Článek
Ministerstvo zemědělství nechalo nakoupit potraviny stejných značek v Česku, na Slovensku, v Maďarsku, Německu a v Rakousku.
Rozbor jednadvaceti především potravinářských výrobků potvrdil to, o čem si Češi povídají už dlouho.
Většina potravin zakoupených v Německu je kvalitnější než to, co je v obalu stejné značky k dostání v českých obchodech.
V Německu se například prodávají rybí prsty stejné značky s větším procentem masa než v Česku. Stejně tak kontroloři objevili na německé pizze více šunky.
Podívejte se ve videu na výsledky testu 21 výrobků:
Rozdílnou kvalitu má i konzerva lančmítu. Zatímco do toho německého dává výrobce jen vepřové maso, do konzervy vyrobené pro český trh se přidává i drůbeží separát.
Nezávislé testy na Seznamu v pořadu A DOST!
Velké nezávislé testy tuňáků: ČR vs. Německo
A když zkušebna prověřila i některé položky průmyslového zboží, zjistila výrazný rozdíl mezi pracími prášky. Německý podle testu pral o 20 % účinněji než ten zakoupený v Česku.
Vše výše uvedené je důvodem, proč politici už několik měsíců tlačí na evropské instituce. Problém dvojí kvality výrobků na jednom trhu Evropské unie otevřel v únoru i premiér Bohuslav Sobotka. Začátkem března pak byla rozdílná kvalita potravin tématem jednání mimořádného summitu zemí Visegrádské skupiny.
Zástupci České republiky, Maďarska, Polska a Slovenska se dohodli, že budou proti zavedené praxi - kvalita pro západ, menší kvalita pro východ - důrazně postupovat.