Hlavní obsah

SpaceX je na vrcholu. Vypouští stejně raket jako Čína nebo kdysi Sověti

Do kosmu loni startoval rekordní počet raket od SpaceX. Dohání i mocnosti.Video: Jan Marek

 

Reklama

Rok 2022 byl pro miliardáře Elona Muska jako na houpačce. Zvlášť ve spojitosti s koupí Twitteru nebo jeho návrhy řešení války na Ukrajině. Zato jeho vesmírné firmě se daří. Raketové motory žhnou a peníze přitékají.

Článek

Záběry si můžete prohlédnout v úvodní videoreportáži, která shrnuje celý tento článek a ukazuje tak nejen rakety SpaceX, ale i dalších vesmírných firem či úřadů Ruska a Číny.

Takto odstartovala do kosmu poslední raketa soukromé americké firmy SpaceX roku 2022: Falcon 9 zažehl motory 30. prosince krátce po půl deváté ráno našeho času a z kosmodromu Vandenberg v Kalifornii vynesl na oběžnou dráhu snímkovací družici EROS-C3 pro izraelský státní podnik Israel Aerospace Industries.

Elektrooptický satelit o váze asi 400 kilogramů dokáže z orbity pořídit záběry o šířce 11,5 kilometru, a to při rozlišení až na 30 centimetrů. Pro pozorování je tak jedním z nejpokročilejších na světě. Přitom jde už o třetí izraelskou družici tohoto druhu.

SpaceX pokořila Sověty

Větší pozornost ale upoutal znovupoužitelný první stupeň Falconu 9 a SpaceX. Ta s jeho návratem totiž měla v roce 2022 stoprocentní úspěšnost přistání. A navíc to loni byla už 61. raketa, kterou tato americká firma na orbitu poslala. Čímž pokořila vlastní rekord a skoro i světové vesmírné mocnosti.

Soukromý podnik miliardáře Elona Muska totiž do kosmu poslal hned o 30 raket víc než v roce 2021, čili téměř jednou tolik, přičemž oproti dřívějším rokům už skutečně jde o násobky. Cíl stanovený jeho šéfem v březnu byl 60 raket.

Takové množství za jediný rok se jednomu státu, resp. subjektu, podařilo na orbitu Země v historii dostat pouze jednou, a to Sovětskému svazu v roce 1980. Jeho R-7 úspěšně zvládla 61 ze svých 64 startů. Loni ruská kosmická agentura Roskosmos nicméně dokázala na oběžnou dráhu vynést pouze 22 raket, z toho 19 Sojuzů.

Prim ve startech raket na subjekt drží Čína

Kdo se ale v roce 2022 opravdu činil a stanovil nový celkový rekord, byla Čína. Její vesmírný úřad se rovněž pokusil o 64 startů a 62 raket svůj účel i splnilo, z toho 53 nosičů typu Dlouhý pochod, které se podílely na stavbě nové, loni dokončené čínské vesmírné stanice Nebeský palác.

Na celé Spojené státy vyšlo 84 odstartovaných raket. To ale včetně těch od SpaceX a dalších soukromých firem, které si pronajímá nejen americká kosmická agentura NASA, ale i různé další státní a zahraniční úřady nebo instituce a společnosti.

Nejúspěšnější vesmírné firmy

Na poli soukromých firem je firma Elona Muska ovšem na úplné špičce. Druhou za ní v sektoru orbitálních startů je další americká společnost - United Launch Alliance. Společný podnik zbrojovky Lockheed Martin a letadlového výrobce Boeing dostal na oběžnou dráhu ale „jen“ sedm raket Atlas V a jeden větší nosič Delta IV Heavy, které rovněž vynáší družice a sondy, a to i pro armádu.

A třetí je startup Rocket Lab, také ze Spojených států, který provozuje teprve druhou znovupoužitelnou raketu na světě. První stupeň jeho Electronu pro menší družice chytá při návratu na padáku vrtulník. Firma loni uskutečnila devět startů - při jednom vynesla i sondu NASA směrem k oběžné dráze Měsíce k otestování efektivních tras pro další mise včetně těch s lidmi.

A po dvou startech si loni naúčtovala i další americká zbrojovka Northrop Grumman a kosmická firma Virgin Orbit.

Kolik si Musk účtuje za start a pro koho rakety létají

Co se pak týče skutečného účtování, cena za start nosiče Falcon 9 se odhaduje na 67 milionů dolarů, tedy asi 1,5 miliardy korun. Právě ten odlétal ze 61 misí SpaceX v roce 2022 drtivou většinu. Pouhý jediný let připadl na raketu Falcon Heavy, která v listopadu vynesla na oběžnou dráhu utajované satelity pro vesmírné síly americké armády Space Force.

Úplná cena jednotlivých letů raket Elona Muska je ale neveřejná. Navíc 34 misí sloužilo výhradně k vynesení jeho vlastních satelitů pro internetovou síť Starlink. V příštím roce prý kontroverzní miliardář a šéf podniku každopádně cílí na 100 startů. Mezi jeho zákazníky se kromě NASA a jiných agentur řadí i britská telekomunikační společnost OneWeb, která si americkou firmu vybrala místo Roskosmosu kvůli válce na Ukrajině. Její satelity a nová síť mají umožnit přístup k internetu kdekoli na Zemi.

V pondělí oznámila SpaceX další uzavřené kolo investic, v němž vybrala 750 milionů dolarů, a současnou hodnotu firmy ve výši 137 miliard dolarů. K jejím investorům se řadí třeba mateřská společnost Alphabet internetového vyhledávače Google či také nadnárodní finanční skupina Fidelity Investments. Výrazným přínosem k financování podniku jsou však také právě kontrakty a zakázky pro americký kosmický úřad.

Reklama

Doporučované