Článek
DITS alias Večeře v oblacích. Když tato akce před nějakými deseti lety v Česku začínala, mnoho pravověrných gurmánů se k ní stavělo poměrně skepticky: Abych si vychutnal dobré jídlo, na to nepotřebuji viset někde ve vzduchu jako orangutan.
Jenže od těch dob se mnohé změnilo. Jídlo se stává stále větším divadlem a kulisy jsou zatraceně důležité. A tak popularita atrakce zvané Dinner in the sky stále stoupá.
Dinner in the sky
Kořeny atrakce DITS sahají do roku 2007, kdy s tímto nápadem přišla dvojice belgických podnikatelů David Ghysels a Stefan Kerkhofs. Brzy se rozšířila do mnoha světových velkoměst včetně Prahy, kde se již několik let koná vždy v září.
První ročníky probíhaly na Kampě, pak se jeřáb s plošinou na několik let přesunul do Riegrových sadů. Letos se znovu vrací do historického centra, tentokrát na Dvořákovo nábřeží.
DITS se pořádala již v 60 zemích světa a zúčastnily se jí desítky tisíc hostů. Menu připravovali i známí michelinští šéfkuchaři, například Heston Blumenthal, Anton Mosimann, Paco Roncero či Alain Passard.
Letošní ročník v Praze na sklonku léta dozná poměrně výrazných změn. Co nás tedy čeká?
Z Vinohrad na náplavku
Obědy a večeře servírované na otevřené plošině, kterou jeřábník vytáhne padesát metrů nad zem, mění lokaci. Místo Riegrových sadů, kde se výlet nad pražské střechy odehrával v minulých letech, se celý gastronomický cirkus stěhuje na náplavku. Konkrétně na Dvořákovo nábřeží, tedy přímo do historického centra. To budou kvitovat hlavně turisté, pokud už jim bude Praha otevřená, ale i našinec má z této perspektivy co objevovat.
DITS Praha 2021
Letošní ročník DITS v Praze se koná ve dvou prvních víkendech v září, nejprve od čtvrtka 2. září do neděle 5. září, a pak o týden později, od 9. do 12. září. V případě velkého zájmu přidají organizátoři ještě třetí víkend v září.
Vaří šéfkuchař Kampa Parku a porotce MasterChef Marek Raditsch.
Cena za tříchodové menu začíná na 2 190 Kč, nejdražší večeře při západu slunce stojí na osobu 5 490 Kč.
Vstupenky je možné zakoupit na webu dinnerinthesky.cz.
Druhou změnou je jméno šéfkuchaře: po několika letech, kdy na plošině vařili mladí a spíše neznámí kuchaři, se tentokrát vařečky ujímá kuchařská celebrita nejvyšší váhové kategorie: šéfkuchař Kampa Parku a porotce MasterChef Marek Raditsch.
Tygří krevety, hovězí líčka
Kuchař je to skvělý, byť poměrně konzervativní. Nerad se pouští do bláznivých novinek, ví, co je dobré, a to prostě vaří. Na plošinu nachystal tygří krevety s lehce dekadentním dresinkem z medu z pomerančových květů a nepálského pepře timut, jenž přidá nádech grapefruitu.
Pak přijde na řadu dýňová polévka s červeným kari a kokosovým mlékem a jako hlavní chod se hosté mohou těšit na hovězí líčka připravená tak trochu v kosmopolitním stylu: jemné maso zvýrazní pikantní koření čínského S‘-čchuanu, zatímco bramborové pyré získá říz díky japonskému křenu wasabi.
Hostinu uzavře vanilkové crème brûlée s malinovým sorbetem a pistáciemi.
Anketa
Rádio Jerevan
Už máme za sebou vše důležité, takže ještě pár praktických informací a také odpověď na jednu dotěrnou otázku.
Výlet do oblak trvá hodinu, každý z dvaadvaceti hostů sedí v pohodlném křesle, které je umístěné volně ve vzduchu, takže když upustíte telefon, najdete ho až na zemi. Tříchodový oběd v oblacích vyjde na 2 190 korun, čtyřchodová večeře na 3 380 korun. Nejdražší je večeře při západu slunce, která stojí na osobu 5 490 korun.
A teď slibovaný dotaz na Rádio Jerevan: Fakt stojí tahle ptákovina za takové peníze? Odpověď Rádia Jerevan: A fakt si myslíte, že vám v rakvi bude fungovat internetové bankovnictví?
A to je vše. Klidný let.