Hlavní obsah

V kuchyni mají velký význam tradice, trendy se málokdy chytí natrvalo

„Do tuzemské štědrovečerní tradice patří i šneci. Jde o postní jídlo,” říká šéfkuchař Radek Vlasák.

Máme rádi českou kuchyni a zůstáváme jí věrní, nebo nás víc láká exotika a česká jídla naopak vyhledávají turisté?

Článek

„Tradice od svatého Martina po silvestra se u nás v kuchyních moc nemění, a co ano, tak to nemá dlouhého trvání,” myslí si  šéfkuchař restaurací Les Moules a U Supa Radek Vlasák, host dnešního Rána na gauči. A doplňuje: „Nejvíc se tradice mění v porovnání měst a vesnic. Lidé na venkově je ctí více, scházejí se doma, u společných stolů, jedí pospolu. Ve městech se lidé jdou raději pobavit ven a najíst do restaurace.”

Do tuzemské štědrodenní tradice patří i šneci. Jak je možné, že jsou na rozdíl od ostatních druhů mas postní? Máme rádi českou kuchyni a zůstáváme jí věrní, nebo nás víc láká exotika a tu naši naopak vyhledávají turisté? Jak je to s rybami a mořskými plody? Umíme je připravovat a poznat jejich kvalitu? A jak se správně starat o potraviny?

Odpovědi na tyto otázky a další praktické informace najdete ve videu nahoře.

Související témata:

Doporučované