Hlavní obsah
Velký znak České republiky

Volby do Senátu

Čekáme na první výsledky
Výsledky voleb
Online

Online: Ve druhém kole senátních voleb může ANO dosáhnout historického úspěchu

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Senát.

Seznam Zprávy v online reportáži sledují druhé kolo senátních voleb.

Článek

Vše podstatné, den první

  • V pátek ve 14 hodin začalo druhé kolo senátních voleb. Volit se bude podobně jako před týdnem dnes od 14:00 do 22:00 a v sobotu od 08:00 do 14:00.
  • Hlasovací lístky lidé dostanou ve volebních místnostech, do nichž by si stejně jako před týdnem měli vzít průkaz totožnosti.
  • Poprvé v historii v nich má reálnou šanci zvítězit opoziční hnutí ANO.
  • ANO rovněž historicky poprvé dva senátory získalo už před týdnem na Sokolovsku a Ostravsku a ve finále má 19 kandidátů.
  • Volby se uskuteční ve 22 obvodech z 27, neboť i na Karvinsku, Vsetínsku a v Praze 12 si lidé svého senátora vybrali už v prvním kole.
  • Hlasovat může 2,24 milionu voličů, kteří si letos nezvolili senátora v prvním kole. V něm přišlo hlasovat 30,47 procenta voličů.

Jurečka v senátních volbách v obvodu Prostějov podpoří Juru z ANO proti SPD

Vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL) v druhém kole senátních voleb v obvodu Prostějov podpoří svým hlasem primátora Františka Juru (ANO), který bude o senátorské křeslo soupeřit s městským zastupitelem Pavlem Dopitou (SPD). Jurečka půjde v pátek volit přesto, že kandidátka KDU-ČSL Hana Pospíšilíková nepostoupila. Hlas odevzdaný Jurovi je menší zlo, než by byla volba Dopity, řekl dnes ČTK Jurečka v Bělé pod Pradědem na Jesenicku.

„Půjdu volit v druhém kole senátních voleb. Samozřejmě tady nemám žádného svého kandidáta, který by byl pro mě srdcový, takže budu volit menší zlo. Rozhodně nepodpořím kandidáta SPD, takže v tom případě je to jasné. Můj hlas bude pro druhého kandidáta,“ uvedl Jurečka. Volit půjde v Rokytnici, ve které bydlí. Obec sice územně spadá pod okres Přerov, avšak je součástí senátního obvodu Prostějov.

Neúspěšní senátní kandidáti Nwelati i Kobza podporují před 2.kolem kandidáta ANO

Neúspěšní kandidáti do Senátu v Mladé Boleslavi Raduan Nwelati (ODS) a Jiří Kobza (SPD) shodně podporují v nacházejícím druhém kole volby Igora Karena (ANO). Soupeří s Ondřejem Lochmanem (STAN), který v prvním kole získal 35,74 procenta hlasů, a Karen 29,72 procenta hlasů.

Dosavadní senátor Nwelati, který na Mladoboleslavsku získal 14,71 procenta hlasů a umístil se na třetím místě, na facebooku svým voličům doporučil volbu kandidáta z ANO. „V druhém kole já osobně vložím svou podporu pro MUDr. Igor Karen, kterého znám z lékařské praxe dlouhé roky,“ uvedl Nwelati.

Kobza, který skončil čtvrtý, ČTK řekl, že původně žádné doporučení dávat nechtěl. „Po zralé úvaze, když jsem si uvědomil, co je ve hře, tak jsem se rozhodl požádat svoje voliče, aby podpořili doktora Karena,“ řekl ČTK Kobza.

Ze zatopených lokalit Opava přesunula volební místnosti 12 okrsků

Ze zatopených lokalit musel opavský magistrát přesunout volební místnosti celkem 12 okrsků. Lidé ze sídliště Kateřinky a dalších oblastí budou v pátek a v sobotu ve druhém kole senátních voleb volit v budově Mendelova gymnázia. Obyvatelé Sadové ulice půjdou k volbám do Střediska volného času. ČTK to řekl mluvčí města Roman Konečný.

„Podobně jako minulý týden také tentokrát musel magistrát města Opavy pro realizaci volby nahradit některé po povodni nepoužitelné volební místnosti jinými prostory,“ uvedl Konečný. Volit se nedá ve čtyřech základních a jedné mateřské škole.

Vystrčil znovu v čele?

Pokud by volby dopadly podle predikce, senátorský klub ODS a TOP 09 by mohl mít nejméně 28 členů místo dosavadních 36. I tak by mu zůstalo právo znovu nominovat do čela horní parlamentní komory Miloše Vystrčila (ODS). Druhou nejsilnější frakcí by zůstali Starostové a nezávislí nadále s nejméně 18 členy, třetí by mohli být lidovci opět s nejméně 12 členy. Minimálně tolik členů by ale mohl mít také klub ANO a SOCDEM, zatímco klub SEN 21 a Piráti by mohl spadnout na minimální počet pěti členů. Vládní frakce zřejmě posílí Pavel Fischer (dosud nezávislý), který mandát obhájil s jejich podporou už v prvním kole, nebo případně Balík, který je zastupitelem Bludova na Šumpersku za ODS.

Jak to vidí bookmakeři

ANO by podle bookmakerů mohlo ve druhém kole získat šest senátorů, stejně jako Starostové. ODS by se podle sázkových kurzů musela spokojit s pěti nově zvolenými senátory, KDU-ČSL, TOP 09 a SEN 21 s jedním. V duelu na Břeclavsku je sázkovými kancelářemi favorizován předseda Přísahy Róbert Šlachta.

Kdo má největší šance

Výsledky dosavadních senátních voleb naznačují, že favority finálových duelů jsou kandidáti, kteří v prvním kole získali nejméně dvě pětiny hlasů. Patří k nim primátoři Opavy a Prostějova Tomáš Navrátil a František Jura a ústecký hejtman Jan Schiller (všichni ANO), místopředseda Senátu Jiří Drahoš a senátorka Hana Žáková (oba za STAN), dosavadní královéhradecký hejtman Martin Červíček, předseda Českého paralympijského výboru Zbyněk Sýkora (oba ODS). Do této skupiny patří rovněž oba finalisté na Šumpersku, senátor Miroslav Adámek (za ANO) a univerzitní profesor Balík, kterého favorizují sázkové kanceláře.

Kdo má kolik finalistů?

ODS má devět finalistů, za hnutí Starostů postoupilo do druhého kola šest kandidátů, lidovci a TOP 09 mají v rozhodujícím klání shodně po dvou zástupcích a SPD, KSČM, SEN 21 a Přísaha po jednom. Do druhého kola se za své hnutí s podporou Pirátů dostal také senátor Marek Hilšer a Stanislav Balík jako jediný nezávislý kandidát.

ANO a SOCDEM může podle sázkových kurzů zdvojnásobit mandáty

Klub opozičního hnutí ANO a SOCDEM má jisté to, že bude mít nadále nejméně šest členů, podle sázkových kurzů může tento počet navýšit na dvojnásobek. Naopak dosud šestičlenný klub SEN 21 a Piráti se bude muset spoléhat hlavně na znovuzvolení ředitele královédvorské zoologické zahrady Přemysla Rabase (za SEN 21), aby si udržel alespoň minimální počet pěti členů.

Vládní koalice uhájí většinu

Bez ohledu na výsledek je druhého kola je jisté, že kluby stran současné vládní koalice budou mít v jednaosmdesátičlenném Senátu nadále většinu nejméně 45 senátorů díky znovuzvolení lidoveckého senátora Jiřího Čunka v prvním kole. Oslabení zřejmě čeká klub ODS a TOP 09, který obhajoval 14 křesel z nynějších 36 a ve finále má 11 adeptů. Starostové mají ve finále šest kandidátů, což je i počet senátorů z jejich osmnáctičlenné frakce, kterým letos končí mandát. Klub KDU-ČSL se dvěma finalisty stejný počet křesel obhajoval a díky znovuzvolení Jiřího Čunka v prvním kole tak může počet senátorů zvýšit z 12 na 13.

Načítám
Související témata:

Hlavní zprávy