Hlavní obsah

Němci vyvíjejí humanoidního robota. Ukázali ho ve videu

Humanoidního robota vyvíjí i firma z Německa. Pokrok ukázala v novém videu.Video: Neura Robotics

Do rozjetého vlaku s humanoidy naskočila další firma –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ tentokrát od sousedů. Německý startup ukázal svůj vyvíjený stroj na prvních záběrech.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

I s nástupem umělé inteligence (AI) se objevuje stále více firem a startupů, které se pokouší o vývoj nových humanoidních robotů, kteří by s patřičným algoritmem anebo strojovým učením ve své výbavě mohli doplnit či nahradit pracovníky ve skladištích, továrnách, a dokonce pomáhat i v domácnostech.

Redakce SZ Tech o favoritech tohoto fenoménu postupně informuje, a tak už psala třeba o CyberOne od Xiaomi, Optimovi od Tesly nebo v poslední řadě o 01 od Figure AI, startupu, který má kromě LG, Samsungu, Intelu, Nvidie nebo Microsoftu podporu i od průkopnické OpenAI, která podniku a jeho stroji slíbila vyvinout i vlastní software.

A samozřejmě jsou tu další podniky, které už mají v průmyslu uzavřená partnerství s firmami jako Amazon či DHL a své humanoidy už vyvíjejí a testují déle. Řeč je o Agility RoboticsBoston Dynamics.

Evropská konkurence pro USA i Asii

Všechny tyto společnosti a jejich roboti pochází převážně ze Spojených států a Číny. Trend se nicméně šíří také Evropou a konečně je to viditelné –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ kde jinde než v Německu.

Tamní startup Neura Robotics minulý týden sdílel video, na kterém jeho prototyp 4NE-1 zvládá řadu aktivit od přesouvání krabic po žehlení. Ve zrychlených záběrech také chodí po místnostech, a je tak otázka, jestli se pohybuje deklarovanou rychlostí, i kdyby však ne, stále to aspoň dokáže bez opory.

Německý stroj je vysoký 180 centimetrů, váží 80 kilogramů, unese dalších 15 kilo a měl by se pohybovat rychlostí tří kilometrů za hodinu. Má vyměnitelné paže, což by podle firmy založené v roce 2019 mělo rozšířit spektrum úkolů, pro něž jej lze využít. Srovnání co do rozměrů s ostatními roboty nabízíme v obrázku níže.

Foto: Jan Marek, Seznam Zprávy

Jak robustní jsou poslední známé modely humanoidů?

Další vlna rozvoje AI

4NE-1 přitom funguje na platformě Neuraverse, která používá „osvědčené, aktuálně dostupné technologie“. Zřejmě je to programování od Nvidie, která spolupracuje také s touto společností a v době, kdy Neura Robotics zveřejnila video svého humanoida, prezentuje své nové nástroje pro roboty na konferenci Siggraph v Coloradu.

„Kombinací inovativních kognitivních robotických řešení od Neura spolu s pokročilým výkonem počítačů od Nvidie a simulačními platformami zvládneme posouvat hranice humanoidní robotiky ještě rychleji,“ uvedl v tiskovém prohlášení šéf německého startupu David Reger.

„Další vlnou rozvoje AI je robotika a jedním z nejvíce vzrušujících vývojů je oblast humanoidních robotů. Vylepšujeme celou výbavu Nvidia pro tyto stroje, otevíráme přístup všem světovým vývojářům humanoidů a dalším společnostem k tomu, aby tyto platformy využívali a urychlili nárůst kapacity knihoven a AI modelů, které jsou nejlépe uzpůsobeny pro jejich potřeby,“ uvedl šéf americké firmy Nvidia vyrábějící čipy a grafické procesory Jensen Huang.

Dvakrát měř a jednou řež

Neura Robotics dala o vývoji svého robota 4NE-1 vědět už v září 2022, kdy sdílela grafické animace. V portfoliu jejích produktů dominují co do praktického využití spíše automatizovaná ramena MAiRA a LARA, která se dnes v průmyslu už používají běžně. Vyvíjí i pojízdné robotické asistenty a dosud na svůj provoz od investorů vybrala podle dostupných zpráv přes 70 milionů dolarů, zatímco rostoucí poptávku vyčísluje podle objednávek na více než 450 milionů.

Před nástupem humanoidů do průmyslu v „plném režimu“ jsou však určitě ještě roky dalšího vývoje.

I v případě Agility Robotics a Boston Dynamics jde pořád o pilotní spolupráce a prezentační videa od těchto podniků, a zvlášť startupů, ale i firem jako Tesla a Xiaomi, je nutné brát s rezervou. Jsou za nimi hodiny záznamů a pokusů i práce ve střižně za účelem toho, aby co nejlépe působila na média, veřejnost a investory.

Dokud si humanoidní roboty nebude možné u plnění opakovaných úkonů prohlédnout naživo a v širším měřítku – čili že jich bude v konkrétním provozu „zaměstnáno“ víc kusů, je zkrátka lepší brát jejich videoukázky s určitou dávkou skepse.

Doporučované