Hlavní obsah

Krajské volby

Čekáme na první výsledky
Výsledky voleb
StranaHlasy
ČSSD+DOMOV
0
JIH 12
0
ODS+TOP 09+STO
0
ČSSD+ČiKR
0
SOCDEM+SproK+RH
0

Volby do Senátu

Čekáme na první výsledky
Výsledky voleb

Velvyslancem dobré vůle byl Mugabe jen pár hodin, sesadila ho ostrá mezinárodní kritika

WHO zbavila po kritice Mugabeho funkce velvyslance dobré vůle.Video: Jakub Říha

Zimbabwský prezident Robert Mugabe ztratil pozici velvyslance dobré vůle Světové zdravotnické organizace. Důvodem je nespokojenost subjektů, hájících lidská práva, s jeho autoritářskými sklony.

Článek

Světová zdravotnická organizace (WHO) po ostré kritice zbavila funkce vyslance dobré vůle autoritářského prezidenta Zimbabwe Roberta Mugabeho. Oznámil to v neděli podle agentury Reuters generální tajemník WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus, který Mugabemu funkci přidělil.

Ve svém prohlášení na Twitteru dal činitel najevo, že v reakci na projevy znepokojení nad jmenováním Mugabeho se své rozhodnutí rozhodl zrušit.

Výběr Mugabeho ostře kritizovaly nejen nevládní organizace hájící lidská práva, ale i představitelé zemí finančně přispívajících na chod WHO.

Prezident v minulosti čelil kritice, že pod jeho 30letou vládou se zdravotnictví v zemi rozpadlo. V současnosti je třiadevadesátiletý vůdce pod sankcemi Evropské unie a Spojených států, protože své stoupence vyzývá k násilí vůči svým politickým rivalům.

Na africké politické scéně je ale vnímán jako bojovník za svobodu, který byl aktivní v boji proti kolonizátorským tendencím.

Celosvětově je Mugabe nejstarší hlavou státu a jedním z nejdéle vládnoucích afrických vůdců.

Doporučované