Hlavní obsah

Nová tlačítka pro všechny iPhony usnadní focení. Chytrá Siri do EU nesmí

Foto: Apple

Nové tlačítko bude u všech verzí iPhonů 16.

Šestnáctá generace iPhonů se točí kolem umělé inteligence, zdraví a práce s obrazem. Apple chce, aby nové funkce nebyly jen abstraktní a zdůrazňuje péči o zdraví. Pro evropské uživatele bude velká část AI novinek nedostupná.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Dnes vám představíme první iPhony, které byly od základu navržené kolem umělé inteligence Apple Intelligence,“ začal letošní prezentaci Tim Cook, šéf firmy Apple. Bylo jasné, že jde o pokus dát zkratce AI nový význam. „Je to začátek nové a vzrušující éry.“

„Telefon iPhone 16 poprvé představuje vlastní tlačítko přímo pro spuštění fotoaparátu,“ vysvětlila viceprezidentka Applu Kaiann Dranceová. „A u nového telefonu je fotoaparát ještě důležitější, protože je to vstupenka do analýzy obrazu pomocí umělé inteligence,“ podotkla.

Jádrem nového telefonu iPhone 16 je již tradičně nový vlastní procesor (system on chip, SoC), tentokrát nazvaný A18. Je o 30 % až 40 % rychlejší než loňská varianta A17.

Nově má také iPhone 16 akční tlačítko, které si může uživatel vyhradit coby klávesovou zkratku pro svou vlastní akci. Lze také nastavit akce podmíněné, takže tlačítkem třeba přes den spustíte přehrávání hudby, zatímco v noci jím snadno zapnete baterku.

Foto: Apple

Nabídka barev Apple iPhone 16.

Letos je iPhone 16 dostupný ve čtyřech variantách:

  • základní iPhone 16 s 6.1" displejem
  • základní iPhone 16 Plus s 6.7" displejem
  • výkonnější iPhone 16 Pro s 6.3" displejem
  • výkonnější iPhone 16 Pro Max se zatím největším, 6.9" displejem

Umělá inteligence přímo v telefonu

Díky silnějšímu čipu může Apple iPhone (podobně, jako konkurenční Google Pixel 9) provozovat některé menší modely generativní umělé inteligence přímo v telefonu.

Kromě toho nabízí i variantu s „privátním cloudem“, kdy Apple vyplní váš požadavek na svých serverech a zaručuje, že žádná data nejsou nikde ukládána, což údajně půjde i „verifikovat nezávislým expertním auditem“.

A k čemu budou uživatelé tyto generativní modely využívat? Některé ukázky jsou spíše legrační. Budete moci generovat vlastní emotikony na základě vaší konkrétní situace.

Foto: Apple

Emotikony na míru díky AI.

Jiné ukázky jsou výrazně praktičtější. Třeba automaticky generované souhrny e-mailů a notifikací.

Foto: Apple

Notifikace budou seřazené podle důležitosti na základě vašich zkušeností.

Největší změny se ale dočká asistent Siri, který by nyní konečně mohl dostát svému původnímu slibu: osobní asistent, který rozumí tomu, co po něm chcete. Budete moci říci „Pošli naši společnou fotku ze sobotního výletu Erice na mail“ a Siri ji sama vybere.

Tyto funkce zatím budou k dispozici pouze v angličtině. Nestačí ale zřejmě nastavit si jazyk na angličtinu. V některých regionech – například v Evropské unii – zřejmě většina AI funkcí zatím nebude dostupných.

Foťák vždy po ruce

Zatímco telefony s Androidem mají univerzální zkratku na spuštění fotoaparátu už dlouho, pro iPhone je nové tlačítko přímo pro focení novinkou. Tlačítko ale skrývá několik dalších funkcí, jelikož rozliší mezi lehkým a silným dotekem a rozpozná základní gesta. Bude zajímavé vyzkoušet, jak to bude v praxi použitelné.

Podobné pokusy už tu v minulosti byly, ale neujaly se. Když ale něco dělá Apple, mívá to obvykle vyladěné tak, aby se to mohlo masově ujmout.

Základní verze iPhone 16 má dva fotoaparáty. Hlavní čočka má 48 megapixelů (ale umí dělat i 12megapixelové fotky), druhá je ultraširoká s pouhými 12 megapixely. Tento objektiv umí také zaostřit na krátké vzdálenosti a hodí se tak na makrosnímky.

+3

Společně umí objektivy pořídit stereoskopické prostorové snímky, které si pak můžete prohlédnout, pokud doma náhodou máte drahé brýle Apple Vision Pro.

Přestože jsou objektivy dva, Apple mluví o „ekvivalentu tří objektivů“, protože 48megapixelová kamera může ořezem nabídnout „optický dvojnásobný zoom“. Je to slovíčkaření, ale běžnému uživateli to zřejmě vadit nebude.

Pokročilé modely s velkým výkonem

Fanoušci jablečného vesmíru, kterým nestačí základní model iPhonu, si připlatí za verzi Pro. Letos dostanou největší displej v historii (až 6,9 palců ve variantě Pro Max). Telefony opět mají titanové šasi. Nová barva, které budou zřejmě lidé přezdívat „zlatá“, se oficiálně jmenuje „pouštní titanová“.

Foto: Apple

Apple iPhone 16 Pro.

Větší telefon umožňuje i větší baterii, a Apple slibuje, že letošní model dosáhl na rekordní výdrž. Je to i díky novému procesoru A18 Pro.

Foto: Apple

Neurální jednotky procesoru A18 Pro zvládnou 35 bilionů operací za sekundu.

Což se bude hodit, protože přímo na zařízení poběží lokální model, který bude umět třeba přímo na zařízení přepsat poznámky (to konkurenční Google Pixel umí už dlouho) nebo přímo na zařízení vytvořit souhrn poznámek.

Foto: Apple

Přepis a generovaný souhrn poznámek.

Procesor A18 Pro nabízí i nové funkce pro vizuální tvůrce. iPhone 16 Pro má i letos na zadní straně tři fotoaparáty –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ dvě 48megapixelové čočky a jednu 12megapixelovou s pětinásobným zoomem –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ a slibuje „dosud nevídané funkce“.

.

Apple ukázal několik maličkostí, které se mohou uživatelům osvědčit. Pěkně vypadá možnost změnit styl fotografií rychlým přetažením.

Amatérští (a vlastně už dávno i profesionální) kameramani určitě uvítají možnost natáčet video ve 120 snímcích za sekundu ve 4K rozlišení. Dodatečně pak můžete rychlost upravit přímo v telefonu.

Foto: Apple

Úprava snímkové frekvence dodatečně, přímo v telefonu.

Vylepšení se prý dočkaly i mikrofony, Apple avizuje „studiovou kvalitu“, která kombinuje nové mikrofony se zapojením strojového učení. Můžete si vybrat, jakým způsobem bude telefon nahraný zvuk interpretovat.

Můžete potlačit zvuk pozadí, nebo naopak pozadí zvýraznit spolu s lidskými hlasy v popředí.

Foto: Apple

Tři režimy nahrávání zvuku k videu.

Hodinky s větším a lepším displejem

„Apple Watch jsou nepostradatelným pomocníkem, a čitelný displej je klíčový k tomu, aby byly použitelné,“ prohlásil šéf operací Apple Jeff Williams. Proto je nový displej desáté série asi o třetinu větší oproti šestce.

Foto: Apple

Porovnání Apple Watch desáté generace se šestou generací.

Kromě velikosti by měl být nový displej také výrazně jasnější, rozdíl by měl být patrný především při pohledu ze strany, což je u hodinek důležitější než třeba u displeje telefonu. Zatímco na telefon málokdy koukáte ze strany, u hodinek je to celkem běžné. Nově navíc displej bude umět zobrazovat aktuální informace i v úsporném režimu, což potěší fanoušky sekundové ručičky.

Upgradu se dočkalo i nabíjení. Za půl hodiny se baterie dostane na 80 %, což je podstatné zejména proto, že výdrž zůstala – jako u předchozích generací – na přibližně jednom dni. Některé konkurenční hodinky zvládnou i výrazně vyšší výdrž, ale samozřejmě nenabízejí stejné funkce jako Apple Watch, které jsou ve své vlastní kategorii – plnohodnotné partnerské zařízení k iPhonu – pro skutečné fanoušky Apple prakticky nenahraditelné.

I do hodinek se dostala umělá inteligence, ať už jde o pomoc s překlady přímo na zápěstí nebo různé funkce týkající se upozornění ohledně prostředí nebo srdečního rytmu.

Foto: Apple

Sledování spánku na Apple Watch.

Letošní novinkou je sledování spánkové apnoe, poruchy, která je podle Applu až u 80 % lidí, kteří jí trpí, nediagnostikovaná. Klinickou studií ověřené měření může uživatele upozornit na možnou spánkovou apnoe.

Foto: Apple

Detekce spánkové apnoe by měla být dostupná ve více než 150 zemích, včetně Evropy.

Hodinky Apple Watch Series 10 začínají na klasických 399 dolarech a budou dostupné od 20. září. Nové (černé) varianty se dočkaly i prémiové Apple Watch Ultra 2, kterou Apple ukázal před rokem. A samozřejmě dostane i všechny novinky nového operačního systému.

Sluchátka AirPods

Applu se v roce 2016 povedlo masově prosadit bezdrátová sluchátka AirPods. Letos představil jejich čtvrtou řadu. Slibuje ještě lepší „přítulnost“ díky pečlivému skenování tisíců různých uší. Na první pohled ale rozdíl nejspíš nepoznáte.

Foto: Apple

Nová sluchátka AirPod čtvrté generace.

Až uvidíte lidi s těmito sluchátky, jak zuřivě kývají nebo vrtí hlavou, zkouší právě nová gesta pro přijetí a odmítnutí hovoru. Nově mají i základní sluchátka variantu s redukcí hluku (asi o čtvrtinu dražší, ale stále levnější než AirPods Pro).

Foto: Apple

Nové funkce ve čtvrté generaci AirPods.

Sluchátka by navíc měla reagovat nejen na vaše prostředí, ale i na aktuální konverzaci. Pokud se tedy s někým dáte do řeči, sluchátka sama stáhnou hlasitost přehrávané hudby. Až dopovídáte, hlasitost se vrátí na původní hladinu.

Sluchátka AirPods Pro pak dostávají do vínku nové funkce, které Apple dává do souvislosti se zdravotními statistikami. Cílem je prevence, povědomí a pomoc ohledně sluchu. AirPods Pro by například měly ochránit váš sluch tím, že budou pasivně i aktivně tlumit okolní zvuky v hlučném prostředí.

Pomocí AirPods Pro si budou uživatelé také moci otestovat svůj sluch. Opět jde údajně o data verifikovaná pomocí klinických studií. Test probíhá přímo na zařízení, výsledek ale můžete ukázat svému doktorovi.

Foto: Apple

Testování sluchu na iPhone pomocí AirPods Pro 2.

Sluchátka mají také funkci zesilování hlasu, což může pro některé uživatele suplovat naslouchátka.

Foto: Apple

Funkce naslouchadla bude k dispozici ve více než sto zemích v následujících týdnech pomocí budoucí aktualizace software.

Je zřejmé, že Apple chce nadále upevňovat svou pozici v domácnostech, které zvolily „jablečnou cestu“. Pokročilé funkce totiž fungují tím lépe, čím více zařízení od Applu máte. A pokud budou lidé vnímat třeba sluchátka nebo hodinky nikoli jako příslušenství k telefonu, ale jako „nástroj pro zdraví“, stává se z nich nepostradatelná součást dne. S daty bezpečně na telefonu, který si tak v jejich očích vyslouží své místo ve středu Apple vesmíru.

Doporučované