Hlavní obsah

Krajské volby

Čekáme na první výsledky
Výsledky voleb
StranaHlasy
ČSSD+DOMOV
0
JIH 12
0
ODS+TOP 09+STO
0
ČSSD+ČiKR
0
SOCDEM+SproK+RH
0

Volby do Senátu

Čekáme na první výsledky
Výsledky voleb

Ukrajina, rakety a zlá Amerika. Nová hvězda německé levice mobilizuje fanoušky

Filip Harzer
reportér
Foto: Filip Harzer, Seznam Zprávy

Na mítinku BSW ve východoněmeckém Frankfurtu nad Odrou se rozdávaly letáky s volebním programem a červená jablka. Přišli hlavně senioři.

Ve východním Německu sbírá body se sentimentem po dávných časech, relativizací ruské hrozby i zpřísněním migrace. Seznam Zprávy vyrazily před zemskými volbami v Braniborsku na mítink nové strany Sahry Wagenknechtové.

Článek

Reportáž si také můžete poslechnout v audioverzi.

/Od našeho zvláštního zpravodaje v Braniborsku/

Kvůli dopravní zácpě u Berlína přijela o hodinu později, než se avizovalo.

Nižší stovky lidí, v naprosté většině senioři, přesto na hvězdu německé levice Sahru Wagenknechtovou počkaly, i když evidentně trochu znuděně poslouchaly dlouhé projevy jejích předřečníků.

Čas si účastníci mítinku krátili chroupáním jablek, která dostali ve stranickém stánku.

Hlavní tvář, která nekandiduje

Pětapadesátiletá Wagenknechtová je ústřední a vlastně jedinou viditelnou postavou své nové strany Spojenectví Sahry Wagenknechtové (BSW).

Partaj dokázala za devět měsíců existence dostat své zástupce do Evropského parlamentu i zemských sněmů v Sasku a v Durynsku, kde se nejspíš stane součástí vládních koalic.

Na dobrý výsledek si myslí i v Braniborsku, kde si více než dva miliony voličů zvolí nový zemský sněm už tuto neděli.

Zemské volby v Braniborsku

Adeptem na vítěze je podle aktuálního průzkumu agentury Insa Alternativa pro Německo (AfD), kterou chce volit 28 procent lidí. V závěsu je sociálnědemokratická SPD s dlouholetým populárním zemským premiérem Dietmarem Woidkem.

Foto: Filip Harzer, Seznam Zprávy

Satirický volební plakát AfD: „Je čas na skutečnou změnu“. Na fotomontáži je kancléř Olaf Scholz, Sahra Wagenknechtová i bývalá kancléřka Angela Merkelová.

V zemském sněmu má šanci zasednout i konzervativní CDU s 16 procenty a právě BSW se 14 procenty. Zelení, postkomunistická Levice a liberální Svobodná demokratická strana (FDP) mohou skončit před branami regionálního parlamentu.

Wagenknechtová v regionu na východě Německa osobně burcuje k podpoře, ačkoli ona sama v Braniborsku nikam nekandiduje.

Seznam Zprávy minulý čtvrtek navštívily její mítink v 60tisícovém Frankfurtu nad Odrou. Hned po něm politička spěchala na další akci do Chotěbuzi, čas na rozhovor si proto nenašla.

Své příznivce na hranici s Polskem ale nezklamala. S akcentem na specifickou východoněmeckou povahu (z Frankfurtu už to ostatně východněji ani nejde) vyjmenovala všechna svá volební lákadla.

Putinovi přátelé?

Nová strana, která má sociální a zároveň hodnotově dost konzervativní program, může příští rok výrazně promluvit do voleb do Spolkového sněmu. Z politické mapy navíc vymazává (svou původně mateřskou) postkomunistickou Levici (Die Linke).

Program BSW přitom může mít potenciální vliv na politiku v celé Evropě. V některých bodech se totiž shodne i s přístupem krajně pravicové a populistické Alternativy pro Německo (AfD), jež je v zemi na vzestupu.

Jde zejména o otázky migrace a také přístupu k válce na Ukrajině. Strana dokonce svůj vstup do zemských vládních koalic podmiňuje ustanovením, že Berlín nebude Kyjevu posílat zbraně na obranu před ruskou agresí.

Na tenhle hlavní programový bod už na mítinku ve Frankfurtu nad Odrou posluchače nalákal lídr braniborské kandidátky BSW Robert Crumbach. „Vím, že o tom bude mluvit i Sahra, ale přesto to zmíním,“ říká a pak se konečně dotkne tématu „míru“.

Válka na Ukrajině podle něj musí rychle skončit, a to pouze diplomatickou cestou. „Vím, že nás kvůli tomu budou očerňovat jako ruské trolly, Putinovy přátele nebo něco dalšího. Ale víte co? Je mi to fuk,“ dodává bývalý sociální demokrat z pódia postaveného hned vedle symbolického „zvonu míru“.

Pak už konečně za velkého potlesku nastupuje Sahra Wagenknechtová. Během svého půlhodinového projevu mluví hlasitě, rychle a až trochu nepřirozeně intenzivně gestikuluje. Téma války na Ukrajině si nechává na konec, její projev tím graduje.

„Poslali jsme na Ukrajinu už tolik zbraní a ukončili jsme válku? Ne. Stáváme se čím dál tím víc účastníkem této války. Hrozí, že se do této války necháme zatáhnout. To je přece pravda. Teď Scholz konečně přišel s myšlenkou mírové konference pod vlivem Ruska. A přitom nás do včerejška označovali za ‚Putinovy trolly‘, protože jsme říkali, že je potřeba jednat s Rusy,“ hřímá za potlesku.

Naráží na údajnou iniciativu spolkového kancléře Olafa Scholze ohledně organizace mírové konference i za účasti Ruska.

Víc o Americe než o Rusku

Jak přesně by se mělo Rusko jako agresor přimět k jednání u „kulatého stolu“ a jak by se mělo dojít k udržitelnému příměří, politička nezmiňuje. Samotného ruského diktátora zmíní vlastně jenom jednou, zato mnohem víc času věnuje kritice Ameriky.

„Ano, válka na Ukrajině je zločin a politici, kteří války začínají, jsou zločinci. Ale prosím, to neplatí jen pro Putina a válku na Ukrajině. To platí i pro všechny války, které američtí prezidenti rozpoutali v Iráku a Afghánistánu,“ srovnává konflikty do jedné řady.

Spojené státy činí zodpovědné za destabilizaci světa, jež vedla k vzestupu radikálního islamismu, vzniku Islámského státu a přílivu uprchlíků ze Sýrie do Německa. Tím se Wagenknechtová plynule dostává k migraci a vyzývá k jejímu omezení.

Lídryně BSW v projevu také ostře zkritizuje politiku Scholzovy vlády, která podle ní neřeší „skutečné problémy obyčejných lidí“: rostoucí ceny energií a potravin.

„Když člověk slyší (ministra hospodářství za Zelené) Roberta Habecka, má vždycky pocit, že si opravdu myslí, že všichni na venkově žijí jako jeho přátelé ve velkoměstské bublině, kde se život odehrává mezi ovesným mlékem a obchody s biopotravinami,“ baví Wagenknechtová obecenstvo.

Profil Sahry Wagenknechtové z loňského října:

Hned poté se opře i do „morálního mistrování“ vlády, která kvůli válce na Ukrajině odmítá levnější ruské zdroje, ale zároveň podle ní nakupuje suroviny od autoritářských režimů. Ohrožení ze strany Ruska se pak politička věnuje opět prizmatem viny USA a „zbytečné provokace“ ruského diktátora.

„Pokud se válka na Ukrajině rozšíří, nepřijde do Washingtonu, ale velmi rychle sem. A proto musíme mít vládu, která si je tohoto nebezpečí vědoma, a ne kancléře, který na okraji summitu NATO jen tak dohodne, že v Německu brzy umístíme americké rakety, které mohou zasáhnout hluboko do Ruska,“ uzavírá Wagenknechtová svůj projev.

Naráží tím na souhlas spolkové vlády s rozmístěním amerických střel dlouhého doletu a hypersonických raket od roku 2026.

Brnkání na východní strunu

Konkrétní řešení problémů ekonomiky, migrace ani zahraniční politiky politička nenastínila, tématy a slovníkem se jí ale podařilo zabrnkat na strunu, na niž je v bývalém Východním Německu naladěna spousta lidí.

To potvrzuje i Lucy, jednadvacetiletá studentka práv na zdejší univerzitě Viadrina. „Myslím, že dobře zachytila problémy místních lidí, kteří pořád žijí určitým sentimentem k minulosti, nahromaděnými problémy,“ říká. „Jde o inflaci, peníze, migraci a válku na Ukrajině,“ vypočítává.

Sama se nedělních voleb nezúčastní, protože má bydliště na západě Německa. Na mítink si prý přišla ujasnit své politické postoje. Wagenknechtovou má za bystrou političku, která se umí trefit do aktuálních témat. Nikoho jiného ze strany BSW ale nezná. „Na všech plakátech je jen ona, je to vlastně trochu kult osobnosti,“ přemítá Lucy.

S lídryní BSW se prý víceméně shodne v postoji k ruské agresi na Ukrajině. Vykládá si ho jako potřebu většího zapojení diplomacie.

Sahra Wagenknechtová ve Frankfurtu nad Odrou zaimponovala i sedmnáctileté Mině. „Už jsem odvolila korespondenčně, volila jsem Wagenknechtovou. Myslím, že je to milý člověk a má pěkné nápady, prostě ji mám ráda,“ říká volička. V zemských volbách se v Německu může volit už od 16 let.

Drobnou roli pro ni prý hrál postoj BSW k migraci a k válce na Ukrajině. I když nakonec se Mina zamyslí, a říká, že s přísnou redukcí žádostí o azyl nesouhlasí.

Válka na Ukrajině je podle ní zbytečná a Německo by napadené zemi nemělo dodávat tolik výzbroje. „Je toho trochu moc, měli bychom se starat o naši zemi,“ říká Mina a dodává, že neví, co vlastně Ukrajinci chtějí. „Myslím, že je to politická věc a nemělo by se to týkat lidí,“ říká trochu nejasně.

Ne všichni ale na mítinku s Wagenknechtovu souhlasili. Senior Hubertus Langhagel celou dobu držel žlutomodrou vlajku Ukrajiny se symbolem holubice míru. „Považuji postoje paní Wagenknechtové za pokrytecké, pokrytecké, prostě neupřímné,“ říká mi ostře po konci akce.

„Válka na Ukrajině by okamžitě skončila, kdyby se Putin vrátil domů. Putin napadl sousední zemi. Pokud Ukrajina přestane bojovat a nedostane zbraně, pak přestane existovat,“ objasňuje svůj postoj, se kterým byl na mítinku BSW v menšině.

Politika Sahry Wagenknechtové by podle něj podporu Ukrajiny ještě oslabila. „Putin je válečný zločinec a stydím se za Západ, protože jsme udělali příliš málo,“ dodává k důvodům, proč na předvolební akci BSW přistoupil k tichému protestu.

Odhady výsledků braniborských voleb by měly být známy v neděli večer.

Doporučované