Hlavní obsah

Humanoidní robot, který dostal „mozek“ od OpenAI, se ukázal v nové verzi

Humanoidní robot, který dostal „mozek“ od OpenAI, se ukázal v nové verzi.Video: Figure AI

V březnu se objevil nový hráč na poli humanoidní robotiky, jehož stroj získal takovou podporu mezi velkými technologickými firmami, že už teď v srpnu ukázal druhý, samozřejmě o kus vylepšený model.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Americký startup Figure AI založený teprve předloni odhalil na začátku týdne druhou generaci svého humanoidního robota označenou jednoduše 02.

Jeho předchůdce nesl „jméno“ 01 a jako prototypu jsme mu proto věnovali obsáhlou reportáž, do níž jsme zahrnuli i komentář jednoho z českých odborníků na tento obor z FEL ČVUT a kterou si můžete prohlédnout níže. Video nové verze je ke zhlédnutí v úvodu tohoto článku.

Druhá generace humanoida od Figure AI podle časopisu Robot Report „zušlechťuje“ každý prvek z původního designu a samotný podnik říká, že je o krok blíže ke svému cíli, tedy prodeji sériově vyráběných robotů uživatelům z průmyslu.

V závěru textu se věnujeme i tomu, jak americký startup tohoto skokového pokroku dosáhl - stojí za ním poměrně silná podpora investorů z řad velkých firem včetně té nejznámější v oblasti umělé inteligence (AI).

Esa v rukávu nového designu

První generace humanoida Figure 01 udělala své první krůčky rychlostí 1,2 metru za sekundu (třikrát až čtyřikrát pomaleji než chůze člověka) a dokázala manipulovat s předměty už po roce svého vývoje.

Videoukázku sdílel podnik letos v březnu a od té doby podstatně investoval do dalšího pokroku v softwaru, designu, výkonu nebo i funkci klíčových rukou. Rozměry zůstaly patrně stejné a jsou k nahlédnutí v obrázku níže srovnávající robota s konkurencí.

Foto: Jan Marek, Seznam Zprávy

Jak robustní jsou poslední známé modely humanoidů?

Startup u Figure 02 už sdílel informaci o tom, kolik má stupňů volnosti (DoF) neboli úkonů, které dokáže provést. Jenom ruce jich mají 16, což je pouze o šest méně, než kolik by jich měla zvládnout nová generace stroje Optimus od Tesly. A zvládne unést 25 kilogramů váhy, což je opět víc než 01.

Ruka poslední verze humanoida od amerického startupu se podobá té lidské - má čtyři prsty a protistojný palec. Cílem podniku je schopnost manipulovat s předměty tak snadno, jako to dokáže člověk. Každý prst má vestavěnou pohonnou jednotku s čidly a motory a vlastní nový design má také pohyblivé zápěstí.

Snad nejvýraznějším updatem robota na první pohled je „kůže“. Prototyp vypadal skoro tak, že na sobě nese jakési stříbrné brnění, zatímco druhá generace už má matně černé kryty, a vypadá tak jako povrch nějakého sportovního vozu.

Delší výdrž a pohyblivější design

Součástí tohoto vylepšení je i to, že všechny kabely jsou ukryté pod touto „karoserií“. U první generace bylo kvůli úpravám a opravám při testech praktičtější mít je hned na povrchu, zatímco teď už je přednější ochrana před vnějším prostředím, kde by se při dlouhých hodinách budoucí práce na place například v továrně mohlo stroji něco přihodit.

Reportáž o humanoidovi 01 od Figure AI s komentářem českého odborníka.Video: Jan Marek

Dalším vylepšení prošla baterie, která má o 50 procent větší kapacitu než prototyp, jenž měl na elektrický pohon vydržet až pět hodin. Lze tak počítat zhruba se 7,5 hodiny provozu. Akumulátor je schovaný v torzu humanoida a jeho váha je tím blíže ke středu, což podle společnosti dělá robota „hbitějším“.

Figure AI pro 02 také vyrobil motory na míru k optimalizování síly a výkonu každého z jeho kloubů, které jsou integrovány s jejich vlastními rozvody, a sice tak, že kabely by se měly okolo těchto rotačních částí spolehlivě obtáčet, aniž by omezovaly jejich pohyblivost - v ramenech, loktech, bocích i kolenech, což jsou čtyři hlavní kloubní části každého humanoida.

Ještě lepší mozek. Udělá, co mu řeknete

Už verze 01 před více jak rokem demonstrovala schopnost reagovat na lidské hlasové příkazy. To mělo umožnit hlavně partnerství startupu s firmou OpenAI, která vyvíjí systémy umělé inteligence, a pro tento podnik a jeho robota přislíbila dokonce jeho vlastní software.

Druhá generace už má třikrát větší výpočetní kapacitu a AI rozhraní, což jí podle Figure AI umožňuje v reálném prostředí vytyčené úkoly plnit zcela autonomně. Konverzaci s člověkem umožňují palubní mikrofony a reproduktory, které využívá program na míru od OpenAI.

Nový model je také vybavený šesti RGB kamerami, které humanoid používá k tomu, aby vnímal fyzický svět okolo sebe. Do jeho výbavy patří i vizuální jazykový model, který mu umožňuje rychlé zpracování těchto dat a jejich porozumění. Dokáže se tím samozřejmě vyhýbat i překážkám a co je nejdůležitější - koordinaci oko-ruka tak, že identifikuje a dokáže uchopit věci před ním.

Figure AI už dříve v letošním roce poslala jednoho svého robota na testování a kvůli sběru dat pro trénování svého AI modelu do továrny BMW v Jižní Karolíně v USA. Podle startupu tam úspěšně demonstroval schopnost fungovat v průmyslovém světě a učit se vykonávat základní úkoly.

Konkurenční společnosti jako Agility Robotics, Boston Dynamic nebo Apptronik své humanoidy Digit, Atlas a Apollo už dříve vypravily do skladů Amazonu a DHL, a plánují je poslat i do automobilek Hyundai a Mercedes. TeslaXiaomi pak své roboty OptimusCyberOne testují ve vlastních provozech.

Rozsáhlá podpora investorů

Co se týče rozsáhlých investic, poslední, třetí kolo financování vyneslo 675 milionů dolarů, a v současnosti je tak podnik ohodnocený na dvě miliardy dolarů. Podle šéfa firmy Bretta Adcocka startup v závodu o implementaci autonomních dvounohých robotů na trh v příštích dvou až pěti letech „sešlápl pedál až na podlahu“. Jejich využití se očekává v oblastech od výroby přes sklady až ke zdravotní péči.

Prvními investory, kteří zlákali ostatní, byl počítačový i softwarový gigant Microsoft a také průkopník umělé inteligence OpenAI, který v jeden moment uvažoval o akvizici startupu. Obě firmy do něj investovaly opakovaně.

Z dalších to pak byly například LG, Samsung, Amazon, prostřednictvím fondu přímo i šéf Amazonu Jeff Bezos, ale také Intel nebo Nvidia.

Doporučované