Hlavní obsah

Mise Drak: České firmy postaví družici na lepší obranu Ukrajiny

České firmy postaví družici na lepší obranu Ukrajiny. Mise Drak je z Brna.Video: Jan Marek

Skupina brněnských vesmírných firem přestavila satelit, který pomůže chránit Ruskem napadený stát. Řádově sice vyjde na desítky milionů, v pokročilosti, kvalitě dat, ale i úspoře místa však předčí i světovou konkurenci.

Článek

V úvodní videoreportáži tohoto článku si můžete prohlédnout návrh unikátní družice s těmi nejmodernějšími technologiemi, která má posloužit k efektivnější ochraně hranic a obraně Ukrajiny, i k obnově válkou zpustošené země. Budou ji vyrábět podniky z Česka, odkud pochází i nápad k její realizaci a vypuštění na oběžnou dráhu Země.

Informace a záběry si můžete poslechnout i prohlédnout v úvodní videoreportáži.

Mise Drak je iniciativou firem z Brno Space Cluster –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ největší kosmické asociace v Česku založené v roce 2021, která čítá 22 členů z řad podniků i akademické sféry. Asociace projekt představila ve spolupráci s Regionální hospodářskou komorou Brno. A záštitu převzal náčelník vojenské kanceláře prezidenta republiky Radek Hasala a primátorka města Brna Markéta Vaňková.

„Iniciativ, jak pomoci Ukrajině, je dnes spousta. Posíláme tam hodně vojenské techniky, munici a další pomoc, což je samozřejmě v pořádku a důležité, ale ten poslední prvek, a to je to přesné zacílení, přesné monitorování toho, co se děje, kam mají letět drony, kam máme posílat techniku a vlastně vůbec celá inteligence toho, jak se rozhodovat, jakým směrem a kudy se vydat, to chybělo a to dodává mise Drak,“ říká pro SZ Tech Petr Kapoun, šéf koordinující firmy TRL Space a předseda představenstva Brno Space Cluster.

Co přesně Drak nad Ukrajinou dokáže

Satelit by měl z oběžné dráhy pořizovat velice detailní snímky, a pomoci tak vojákům na Ukrajině lépe a efektivněji ničit ruskou techniku a chránit své území. K tomu účelu je vybavený kamerou s prostorovým rozlišením GSD, čili Ground Sampling Distance na 0,7 až 0,9 metru. Konkrétní oblasti Ukrajiny by měl snímkovat každý den. Energii mu zajistí solární panely.

Draka bude tvořit 16 jednotek v podobě krychlí, jde tedy o kategorii Družice 16U. Tyto krychle mají hranu do 10 centimetrů. Výsledný kvádr tak má 20 × 20 × 40 centimetrů a váhu od 30 do 60 kilogramů. Automatickou detekci a identifikaci objektů zajistí celkem 80 unikátních algoritmů a vše se bude zpracovávat i šifrovat přímo na satelitu. A to právě s pomocí zařízení od českých firem z Brno Space Cluster.

Co budou tuzemské firmy pro družici vyrábět a dodávat

„Společnost Zaitra se zaměřuje na vývoj dílu, který dokáže přímo na palubě družice identifikovat, co ten koncový uživatel potřebuje vidět. Takže družice dokáže pořídit data a my přímo na palubě identifikujeme nějaký objekt. Tento díl je poháněný umělou inteligencí –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ my se právě specializujeme na vývoj algoritmů s AI, a běží to na hardwaru, který se přímo integruje jako součást palubního vybavení. A tento díl i technologie je poté propojena se všemi subsystémy –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ včetně kamer,“ popisuje fungování Marek Marušin, CEO firmy Zaitra. Ta byla založena v roce 2020, má 18 zaměstnanců, loni měl tržby v objemu 3,5 milionu eur a letos je čeká v rozpětí od 12 do 20 milionů eur.

„CORAC Engineering je technologický startup, který se zabývá vývojem softwaru pro zabezpečení komunikace mezi družicí a základovou stanicí a to přesně bude ta věc, kterou budeme dodávat i pro misi. Hlavní hodnota je schopnost zajistit utajení, autenticitu a integritu satelitních dat po celé cestě, tedy přes základovou stanici, pak určitá Decision Make centra, až ke koncovým uživatelům,“ doplňuje i Dušan Mondek, zakladatel podniku CORAC Engineering. Ten získal grant v byznys inkubátoru Evropské kosmické agentury (ESA) ve výši 50 tisíc eur na vývoj jejich technologie a do 10 let cílí na to, dostat své řešení na 5000 satelitů.

„My jsme firma, která zpracovává družicová data, takže my nebudeme vyrábět žádný hardware a součástky. Náš úkol je ve zpracování surových dat do takzvané analýzy v Ready Data podobě, to znamená tak, aby je pak analytici nebo experti mohli používat. Čili vytvoříme nějaký standardizovaný výstup, který je pak použitelný pro experty, takže náš úkol je čistě na zemi,“ dodává Roman Bohovic, technologický ředitel společnosti World from Space. Ta má 25 zaměstnanců, byla založená roku 2017 a loni zvýšila svůj obrat z 9,5 na 11,5 milionu korun.

Družice se však neobejde bez pomoci i běžných Čechů

Česká mise Drak je co do svého rozsahu jedinečná, a proto se na jejím financování budou podílet státní i komerční instituce, a paralelně také crowdfundingová kampaň v rámci aktivity Dárek pro Putina. Do té se může zapojit každý občan Česka. Aby se mise mohla uskutečnit a družice vyslat do vesmíru, je nutné vybrat přes 150 milionů korun.

„Ačkoliv se to může zdát hodně za jeden satelit nebo za jednu misi, tak věřte, že to tak není. Mise je vlastně unikátní ještě tím, že my dneska začínáme konkurovat satelitům, které dřív byly dvakrát větší, vážily pětkrát tolik a měly podobné rozlišení. To znamená, že ta technologie je mnohem menší, inovativnější, dokáže zpracovávat i snímky rychleji, dokáže poskytnout i lepší rozlišení a je desetinásobně levnější, to znamená, opravdu se dostáváme na zlomek ceny. Já vím, že to je velká částka, ale v kosmickém průmyslu satelitní mise stojí mnohonásobně víc,“ vysvětluje pro SZ Tech opět Petr Kapoun.

Když můžu zlepšit obranyschopnost Evropy, udělám to

V loňském roce firmy tvořící Brno Space Cluster zaznamenaly obrat ve výši asi 350 milionů korun, což je oproti roku 2022 nárůst o dvě třetiny. A daří se jim také získávat prestižní zakázky.

„Jako přínos vidíme i pomoc Ukrajině, ale také jsme komerční firma, která pravidelně dodává svou technologii do různých družic, takže pro nás byl logický krok, abychom ji dodali i do družice jednoho z našich nejbližších partnerů, který ji bude stavět,“ říká Marek Marušin za firmu Zaitra s odkazem na TRL Space.

„Pro nás je ta mise zajímavá tím, že jde zase o technologický posun –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ rozlišení mise bude velmi dobré, čímž se i my posuneme technologicky. Budeme pracovat s daty, která jsou zase o řád lepší než ta, která děláme aktuálně,“ doplňuje Roman Bohovic z World from Space.

„Pro nás je to obchodní příležitost. To je první věc. Druhá je ta, že když mám šanci zajistit vyšší obranyschopnost Evropy, tak to prostě udělám. To je druhá věc. Je v tom stoprocentně tedy komerční stránka, pak vlastně to je i nějaký vesmírný heritage (odkaz), že vlastně můžeme být součást další mise, kde získáme další zkušenosti, a pak vlastně jako to i stránka té obrany –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ obrany Evropy,“ vysvětluje také Dušan Mondek z CORAC Engineering.

Mise Drak je i součástí programu zaměřeného na pomoc s obnovou válkou zničené Ukrajiny.

„Mise má takový krásný postranní úmysl, a to je obnova Ukrajiny a obnova jejího průmyslu. To znamená, že my do této mise, do dostavby družice, zapojíme také ukrajinský průmysl, ale nejenom do této. Vytvoříme si pevná partnerství a takzvaná konsorcia firem, přičemž samozřejmě takový satelit nebude potřeba jen na Ukrajině, chceme je prodávat dál, takže vlastně obnovíme i průmyslovou stránku Ukrajiny. A tohle by se nestalo, kdybychom neměli podporu a vlastně celý ten projekt na začátku nevznikal i díky Tomáši Kopečnému, vládnímu zmocněnci pro pomoc Ukrajině,“ děkuje v závěru Petr Kapoun jako předseda představenstva Brno Space Cluster.

Související témata:
Brno Space Cluster
TRL Space
Mise Drak
World from Space
CORAC Engineering
Zaitra

Doporučované