Hlavní obsah

Úchvatné záběry. Nový teleskop nahlédl do vzdálenosti 678 milionů světelných let

Foto: Evropská kosmická agentura

Část mozaiky, kterou pořídil vesmírný dalekohled ESA Euclid. V levé části snímku se nacházejí dvě vzájemně interagující galaxie označované jako ESO 364-G035 a G036, které jsou od Země vzdálené 420 milionů světelných let. V pravé části snímku je vidět kupa galaxií Abell 3381, vzdálená 678 milionů světelných let.

Nový teleskop Euclid zachytí miliony galaxií. Vědcům pomůže pochopit podstatu temné hmoty a energie. Zároveň vytvoří nejdetailnější 3D mapu vesmíru, která kdy vznikla.

Článek

Výkonný teleskop Euclid zachytil v mozaice fotografií miliony hvězd a galaxií. Je to první krok k vytvoření největší 3D mapy vesmíru. Mise Evropské kosmické agentury (ESA), která odstartovala v červenci 2023, se zaměřuje na odhalení tajemství temné hmoty a energie.

První část mapy, obsahující 208 gigapixelů, byla sestavena z 260 pozorování mezi 25. březnem a 8. dubnem. Mozaika, která zahrnuje zhruba 100 milionů hvězd a galaxií, byla představena 15. října na Mezinárodním astronautickém kongresu v Miláně. Cílem Euclidu je v průběhu šesti let zmapovat více než třetinu oblohy.

Foto: Evropská kosmická agentura (ESA)

Část mozaiky, která je oproti velké mozaice zvětšena 36krát. Na snímku je vidět jádro kupy galaxií Abell 3381, která je od nás vzdálena 678 milionů světelných let. Zachycuje mnoho různých galaxií různých tvarů a velikostí, od masivních eliptických přes skromné spirální galaxie až po drobné a slabé trpasličí galaxie.

Jedním z hlavních úkolů Euclidu je zkoumat temnou hmotu, která podle vědců tvoří 85 % veškeré hmoty ve vesmíru, a temnou energii, která je považována za příčinu zrychlující se expanze vesmíru. Odhalení skutečné povahy těchto „temných sil“ vesmíru by nám mohlo pomoci pochopit, z čeho je vesmír tvořen, jak se jeho expanze v průběhu času měnila a jestli už víme vše o gravitaci.

Observatoř zatím dokončila 12 % svého průzkumu a bude pozorovat galaxie až deset miliard světelných let daleko, aby odhalila, jak se vesmír vyvíjel v průběhu posledních deseti miliard let. Široký záběr Euclidu dokáže zaznamenat data z části oblohy stokrát větší než Webbův teleskop.

Foto: Evropská vesmírná agentura (ESA)

Během pouhých dvou týdnů Euclid pokryl 132 čtverečních stupňů jižní oblohy, což je více než 500krát větší plocha, než jakou má Měsíc v úplňku při pohledu ze Země. Úplná mozaika má 208 gigapixelů.

Euclid je schopen zachytit detaily, jako jsou jemné struktury spirálních galaxií a galaktické cirrusové mraky plynu a prachu. Teleskop získá podrobná data o 1,5 miliardy galaxií, včetně jejich hmoty a počtu hvězd vznikajících každý rok.

Související témata:
Teleskop Euclid
Temná hmota

Doporučované