Článek
„Tradice od svatého Martina po silvestra se u nás v kuchyních moc nemění, a co ano, tak to nemá dlouhého trvání,” myslí si šéfkuchař restaurací Les Moules a U Supa Radek Vlasák, host dnešního Rána na gauči. A doplňuje: „Nejvíc se tradice mění v porovnání měst a vesnic. Lidé na venkově je ctí více, scházejí se doma, u společných stolů, jedí pospolu. Ve městech se lidé jdou raději pobavit ven a najíst do restaurace.”
Do tuzemské štědrodenní tradice patří i šneci. Jak je možné, že jsou na rozdíl od ostatních druhů mas postní? Máme rádi českou kuchyni a zůstáváme jí věrní, nebo nás víc láká exotika a tu naši naopak vyhledávají turisté? Jak je to s rybami a mořskými plody? Umíme je připravovat a poznat jejich kvalitu? A jak se správně starat o potraviny?
Odpovědi na tyto otázky a další praktické informace najdete ve videu nahoře.