Hlavní obsah

Vědci z Mendelovy univerzity budou zkoumat půdní mikroflóru ve vinicích

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

výzkum pomůže obnovit rozmanitost mikroorganismů ve vinařské a vinohradnické praxi s cílem zajistit optimální sklizeň hroznů a kvalitu vína.

Článek

Vědci z brněnské Mendelovy univerzity prozkoumají půdní mikroflóru ve vinicích. „Vědci při zkoumání využijí metody molekulární biologie, plynové chromatografie, elektronové mikroskopie či metod masivně paralelního sekvenování k určení úplného spektra půdních mikroorganismů v jejich přirozených podmínkách,“ informoval mluvčí univerzity Filip Vrána.

„Naše technologická platforma pomůže vinařům objevit kompletní mikrobiální komunity ovlivňující množství a kvalitu finálního produktu. Na základě našich výsledků bude možné určit, jak zlepšit produkci a udržet kvalitu půdy pro budoucnost,“ sdělil Aleš Eichmeier z Mendelea - ústavu genetiky.

Tým vědců bude zkoumat také přítomnost rodů bakterií mléčného kvašení. Výsledky přinesou informace o půdních mikroorganismech, které mají vliv na vitalitu révy vinné, kvalitu půdy, kvalitu hroznů a v neposlední řadě na kvalitu kvašení a samotného vína.

Související témata:

Doporučované