Hlavní obsah

Víte, co je to paběrkování? Za loňský rok zachránilo 18 tun plodin

Víte, kolik vyhodíte ročně potravin?Video: Lucie Šmídová

Každý z nás ročně proplýtvá 80 kg potravin. Vozíky přetékají, lednice se plní a pak se jídlo nestíhá jíst a končí v odpadcích. Podobně jsou na tom i řetězce, které se přezásobí a restaurace, které čekají na nápor hostů. Jak jídlo, které třeba není přesně podle norem, ale zároveň není nijak závadné, dostat k lidem, kteří ho potřebují? S tímto nešvarem bojuje iniciativa Zachraň jídlo tzv. paběrkováním.

Článek

„Chceme dát lidem vědět, že se vyhazuje v zemědělství jídlo. Je absurdní, že každý obchod má své normy, jak má určitá plodina vypadat. Některé řetězce chtějí brambory pět centimetrů velké, jiné šest,“ říká Anna Strejcová z iniciativy Zachraň jídlo. Spolu s dobrovolníky tak vyjíždí na pole a sbírají plodiny, které by obchody od zemědělců už nekoupily. A co dál? O čem tedy paběrkování je? Jak můžeme jídlo zachránit? Podívejte se na celý rozhovor z pořadu Rodinka.

Pořad Rodinka sledujte každý všední den od 9:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak ji naladit? Poradí praktický návod.

Související témata:

Doporučované