Hlavní obsah

Opravdový asistent a falešné skupinovky. Google ukázal, k čemu je AI v kapse

Foto: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Novou generaci telefonů a dalších mobilních zařízení ukázal Google na prezentaci v kalifornském Mountain View.

Je umělá inteligence vůbec k něčemu? Google strávil rok hledáním nových funkcí, které by lidem ukázaly, proč si koupit jejich Pixel telefon. Některé jsou legrační, ale jiné vypadají opravdu užitečně.

Článek

„Jsme posedlí myšlenkou, že umělá inteligence může být užitečná všem,“ začal představení nových produktů Rick Osterloh, viceprezident Google pro mobilní zařízení. A klíčem k této užitečnosti jsou podle něj právě mobilní zařízení, která nosíme s sebou.

„Zodpovíme tu dnes nejdůležitější otázku, kterou si ohledně AI každý pokládá,“ pokračuje Osterloh. „K čemu mi může umělá inteligence být? Rozumím tomu skepticismu.“ Dosud podle něj lidé bohužel viděli hlavně hodně příkladů, které jsou jim v podstatě k ničemu. „Je čas podívat se na realitu. Dnes budeme ukazovat reálné, užitečné ukázky.“

Gemini do každé kapsy

Samer Samat, produktový šéf operačního systému Android, hrdě zdůraznil, že asistent Gemini je dostupný na miliardách telefonů s Androidem. Včetně starších telefonů, nikoli jen pro nová zařízení. „Gemini může pracovat s vašimi daty, která už má v Google Cloudu. Takže nemusíte nic posílat třetím stranám.“ Zřejmě tím naráží na nabídku konkrenčního výrobce Apple, který spolupracuje s ChatGPT od OpenAI. Myšlenka je jednoduchá: pokud už máte svá data na Google Drive, maily v Gmailu a poznámky v Google Keep, tak s tím vším bude moci váš Gemini asistent hned spolupracovat, pokud mu to dovolíte. A své výstupy tam také rovnou můžete exportovat.

„A pro ty případy, kdy vám na soukromí obzvláště záleží, můžete využít Gemini Nano,“ dodává Samat. Jde o zmenšenou verzi velkého jazykového modelu Gemini, optimalizovanou pro malé telefony. „Takže data nikdy neopustí vaše zařízení.“

Prezentace byla plná praktických ukázek. „Podívej se na tento plakát, porovnej to s mým kalendářem, a zjisti, jestli mám volno, když budu v San Franciscu,“ nadiktoval předvádějící a vyfotil plakát.

Foto: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Živá ukázka asistenta Gemini.

První dva pokusy se nepovedly, asi chyba spojení, ale publikum bylo trpělivé. Po výměně telefonu už vše fungovalo a Gemini našel volný termín. Pak uměl rovnou vložit upozornění i do kalendáře a přidat úkol do poznámek.

Foto: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Asistent Gemini běží na spodní polovině obrazovky a aktivovat jej můžete dlouhým podržením tlačítka pro zapnutí.

Asistent by s vámi ale měl být schopen konverzovat. Tím se dostáváme ke zlatému hřebu prezentace, živé předváděčce Gemini Live. Pokud si pamatujete předváděčku rozhovoru s asistentem OpenAI, toto bylo velmi podobné. Včetně požadavku „pomoz mi uklidnit se během živé prezentace,“ je vidět, že přednášející mají podobné nápady.

Foto: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Živá ukázka Gemini Live.

Gemini Live nemění hlas tolik, jako konkurence od OpenAI. Ale konverzace probíhala velmi přirozeně a plynule. Oproti klasickému zážitku se současnými mobilními asistenty, Google Assistant nebo Siri, je to opravdu velký skok dopředu.

Gemini Live bude k dispozici napřed anglicky pro předplatitele, na zařízeních Pixel, Samsung a některých dalších. A jak Osterloh slíbil, časem by měl Gemini Live obsahovat i to, co zatím zkoušejí vybraní testeři: projekt Google Astra, který asistentovi umožní zpřístupnit kameru, a vy se pak budete bavit s digitálním asistentem.

Telefony Pixel 9

„Tohle je největší aktualizace našich telefonů v historii,“ domnívá se Brian Rakowski. „Je to první telefon, který je navržen pro éru Gemini. Některé funkce založené na AI jsou navržené přímo pro telefony Pixel.“

„Naši uživatelé si stěžovali, že jen proto, že chtějí lepší telefon, tak to neznamená, že chtějí větší telefon,“ vysvětlil Rakowski časté dilema. To ale s devátou řadou končí. „Poprvé si můžete u pokročilé verze Pixel Pro vybrat, zda chcete větší nebo standardní velikost.“

Pro éru umělé inteligence je klíčová aktualizace vlastního čipu Tensor G4, který je při generování více než třikrát rychlejší než předchozí verze. Došlo také k navýšení operační paměti. Základní verze Pixel 9 má 12 gigabajtů a verze Pro dokonce 16 gigabajtů RAM.

Velkou (doslova) novinkou je pak Pixel 9 Pro Fold, který kombinuje do jednoho zařízení telefon a tablet. Jde v současnosti o největší displej v telefonu na trhu.

Umělá inteligence do kapsy

Je vidět, že v Googlu se opravdu zamysleli nad tím, jak ukázat praktická využití umělé inteligence, která je pro většinu uživatelů stále celkem neuchopitelná.

Funkce, která mne nejvíce zaujala, je Call Notes (poznámky během hovoru). Přímo ve vašem zařízení telefon pořídí poznámky ohledně vaší telefonní konverzace. Zapíše tak třeba telefonní čísla nebo jména.

Další užitečná funkce se týká screenshotů. Tedy snímků obrazovky, kterých si možná také ukládáte desítky nebo stovky ročně. Jenže kdo se pak má v těch všech screenshotech vyznat? Telefon Pixel Gemini Nano vám s tím pomůže, protože snímky obrazovky umí prohledat. Bere prý v úvahu text i obrázky, protože Gemini Nano je model multimodální.

Foto: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Telefonní hovory budete mít opatřené poznámkami ohledně toho, co v nich zaznělo.

Telefon si navíc zapamatuje, kde jste screenshot pořídili. Takže pokud jste si třeba udělali screenshot nějaké webové stránky, nejenže jej najdete i po pár měsících, ale navíc se jedním klikem vrátíte na daný web, kde jste jej pořídili.

Fotky lepší než realita

Ačkoli mobilům stále říkáme „telefony“, pro většinu lidí plní zařízení mnohem více rolí. A jednou z nejdůležitějších se stala role fotoaparátu. Díky mobilům můžeme kdykoli začít fotit a natáčet. Postupně se mobily pro většinu lidí staly hlavním, nebo dokonce jediným používaným fotoaparátem.

Google už od samého začátku klade u svých telefonů Pixel důraz právě na fotoaparát. Od začátku přitom spoléhal nejen na senzor (ten má stejný jako konkurence), ale hlavně na počítačové zpracování těchto snímků. Díky tomu dokázaly Pixely třeba fotit fotky skoro bez světla v režimu NightSight. Telefon spojí desítky snímků do jedné fotky, a výsledek je podobný realitě.

Foto: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Noční snímky nyní poprvé fungují i v režimu panoramatu. Vlevo snímek z Pixelu, vpravo konkurenční panorama.

Nová funkce „Přidej mne do skupinové fotky“ umožní vyřešit obvyklý problém. Chcete udělat společnou fotku, ale kdo tu fotku vyfotí? „Tak se tam dofotošopuješ!“ volají občas se smíchem lidé. Telefony Pixel to nyní skutečně zvládnou.

Foto: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Napřed pořídí skupinovou fotku jeden člověk, ostatní mu „drží místo“. Pak se s někým vystřídá a telefon ukáže v reálném čase náhled, aby bylo jasné, kam si stoupnout.

Další nové funkce ještě více stírají hranici mezi reálnou fotkou a montáží. Začnete sice se skutečnou fotografií, ale pak do snímku můžete doplnit skoro cokoli, co vás napadne.

Zatímco dříve jste takto mohli jen odstraňovat nebo přesouvat objekty, nyní můžete objekty i přidávat. Ukázky jsou to působivé, ale zároveň už opravdu nejde o fotky, ale spíše o koláže fotkami inspirované. Fotomontáže se zkrátka otevírají všem, nejen těm, kteří umí se specializovanými programy.

Foto: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Původní je pouze fotka chlapce, a to ještě ne celá. Zbytek si domyslela umělá inteligence.

Fanoušky videa potěší nová funkce Video Dual Capture. Telefon během natáčení umí pořídit dvě videa zároveň, jedno normálně exponované a jedno tmavé. Jejich spojením vznikne něco, co byste obyčejnou dodatečnou editací získat nemohli. Zní to dobře, bude zajímavé vyzkoušet to v praxi, jak vypadá výsledek. Pomocí funkce Video Boost umí Pixel vytvořit 8K videoklip, ačkoli původní rozlišení bylo „jen“ 4K.

Další zařízení

Kromě nových telefonů Google ukázal i již klasické dodatečné společníky řady Pixel: hodinky a sluchátka. Hodinky slibují lepší, inteligentější rady při cvičení nebo běhání. Bezdrátová sluchátka pak mají zajistit ještě lepší potlačení okolního hluku.

Pozornost si okamžitě získala nová funkce „Detekce chybějícího srdečního tepu“. Tato funkce je zatím dostupná pouze v USA a ve Velké Británii, a na základě schválení příslušnými úřady se snad postupně dostane i do dalších zemí.

Přehled představených telefonů, hodinek a sluchátek Google:

+7

Produkty firma představila novinářům z celého světa na akci Made by Google, která se koná na kampusu Google v kalifornském Mountain View. (Poznámka: Náklady na cestu redaktora hradila firma Google.)

Některé funkce – třeba AI analýza screenshotů nebo detekce chybějícího srdečního tepu – nebudou zatím dostupné pro české uživatele. Jinak jde ale o první telefony Pixel, které jsou v Česku dostupné již od začátku. Prodej začíná 21. srpna, některé verze budou k dispozici až od září.

Doporučované