Hlavní obsah

Nejen tloušťka. Nezdravé jídlo může ovlivnit přímo mozek, tvrdí studie

Fastfoody, polotovary, jogurty i pečivo způsobují rychlejší hloupnutí.Video: Jan Marek

Jídla, která jsou pro většinu světa nejoblíbenější, mohou svým strávníkům přivodit demenci či Alzheimerovu chorobu dřív než těm, kteří si vaří sami a rychlopotravinám s „éčky“, cukry, solí i tuky se vyhnou, píše rozsáhlá studie.

Článek

Chipsy, mražená pizza, instantní nudle, ale i párky. Také většina sladkostí, zmrzlina z prášku, ochucené jogurty či sycené a slazené nápoje. Pro někoho asi překvapivě ale i margaríny, kupované pomazánky, ovocné aromatické i sáčkové čaje, instantní káva a většina běžného pečiva ze supermarketů.

Informace spolu se záběry si můžete poslechnout i prohlédnout také ve videoreportáži u tohoto článku.

To vše jsou takzvané ultra zpracované průmyslové potraviny neboli UZPP. Dělí se do dvou základních skupin. V prvním případě na ty, které byly upraveny mechanicky. To může být třeba mleté maso z obchodu, které bývá doplněno i řadou dalších přísad. A ve druhém případě jsou to potraviny upravené chemicky. Čili přidáním nepopulárních „éček“ ve formě konzervantů, sladidel, barviv a jiných látek. Typický je i vysoký podíl cukru a olejů, často palmových.

Výroba všech těchto jídel bývá často také levná mimo jiné i kvůli nižší kvalitě surovin. Proto pak jejich producenti na druhé straně nemají problém dávat peníze za reklamu na billboardech i v televizi, takže dost ultra zpracovaných průmyslových potravin lidé dobře znají. Problém však potom nastává při nadmíře jejich konzumace. Nová studie teď prokázala, že kromě jiných zdravotních potíží způsobují i rychlejší hloupnutí.

Umělé látky oblíbeným jídlům dodávají kromě trvanlivosti i výraznější chuť a vůni, které často doplňuje i masivní množství soli, cukrů a tuků. Ale také v nich ničí důležité vitamíny a živiny.

Stačí pětina jídelníčku

O tom, že jejich častá konzumace vede k obezitě, svědčí studie z USA z roku 2019. Podle tamních vědců zkonzumují lidé preferující UZPP průměrně o 500 kalorií denně víc než ti konzumující jídla v přirozené podobě. A francouzštíšpanělští badatelé se ve svých studiích shodli i na tom, že pravidelný přísun ultra zpracovaných potravin také zvyšuje riziko srdečních onemocnění a zkracuje život.

Pokud navíc tato oblíbená jídla u lidí tvoří více než 20 procent jejich denního přísunu kalorií, mohou podle brazilských výzkumníků přispívat ke zhoršení jejich kognitivních funkcí. Zasáhnout mohou i centra mozku zodpovědná za zpracování informací a přijímání rozhodnutí.

Studii o tom prezentovali úvodem srpna na konferenci Mezinárodní alzheimerovské asociace v San Diegu. Tamní vědci zkoumali vzorek 10 000 Brazilců. Obě pohlaví měla vyvážené zastoupení stejně jako počet lidí s vysokoškolským, středoškolským a základním vzděláním. A průměrný věk byl 51 let.

Zkoumání během deseti let

Brazilští badatelé sledovali tisícovky lidí po dobu více než 10 let. Přičemž na začátku a na konci studie provedli kognitivní testy včetně okamžitého i zpožděného opakování slov, jejich rozpoznávání a také plynulosti slovního projevu. Účastníků se ptali i na jejich jídelníček.

Muži a ženy konzumující více ultra zpracované průmyslové potraviny pak měli o 28 procent rychlejší pokles obecných kognitivních funkcí a o 25 procent rychlejší úbytek u řídicích funkcí. A to v porovnání s lidmi, u kterých se tato jídla na denním příjmu kalorií podílela méně než z uvedených 20 procent.

„UZPP v Brazílii tvoří 25 až 30 procent celkového přísunu kalorií. Máme McDonald's, Burger King a jíme hodně čokolády a bílého chleba. Což není, bohužel, příliš odlišné od jiných západních zemí,“ uvedla spoluautorka studie, doktorka Claudia Suemoto, odborná asistentka na oddělení geriatrie Lékařské fakulty na Univerzitě Sao Paulo.

„58 procent kalorií je to u občanů ve Spojených státech, 56,8 procenta i u Britů a 48 procent v denním příjmu tvoří ultra zpracované průmyslové potraviny u Kanaďanů,“ dodala Suemoto.

Nepoměrně více kalorií a nedostatek zdravých surovin

Pro osobu, která by jedla pouze neupravované potraviny jako běžné maso, ovoce či zeleninu, farmářské sýry i jiné mléčné výrobky a kvalitní celozrnné pečivo, by z denní doporučené porce 2000 kilokalorií pětinu tvořilo 400 kilokalorií. Malá porce hranolků a malý cheeseburger z McDonald's přitom kupříkladu obsahují 530 kilokalorií.

Účastníci brazilské studie konzumující UZZP více byli nejčastěji mladšího věku, také převažovaly ženy, vyšší vzdělání a i příjem, a údajně převládali i lidé, kteří nikdy nekouřili a nepili tolik alkohol.

„Lidé musí vědět, že by si měli sami víc vařit a připravovat si jídlo od základu. Vím, že si říkáme, že nemáme čas, ale zase tolik času to opravdu nezabere,“ doplnila Suemoto. „A stojí to za to, protože ochráníte své srdce, ale i mozek od demence nebo Alzheimerovy nemoci. Takže zpráva, kterou byste si z toho měli odnést, je: Přestaňte nakupovat ultra zpracované průmyslové potraviny,“ přidala doporučení.

Cukr, sůl a tuk pěstují záněty

„I když je potřeba provést další studii a výzkum zopakovat, tyto nové výsledky jsou vcelku závažné a zdůrazňují rozhodující roli správné výživy v udržování a podpoře zdraví lidského mozku a snížení rizik neurodegenerativních onemocnění v době, kdy stárneme,“ uvedl Rudy Tanzi, profesor neurologie Lékařské fakulty na Harvardu a ředitel genetiky a oddělení výzkumu stárnutí ve Všeobecné nemocnici státu Massachusetts. Na studii se nijak nepodílel.

Podle Tanziho, který o UZPP psal i v jedné z vlastních publikací, je klíčový problém s těmito potravinami to, že „obvykle obsahují velmi vysoký podíl cukrů, soli a tuku, což vše podporuje systematický rozvoj zánětů – možná hlavní hrozbu pro zdravé stárnutí těla a mozku.“

„A zatímco jsou pohodlné jako rychlé jídlo, zároveň nahrazují konzumaci potravin, které mají vysoký obsah přírodní vlákniny, která je důležitá pro udržování zdraví a rovnováhy bilionů bakterií v naší střevní mikroflóře, která je zvlášť důležitá pro náš mozek a snížení rizik mozkových chorob spojených se stárnutím jako Alzheimer,“ dodal Tenzi.

Doporučované