Hlavní obsah

Vítězství tisíců lidí? Investor v Brně stáhl žádost o povolení na mrakodrap u Lužánek. O stavbu ale usiluje dál

V Brně má vyrůst Triangl Tower. S osmdesáti metry by se zařadila mezi nejvyšší budovy v zemi.Video: Eliška Hypšmanová, Tomáš Svoboda, Jan Kozel , Seznam Zprávy

 

Reklama

V Brně se vyostřuje spor o osmdesátimetrový výškový dům. Proti plánované budově nedaleko lužáneckého parku bojují tisíce lidí. Investor podle zjištění Seznamu stáhl žádost o povolení stavby na magistrátním odboru územního plánování. Z vize však ustoupit nehodlá. Podal trestní oznámení na sousedy.

Článek

Na první pohled to může připomínat dílčí vítězství tisíců lidí, kteří bojují proti mrakodrapu nedaleko lužáneckého parku v centru Brna. Komplex budov, jehož část má čnít nad okolím do výšky osmdesáti metrů, plánuje stavět developerská společnost Tomi Invest. Její jednatel Miroslav Kachlík podle zjištění Seznamu stáhl žádost o povolení na magistrátním odboru územního plánování. Úřední proces nutný pro povolení je tak zastavený.

Neznamená to však, že by investor z plánů ustoupil. „Úřad je zahlcený. Dochází tam k obměně některých úředníků a komisí. V tomto stavu jsme nepovažovali za správné, aby úřad naši žádost posuzoval. Vyčkáme, až tam situace bude stabilní,” vysvětlil Kachlík. Novou žádost prý podá v řádu několika měsíců.

Navíc se vyostřuje spor mezi developerem a sousedy, kteří proti stavbě bojují. „Podal jsem trestní oznámení na dotčené osoby, protože šíří nepravdivé informace. Mohou tak přímo i nepřímo ovlivnit úředníky,” sdělil Kachlík s tím, že neupřesní, na koho trestní oznámení podal.

Proti stavbě, v níž má mimo jiné vzniknout téměř 200 bytů a rozlehlé garáže, bojují tisíce lidí. Jedním z nejhlasitějších odpůrců je sousedka Gabriela Stögerová. „Že pan Kachlík stáhl žádost na odboru územního plánování, nepovažujeme za vítězství. Možná spíš čeká na výměnu úředníků. Výhra by byla, kdyby byl pan Kachlík ochotný komunikovat a najít kompromis,” řekla Stögerová.

Podle ní může plánované stavbě nahrávat politická obměna po komunálních volbách. „Občanští demokraté teď vládnou na velkém Brně i radnici Brna-středu. Manželka pana Kachlíka kandidovala za ODS a určitě kontakty mezi politiky má. Obavy považujeme za oprávněné,” sdělila Stögerová.

Kachlík tyto vazby rezolutně odmítá, přestože měly jeho firmy v minulosti nestandardně nízké nájemné v městských prostorách. Na radnici Brna-středu byl tehdy starostou Libor Šťástka z ODS.

Reportéři Seznamu se už dříve dotazovali na názor nového starosty Brna-středu Vojtěcha Mencla, který je původně architekt. „Z profesního pohledu pokládám tento návrh v dané lokalitě za nevhodný,” napsal Mencl ve zprávě.

Investor chce v Lidické ulici vybudovat Triangl Tower. Plánuje tam téměř 180 bytů, ale i kanceláře a 200 parkovacích míst v suterénu. Na střeše garáží ve výši čtyř metrů nad okolní zástavbou podle vizualizací vyroste zahrada. Sousedé by se tak dívali do betonových zdí.

Plány na výškovou budovu pobouřily část politiků, architektů a urbanistů. „Ze strany investora je to jednání z pozice, že máte hodně peněz a že vám projde všechno, na co budete tlačit,” uvedla dřív bývalá místostarostka Brna-středu za Zelené Jasna Flamiková.

Kachlík zatím z plánů ani výšky věžáku ustoupit nehodlá. „Dokud nedostaneme stanovisko na původní verzi, tak v ní budeme pokračovat dál,” dodal.

Zároveň tvrdí, že vnitroblok je narušený domem, v němž bydlí také Gabriela Stögerová. „To je nešťastný argument. Náš dům je tam jeden z nejstarších. Vznikl na konci devatenáctého století a ten blok domů okolo se později začal vytvářet,” namítla sousedka.

Spor o mrakodrap v blízkosti největšího brněnského parku se tak dále vyostřuje.

Reklama

Související témata:

Doporučované