Hlavní obsah

Peking ukázal uhrančivé humanoidy

Čína předvádí uhrančivé humanoidy na Světové robotické konferenci v Pekingu.Video: Jan Marek

Poslední novinky na poli robotů odhalily USA a Německo, kde se angažují i OpenAI a Nvidia, o slovo se však hlásí i čínské firmy. Desítky jich teď ukazují to nejlepší na výstavě v Pekingu.

Článek

Robotů a firem, které je vyvíjejí, neustále přibývá. Důkazem je i Světová robotická konference v Pekingu, která letos přilákala více podniků než loni a díky tomu odhalí i více novinek.

Informace a záběry si můžete poslechnout i prohlédnout v úvodní videoreportáži.

Pětidenní výstava startovala 21. srpna a dorazilo na ni 169 společností – meziročně o pětinu víc. V srdci Číny ukazují více než 600 inovativních produktů, více než 60 robotů se tu ukáže vůbec poprvé – to je o pětinu víc než na loňském ročníku.

Největší pozornost znovu budili humanoidi, kteří jsou rok od roku čím dál podobnější lidem a za svůj pokrok samozřejmě vděčí i vývoji umělé inteligence (AI). Takových modelů je na konferenci k vidění přes 20. Některé působí spíše pouze jako naprogramované mechanické loutky, které se používají v zábavních parcích. Převážně čínské firmy však tvrdí, že tyto exempláře už budou sloužit v domácnostech.

„Uvnitř rodiny jsou výměna emocí a emocionální podpora velice důležité. Do svých životů potřebujeme živoucího robota. Může nám přitom nabízet službu jako vrchní sluha v naší rodině. A nezáleží, jestli tu budou starší lidé žijící o samotě, či nějaké mladé lidi nebo děti, všichni touží po společnosti takového robota,“ tvrdí v reportáži v úvodu tohoto článku Li Po-jang, zakladatel a šéf čínské firmy EX Robot.

Robožena v domácnosti

Firma EX Robot je pro své humanoidy v Číně známá a na konferenci v Pekingu tak vystavuje už pár nových modelů včetně robotické služky na kolečkách pro rodiny. Ta vypadá jako mladá žena a dokáže ovládat všechny chytré prvky v domácnosti stejně jako dělat společnost všem jejím členům. Inženýři vylepšili jak její výrazy a pohyby, tak i hardware. Dali jí umělou inteligenci, aby dokázala reagovat na různé okolnosti v reálném čase.

„V minulosti se mnoho úkonů našich robotů řídilo automatickými odpověďmi, které byly nastavené podle odlišných scénářů. Letos už s použitím většího modelu ale tento typ odpovědí není programově nastavený, je generativní. Nesejde na tom, jestli to jsou robotovy verbální odezvy, nebo úkony v reakci na prostředí, nebo to, co vidí nebo cítí, všechno je to vygenerované,“ doplňuje Li.

„Lépe to pasuje na komplexní scénáře budoucích aplikací jako třeba služba v rodině. Scénáře doma se pořád mění, což je zřejmě jiné než u průmyslových strojů,“ dodává šéf EX Robot.

Vývoj rychle dohánějí i startupy

Několik stovek humanoidů od EX Robot se podle společnosti už zkušebně využívá a dalších 500 jich vyrobí a pošle do služby letos. Ne každý v Číně je tak daleko.

Firma Astribot, která na výstavě představila svého robota Astribot S1, vznikla v prosinci 2022, a je tak spíše startup. Její model už však ukázal, jak hraje na hudební nástroj, píše čínskou kaligrafií anebo předvádí bojová umění. Sice vypadá mnohem víc jako robot, v promo videích společnosti už však také ukazuje, že dokáže vykonávat domácí práce jako přípravu jídla. I v jeho vývoji sehrála klíčovou úlohu AI.

„Dříve mohli lidé vyřešit problémy s pohyby robotů jen programováním. My namísto toho nasbírali lidská data a používáme metodu učení. V tomto ohledu to má několik výhod. Zaprvé, ta nasbíraná data pocházejí od lidí, takže pohyby jsou velice podobné těm lidským. Zadruhé, robot je zároveň schopný naučit se organizovaným a logickým pochodům, které jsou podobné těm lidským. A to zároveň dělá pro robota snažším integrovat velký model a analyzovat úkoly,“ vysvětluje zakladatel a šéf další čínské firmy Astribot Laj Ťie.

Krůček po krůčku

Startup chce svůj model S1 komercionalizovat ještě letos. A přestože se bude učit od firmy k firmě a podle jejich potřeb, nakonec toho podle něj zvládne obsáhnout mnoho pro každodenní využití.

„Zaprvé se dostáváme z laboratoře ke specifickým scénářům, kde začínají být úkoly a úkony už docela limitované. A to je to, jak budou roboti získávat první komerční hodnotu. Poté, co získají nějakou komerční hodnotu, budou se dostávat k dalším a dalším komerčním scénářům a spíše už se budou více potkávat s tím, co od nich budou očekávat rodiny,“ popisuje dál Laj.

„Myslím, že ta rychlost bude opravdu vysoká, když zvážíme současný technologický rozvoj v robotice a umělé inteligenci. Myslím, že do tří let budou už roboti mít aspoň tu kapacitu na to, aby uspokojili ty požadavky. A když se budeme bavit o ceně, tak si myslím, že přechod Číny ke strojírenskému sektoru to hodně popožene. Podle mě si to v tomto případě bude hodně lidí moci za tři roky dovolit,“ doplňuje šéf podniku Astribot.

O začlenění robotů do jejich životů a koexistenční harmonii jako v některých sci-fi filmech sní i návštěvníci výstavy v Pekingu, nebo aspoň ti, kteří v oboru pracují.

„V denní komunikaci a scénářích je nedostatek kontaktu a přímé ohleduplnosti mezi lidmi. Roboti toto prázdné místo zaplní velmi dobře,“ dodává svůj názor na měnící se trendy ve společnosti a pracovním životě jeden z návštěvníků Kuo Pcheng, který sám pracuje v robotickém sektoru.

Redakce SZ Tech nedávno informovala o pokrocích ve vývoji humanoidů i v USA a Evropě. Americký startup Figure AI s podporou a softwarem na míru od společnosti OpenAI představil nový a pokročilejší model svého robota 02, a do závodu o vlastní místo na rostoucím trhu vstoupila třeba i mladá firma Neura Robotics z Německa.

Známé jsou také stroje Optimus od Tesly, CyberOne od Xiaomi, Digit od Agility Robotics nebo Atlas od Boston Dynamics, které už všechny navázaly průmyslové spolupráce s firmami jako DHL, Amazon, Hyundai a další.

Doporučované