senátora v prvním kole. V něm přišlo hlasovat 30,47 procenta voličů.
Načíst novější příspěvky

V Praze 8 Ludková

Senátorkou ve volebním obvodu Praha 8 bude Vladimíra Ludková (ODS), zatím má 69,27 procenta hlasů. Vyplývá to z prognózy ČTK na základě sčítání hlasů na www.volby.cz. její soupeř Zdeněk Kučera z ANO dostal zatím 30,72 procenta hlasů.

Litoměřice pro Štěrbu

Podle propočtu ČTK bude senátorem ve volebním obvodu Litoměřice zvolen Ondřej Štěrba (ANO), zatím má 64,74 pct. Hlasovalo 16,46 pct voličů.

V Náchodě bude senátorem Červíček

Podle propočtu ČTK bude senátorem ve volebním obvodu Náchod zvolen Martin Červíček (ODS), zatím má 61,3 pct. Hlasovalo 21,65 pct voličů.

Jura v Prostějově to má téměř jisté

Podle propočtu ČTK bude senátorem ve volebním obvodu Prostějov zvolen František Jura (ANO), zatím má 70,8 pct. Hlasovalo 11,66 pct voličů.

Nejrychlejší byli na Chrudimsku

První výsledky letošního senátního finále byly známy ve 14:15 z jednoho okrsku v Heřmanově Městci na Chrudimsku, podobně jako při předchozím senátním finále před šesti lety. Tehdy se na volebním webu se objevily rovněž čtvrt hodiny po uzavření volebních místností ze tří okrsků - v Hronově na Náchodsku, v Železném Brodu na Jablonecku a v Jesenci na Prostějovsku. Český statistický úřad na síti X uvedl, že data z letošního nejrychleji spočteného okrsku převzal ve 14:14.

V Olomouckém kraji povládne ANO s SPD

Vítězné ANO se v Olomouckém kraji dohodlo na koalici s uskupením SPD, Trikolory, PRO a Svobodných. V 55členném zastupitelstvu budou mít 31 hlasů.

Hnutí ANO, které v předchozích čtyřech letech bylo v krajském zastupitelstvu v opozici, zahájilo povolební jednání hned minulou sobotu po uzavření volebních místností. Sešlo se se všemi subjekty, jejichž zástupci usednou v zastupitelstvu. Lídři STAN, Spojenců24 a ODS ale postupně oznámili odchod do opozice. Naposledy tak v pátek učinila ODS, která odmítla nabídku ANO na trojkoalici s uskupením SPD, Trikolory, PRO a Svobodných.

Volební místnosti se zavřely

Úderem 14. hodiny skončilo v Česku druhé kolo voleb do Senátu. Začíná sčítání hlasů.

Pavel: Kdo nechce nadávat, ať jde volit

Pokud lidé nechtějí jen nadávat doma, pak by měli podle prezidenta Petra Pavla chodit k volbám a starat se o to, co kandidáti nabízejí. Prezident to řekl poté, co dnes dopoledne odvolil v Černoučku na Litoměřicku ve druhém kole senátních voleb.

Do budoucna by podle hlavy státu mohly být volby pouze jednodenní a mělo by být možné hlasovat i elektronicky. Své budoucí zástupce v horní komoře Parlamentu si dnes vybírají voliči z 22 senátních obvodů. Volební účast se dopoledne většinou pohybovala mezi deseti až 15 procenty.

Lidem je podle prezidenta potřeba systematicky vysvětlovat, že volby mají smysl. „Jestli si jenom nechceme stěžovat doma a nadávat na to, co se nám všechno nelíbí, pak bychom měli chodit k volbám a starat se o to, kdo k těm volbám jde, kdo kandiduje, co nabízí,“ uvedl Pavel. Lidé by podle něj měli zvažovat, zda to, co kandidáti nabízejí, je reálné. „Bez toho budeme neustále jenom hříčkou těch, kdo tu práci chtějí dělat třeba jenom pro sebe,“ dodala hlava státu.

Slabší účast

Účast voličů u druhého kola senátních voleb se dnes dopoledne většinou pohybovala mezi 10 až 15 pct. Bylo to méně než při prvním kole před týdnem.

ANO chce křeslo ve vedení Senátu

Opoziční ANO si podle předsedy hnutí Andreje Babiše bude nárokovat funkci jednoho z místopředsedů Senátu, pokud v nynějším finále senátních voleb dostatečně posílí. Babiš to dnes řekl novinářům poté, co v senátních volbách hlasoval pro poslankyni ANO Helenu Válkovou, která je vyzývatelkou stávajícího senátora Zdeňka Hraby z klubu ODS a TOP 09.

„Pokud číselně nebo podle nějaké tradice v tom Senátu máme mít na to nárok, tak určitě naši o to požádají,“ uvedl Babiš. Vedení Senátu je nyní pětičlenné, křeslo předsedy obsazuje nejsilnější frakce. Šanci zůstat v čele má Miloš Vystrčil (ODS), místopředsedy jsou zástupci Starostů, KDU-ČSL, ODS a TOP 09.

Začal druhý den voleb

V Česku začal o svatováclavském státním svátku druhý den závěrečného kola letošních senátních voleb. Volební místnosti se otevřely dnes v 08:00. Hlasování skončí o šest hodin později. Jeho výsledky včetně jmen 22 nových či staronových senátorů by mohly být známy ještě během odpoledne.

První den voleb skončil

První den druhého kola senátních voleb úderem 22. hodiny skončil. Do večera přišlo svůj hlas odevzdat přes 10 procent voličů, někde i pětina, informovala kolem půl desáté ČTK. Před šesti lety byla konečná účast 16,5 procenta.

Lidé mohou hlasovat ještě v sobotu od 8 do 14 hodin. V prvním kole před týdnem voliči senátora vybrali v Praze 12 a na Vsetínsku, Karvinsku, Ostravsku a Sokolovsku, protože lidé si tam vybrali senátory už před týdnem. Mandáty tam získali dva uchazeči za ANO a po jednom za TOP 09, lidovce a SOCDEM.

Do druhého kola se probojovalo 19 kandidátů navržených ANO, devět finalistů má ODS, šest jich je za hnutí Starostů. Lidovci a TOP 09 mají v rozhodujícím klání shodně po dvou zástupcích, po jednom SPD, KSČM, SEN 21 a Přísaha. S podporou Pirátů prošel jeden kandidát, jeden jako nezávislý.

Účast se zatím pohybuje v jednotkách procent

Účast ve druhém kole senátních voleb se dvě až tři hodiny po začátku hlasování pohybovala v jednotkách procent, výjimečně překročila desetinu. Od volebních komisí a zástupců samospráv to zjistila ČTK.

Podle členů volebních komisí chodí podstatně méně lidí než před týdnem, kdy byly i krajské volby. Před šesti lety byla ve stejných obvodech ve druhém kole celková účast zhruba 16,5 procenta, předloni ve druhém kole při doplňování jiné třetiny Senátu hlasovalo přibližně 19,5 procenta voličů.

Jurečka v senátních volbách v obvodu Prostějov podpoří Juru z ANO proti SPD

Vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL) v druhém kole senátních voleb v obvodu Prostějov podpoří svým hlasem primátora Františka Juru (ANO), který bude o senátorské křeslo soupeřit s městským zastupitelem Pavlem Dopitou (SPD). Jurečka půjde v pátek volit přesto, že kandidátka KDU-ČSL Hana Pospíšilíková nepostoupila. Hlas odevzdaný Jurovi je menší zlo, než by byla volba Dopity, řekl dnes ČTK Jurečka v Bělé pod Pradědem na Jesenicku.

„Půjdu volit v druhém kole senátních voleb. Samozřejmě tady nemám žádného svého kandidáta, který by byl pro mě srdcový, takže budu volit menší zlo. Rozhodně nepodpořím kandidáta SPD, takže v tom případě je to jasné. Můj hlas bude pro druhého kandidáta,“ uvedl Jurečka. Volit půjde v Rokytnici, ve které bydlí. Obec sice územně spadá pod okres Přerov, avšak je součástí senátního obvodu Prostějov.

Neúspěšní senátní kandidáti Nwelati i Kobza podporují před 2. kolem kandidáta ANO

Neúspěšní kandidáti do Senátu v Mladé Boleslavi Raduan Nwelati (ODS) a Jiří Kobza (SPD) shodně podporují v nacházejícím druhém kole volby Igora Karena (ANO). Soupeří s Ondřejem Lochmanem (STAN), který v prvním kole získal 35,74 procenta hlasů, a Karen 29,72 procenta hlasů.

Dosavadní senátor Nwelati, který na Mladoboleslavsku získal 14,71 procenta hlasů a umístil se na třetím místě, na facebooku svým voličům doporučil volbu kandidáta z ANO. „V druhém kole já osobně vložím svou podporu pro MUDr. Igora Karena, kterého znám z lékařské praxe dlouhé roky,“ uvedl Nwelati.

Kobza, který skončil čtvrtý, ČTK řekl, že původně žádné doporučení dávat nechtěl. „Po zralé úvaze, když jsem si uvědomil, co je ve hře, tak jsem se rozhodl požádat svoje voliče, aby podpořili doktora Karena,“ řekl ČTK Kobza.

Ze zatopených lokalit Opava přesunula volební místnosti 12 okrsků

Ze zatopených lokalit musel opavský magistrát přesunout volební místnosti celkem 12 okrsků. Lidé ze sídliště Kateřinky a dalších oblastí budou v pátek a v sobotu ve druhém kole senátních voleb volit v budově Mendelova gymnázia. Obyvatelé Sadové ulice půjdou k volbám do Střediska volného času. ČTK to řekl mluvčí města Roman Konečný.

„Podobně jako minulý týden také tentokrát musel magistrát města Opavy pro realizaci volby nahradit některé po povodni nepoužitelné volební místnosti jinými prostory,“ uvedl Konečný. Volit se nedá ve čtyřech základních a jedné mateřské škole.

Vystrčil znovu v čele?

Pokud by volby dopadly podle predikce, senátorský klub ODS a TOP 09 by mohl mít nejméně 28 členů místo dosavadních 36. I tak by mu zůstalo právo znovu nominovat do čela horní parlamentní komory Miloše Vystrčila (ODS). Druhou nejsilnější frakcí by zůstali Starostové a nezávislí nadále s nejméně 18 členy, třetí by mohli být lidovci opět s nejméně 12 členy. Minimálně tolik členů by ale mohl mít také klub ANO a SOCDEM, zatímco klub SEN 21 a Piráti by mohl spadnout na minimální počet pěti členů. Vládní frakce zřejmě posílí Pavel Fischer (dosud nezávislý), který mandát obhájil s jejich podporou už v prvním kole, nebo případně Stanislav Balík, který je zastupitelem Bludova na Šumpersku za ODS.

Jak to vidí bookmakeři

ANO by podle bookmakerů mohlo ve druhém kole získat šest senátorů, stejně jako Starostové. ODS by se podle sázkových kurzů musela spokojit s pěti nově zvolenými senátory, KDU-ČSL, TOP 09 a SEN 21 s jedním. V duelu na Břeclavsku je sázkovými kancelářemi favorizován předseda Přísahy Róbert Šlachta.

NačítámNačíst starší příspěvky
Související témata:

Hlavní zprávy