Hlavní obsah

V Austrálii dál zuří požáry – Nový Jižní Wales vyhlásil stav ohrožení

Australské požáry dál ohrožují životy i majetky.Video: Redakce Seznam, AP

 

Reklama

Na jihovýchodě Austrálie se dál komplikuje boj s extrémními požáry. Z nejhůře postižených oblastí prchají místní obyvatelé i tisíce turistů. V Novém Jižním Walesu vyhlásili zatím na týden stav ohrožení.

Článek

Mimořádné opatření začne v Novém Jižní Walesu platit v pátek ráno. V praxi to bude znamenat například nucené evakuace lidí. Teploty v regionu by mohly znovu stoupnout ke 45 stupňům. Spolu se silným větrem to může znamenat smrtelnou hrozbu.

Foto: Profimedia.cz

Postupující plameny za sebou zanechávají zkázu.

V minulých hodinách vydaly úřady pokyn k evakuaci města Batlow nebo národního parku Kosciuszko. Odjet musejí do soboty i turisté z 260 kilometrů dlouhého pobřežního pásu Nového Jižního Walesu. Na řadě míst docházejí zásoby včetně pohonných hmot. Na některých čerpacích stanicích smějí řidiči natankovat maximálně 50 litrů na osobu.

Na silnicích mířících do Canberry a do Sydney se začaly tvořit dlouhé kolony aut. Regionální ministr dopravy Andrew Constance vyzval řidiče k opatrnosti a k pomalé jízdě kvůli hustému dýmu.

Svou nevoli směřují obyvatelé nejhůře postižených oblastí na přední australské politiky. Kritické a sarkastické komentáře píší hlavně na sociální sítě. Premiér Scott Morrison vystoupil poprvé od 29. prosince na tiskové konferenci a vyrazil do terénu, aby vyjádřil svou podporu a vděk příslušníkům záchranných složek.

Aktuální tragická bilance řádění plamenů činí 18 mrtvých a 17 pohřešovaných. Ve státech Nový Jižní Wales a Victoria navíc shořelo 1 200 domů. Dým z požárů na východě Austrálie je už vidět pouhým okem z 2 000 kilometrů vzdáleného Nového Zélandu.

Reklama

Doporučované