Článek
Adam Matuška je spolumajitelem pivovaru, který byl založen v nevelké vsi na Křivoklátsku, a začínal v prostoru, jehož velikost sládek odhaduje na 80 až 100 metrů čtverečních.
Pivo stejnojmenné značky, které vaří, řadí řada pivařů k nejlepším v republice, ale sám Matuška - možná s jistou nadsázkou - říká, že jeho favoritem stále zůstává zřejmě nejtradičnější česká značka.
„Můžu začít zostra. Je to Plzeňský Prazdroj,” odpověděl v pořadu Osmička na otázku Janka Rubeše, jaké pivo je nejlepší na světě.
„Všem spadly brady," komentuje se smíchem svoji odpověď, na kterou pak v rozhovoru znovu navazuje.
Říká, že čeští pivovarníci se v budoucnu vrátí více k jednoduchým pivům, českým ležákům.
„Budoucnost českého pivovarnictví je v jednoduchých ležácích českého typu. Řada minipivovarů včetně nás vaří piva typu ALE či IPA, ale myslím, že se chutě stočí zpátky k pitelnosti,” uvedl.
Kromě toho v rozhovoru popisuje, že dobrou hospodu poznáte i podle toho, jak to vypadá v okolí výčepu, a popisuje začátky rodinné firmy, v níž se na výrobě podílí svým způsobem i babička.
„Začínali jsme v prostoru, kde byla původně garáž a v podstatě prostor pro dobytek. Mělo to možná osmdesát metrů čtverečních. Po čase to přestalo stačit. Potom jsme koupili dům u sousedů, udělali jsme trubku přes celou zahradu, máme takové pivní potrubí přes vesnici,“ říká Adam Matuška.
Vypráví také o tom, jakou zásadní radu mu dal otec, který pivovar - dva týdny před jeho maturitou na střední potravinářské škole - založil. Adame, nepij, zněla.
„Občas si na to vzpomenu, většinou ráno, když už je opravdu pozdě,“ směje se Adam Matuška.
Proč odmítá pivo v PET lahvi? Jaké vlastnosti má dobré pivo? Jak funguje jejich rodinný podnik? A opravdu mají turisté pivo raději pít, než se v něm koupat v pivních lázních?
Podívejte se na rozhovor v úvodu článku.