Hlavní obsah

První Jobsův počítač může být to nejdražší, co Apple kdy prodal

První Jobsův počítač může být nejdražším produktem v historii Applu.Video: Jan Marek

Nezahráli byste si na něm, ani byste nenapsali pár řádek v textovém editoru. Zkrátka byste jej nerozběhli. Přesto je cenný. Pracovali na něm Jobs a Wozniak a teď míří do aukce.

Článek

V úvodní videoreportáži tohoto článku se můžete podívat na první generaci počítače Apple-1, který by se nově mohl stát nejdražším produktem v historii firmy. Už 23. srpna se začne dražit online. A newyorská aukční síň Christie's odhaduje jeho cenu na 500 až 800 tisíc dolarů, tedy v přepočtu až na 18,7 milionu korun.

Informace a záběry si můžete poslechnout i prohlédnout v úvodní videoreportáži.

Rekord zatím drží Apple Computer 1, jak správně zní jeho plné označení, který se už v roce 2014 prodal v aukci Bonhams za 905 tisíc dolarů. Byl to přímo jeden z prvních 50 modelů, které Steve Wozniak ručně sestrojil v garáži Steva Jobse roku 1976. Do prodeje šly ten samý rok za 500 dolarů.

„Apple-1 je první Apple, který si Steve Wozniak doopravdy vysnil a spájel dohromady. Apple-1 byl vlastně jen základní deska. Nebylo nic dalšího, s čím by se dodával. Vše další periferní zařízení, ať už to byl monitor, klávesnice, všechno to byly skladové díly, které montoval Apple, ale ten počítač byl jen základní deska,“ říká v reportáži v úvodu tohoto článku Devang Thakkar, bývalý počítačový vědec z Microsoftu a dražebník z Christie's.

Proč by se rekord mohlo podařit zlomit?

Model Apple Computer 1, který se draží letos, může rekordmana z roku 2014 překonat rovnou ze tří důvodů. Cena realizovaná před 10 lety není o tolik vyšší než jeho odhad, jiné vydražené modely svůj cenový odhad pak většinou překonaly a tento má rovněž velice unikátní původ. Vzali jej ze stolu od samotného Jobse potom, co v roce 1985 u firmy skončil, načež jej do sbírky získal Paul Allen, spoluzakladatel konkurenčního Microsoftu.

„Pro mě jako počítačového vědce je to DaVinci mojí éry. DaVinci měl jenom limitované množství maleb, ale tento kousek je pouze jeden. Není žádný další, který by se mu rovnal. Tečka,“ dodává Thakkar.

Um a trpělivost

Co se týče výkonu, první generace počítače Apple-1 dokázala zobrazovat 40 na 24 bodů a jeho operační paměť v základní verzi byla pouhé čtyři kilobajty (4 kb).

„Bylo to frustrující. Trvalo deset minut, než naběhl operační systém. To si představte dnes, když zapínáte počítač. Proběhne to okamžitě, někdy to je až do pár sekund. Bylo to hodně činností, co se muselo odehrát, než se celý načetl. Museli jste i zvlášť rozběhnout monitor a klávesnici, až teprve pak všechno běželo dohromady a byl to skutečně pomalý a sériový proces,“ říká Thakkar, který rovněž v minulosti pracoval u Microsoftu.

„A zvládl provést opravdové základy. Dokázal rozběhnout program. Dokázali jste na něm dělat základní programování. Když jste k tomu připojili extra RAM paměť navíc, tak jste mohli rozběhnout i pár zajímavých příkazů na hraní. Nemůžete na tom rozběhnout dnešní hry, dokonce ani Word nebo Excel. Je to velice, velice základní počítač. Ale bylo to poprvé, co byl počítač osobní, ne o velikosti místnosti, ale něco, co jste si mohli dát na stůl,“ doplňuje Devang Thakkar.

Doporučované