Hlavní obsah

Autosalon v Kalifornii ukázal ta nejdražší auta. Jedno inspiroval i Batman

Autosalon v Kalifornii ukázal ta nejdražší auta. Jedno inspiroval i Batman.Video: Jan Marek

Bez omezovače by některá z nich jezdila i přes 400 kilometrů za hodinu. Patří totiž k absolutní špičce. Extrémní vozy se opět po roce sjely na výstavě The Quail, A Motorsports Gathering a ceny znovu sahaly do horentních výšin.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na kalifornském autosalonu na poloostrově Monterey se každoročně už více než 20 let odhalují ty nejluxusnější modely supersportů. A přestože na první pohled vypadají jako závoďáky vhodné leda na trať, všechny lze na ulicích řídit legálně a všechny jsou na prodej, pokud tedy nemáte hluboko do kapsy.

Informace a záběry si můžete poslechnout i prohlédnout v úvodní videoreportáži.

Většina aut zde stojí přes milion dolarů, přičemž ty nejvzácnější jsou i pětkrát dražší. Obdivovat je sem tak přijíždí motorističtí nadšenci ze všech koutů světa. A netřeba asi dodávat, že akci oficiálně nazvanou „The Quail, A Motorsports Gathering“ ovládl i letos trend elektrifikace. Supersportovní automobily do zásuvky převažovaly a podtrhovaly tak, že baterie dokážou pohánět i ty nejrychlejší vozy na planetě.

„Máme poměrně hodně premiér. Tento rok 19 vozů, které tady vidíme poprvé,“ uvádí v reportáži v úvodu tohoto článku Kai Lermen, ředitel autosalonu.

Automobili Pininfarina, výrobce luxusních elektroaut sídlící v Mnichově, na kalifornské show třeba poprvé veřejně odhalil model B95 Gotham, tedy supersport, který se nechal inspirovat Batmanem a vznikl na 85. výročí komiksové série.

Kromě designu to dokazuje i hlasový asistent mluvící jako hrdinův komorník Alfréd. Je to vůbec poprvé, co nějaká automobilka na takový vůz získala svolení od studia, které stojí za slavnými filmy.

„Za 85 let k tomu nikdy Warner Bros. neudělil licenci. Nás si vybrali proto, že jsme se inspirovali přímo ve snímku Temný rytíř, který nás uhranul,“ dodává v úvodním videu Dave Amantea, šéfdesignér Automobili Pininfarina.

Auta musí krotit omezovač

Vůz pod kapotou skrývá čtyři elektromotory o celkové síle 1900 koní, jezdí maximální rychlostí přes 300 kilometrů za hodinu a z nuly udělá stovku pod dvě sekundy. Tedy podobně jako druhý supersport, který Automobili Pininfarina v Kalifornii ukázala, a to model Batista.

„Myslím, že u B95 se bavíme o ceně 4,9 milionu dolarů a u Batisty je to 3,4 milionu dolarů,“ doplňuje v reportáži Amantea.

A svou novinku představila na kalifornském autosalonu také chorvatská automobilka Rimac. Odhalila ještě rychlejší verzi svého elektrického supersportu Nevera R, jehož čtyři elektromotory – jeden na každé kolo – mají výkon 2107 koní. Omezovač ho pustí až na 350 kilometrů za hodinu a na sto se dostane za 1,7 sekundy. Celkově je tak lepší o desetinu než „běžná verze“, a jeho cena se proto zvedla o 300 tisíc na 2,5 milionu dolarů.

„Podle nás musí být elektroauta lepší skoro ve všem oproti spalovacím autům. Podle nás není dobré k tomu nutit regulacemi. Musíte spíše pro zákazníky vytvořit nějakou přidanou hodnotu. Musí být lepší, prostornější, pohodlnější, mít větší dojezd i možná být cenově dostupnější, což je možná u tohoto druhu aut směšné, ale my tady ukazujeme, čeho vůbec lze dosáhnout,“ vysvětluje v úvodním videu Mate Rimac, zakladatel a šéf Rimac Group.

A do třetice se v tomto videu z kalifornského autosalonu supersportů můžete podívat na první sériově vyrobený vůz od tamní značky Czinger Vehicles. Pro firmu je to úspěch, protože do své produkce zapojuje inovativní technologie jako 3D tiskumělou inteligenci (AI). Model 21C pohání osmiválec s objemem 2,9 litru a dvěma turbodmychadly a tři elektromotory s celkovým výkonem 1267 koní. Nejvyšší rychlost má přes 350 kilometrů za hodinu a z nuly zrychlí na sto pod dvě sekundy.

„Cena začíná přibližně na 2,4 milionu dolarů. Na trhu supersportů je to docela opodstatněné a je to opravdu opodstatněné u vozu, které vám nabízí takový výkon,“ uzavírá reportáž David O’Connell, šéfdesignér v Czinger Vehicles.

Doporučované